Free Dragonball Z 5 Cursors at www.totallyfreecursors.com

Tuesday, 23 December 2014

9 Hari

Assalamualaikum...
Dah sebulan 3 hari aku tak buat entry. Entry kali ni aku nak story pasal apa yg selama 9 hari lepas iaitu dari hari Ahad 14/11/2014 sehingga Isnin 22/11/2014. Malas nak buat pendahaluan panjang-panjang jadi mari kita ke melayan story nya.

Pada hari Ahad 14/11/2014, aku tak ingatlah pukul berapa sama ada pagi, petang atau malam kita orang gerak ke rumah Along di Semenyih. Siapa kita orang tersebut? Iaitu Ayah, mak, Along, Kak Wany, Auni, Hadif, Abang De, Kak Aya, Husna, Teh, Alang, Aku, Azim dan Amir. Buat apa pergi Semenyih? Sebab my dad, mom, Azim dan Amir akan ke Jogjakarta. Kita orang naik 4 buah kereta iaitu kereta Ayah (Honda City), Along (Gen-2), Abang De (Honda Civic) & Teh (Myvi). Aku naik kereta Along sebab nak bermain dgn Auni dan Hadif. Masa on the way tu memang syok la. Kenapa? My dad ada beli 3 set walkie talkie sebab Along dan Abang De pun nak juga. Berguna juga walkie talkie ni terutama bila rombongan macam ni. Kalau tak ada walkie talkie ni susah sikit bila ada yang tercicir nak kena call + bazir kredit. Macam-macam lah kita orang cakap guna walkie talkie tu. Paling lawak bila kita orang main counter strike, fire in the hole, enemy spotted dan macam-macam lah. Memang lawak. Sampai kat tol Gombak kalau tak silap aku kut, kita orang berpecah dgn Teh dan Alang sebab Teh nak hantar Alang ke rumah sewa Alang kemudian balik ke Klang. Kami 3 buah kereta meneruskan perjalanan ke Semenyih dan bermalam di sana.

Pada hari Isnin 15/11/2014, Along dan Kak Wany pergi kerja, kita orang pula masih di rumah Along. Then kita orang get ready dan hantar Hadif ke rumah pengasuh di sebelah rumah. Auni pula? Auni pun patut ke rumah pengasuh tapi beliau nak ikut kita orang ke rumah Angah di Puchong. Akulah yg bertanggungjawab menguruskan & menjaga Auni masa tu. Aku pun tak kisah sebab aku memang suka melayan Auni walaupun selalu kena cubit dgn tangan ketam Auni tu. Sampai rumah Angah, kita orang lunch nasi lemak + donut yg dimasak oleh Angah. Sedap lah pula donut tu jadi aku pun suruh Angah buat lagi. Angah cuma buat dough nya je tapi aku buat bulat-bulat. Lagi pun aku sendiri yg menawarkan diri untuk buat bulat-bulat dan Angah pula nak menyiapkan order costumer. Masa nak buat bulat-bulat ni stress betullah. Kenapa? Diganggu oleh anak saudara yg sibuk nak juga buat bulat-bulat. 3 orang yg menyibuk nak buat. Siapakah 3 orang tu? Safiyyah, Sarah dan Husna. Stress betullah dgn 3 orang ni, bila aku tak bagi dia orang bising, bila aku bagi buat, dia orang bukannya buat bulat, entah apa-apa rupa jadinya. Tapi nasib baik Sarah dengar cakap aku, aku bagi dia buat sekali je. Tapi Safiyyah dan Husna paling susah nak berhenti. Si Husna pergi main macam main Play-Doh. Aku punya bulat pula mula-mula jadi tapi lama-lama kelamaan tak rupa bulat dah. Stress betul. Tapi nasib baik akhirnya bulat juga jadinya. So, mana yg tak rupa bulat tu, aku betulkan semula. Bila dough tu dah kembang, Angah buat lubang-lubang nya pula then boleh digoreng. Around pukul 4 kut, Kak Wany datang untuk ambil Auni dan Kak Wany pun tapau beberapa donut yg belum digoreng. Tapikan nasib baik masa buat donut tu, Auni tak meragam nak buat juga. Auni siap bangga diri lagi sebab dia tak mengada nak buat. Auni cuma jadi penonton je. Good girl, that's why I like you.

Ni la donut nya. Opps, aku curi gambar ni dari facebook Angah. Kihkih.

Pada hari Selasa 16/11/2014, aku dikejutkan pada pukul 6.30 pagi. Bila aku sedar tu baru aku perasan bahawa aku tertidur di ruang tamu. Patut tidur dalam bilik sebab aku perempuan. Ni mesti sebab aku melayan cerita apa entah dgn Azim. Aku dan lupa dah cerita apa aku layan malam tu. Lepas tu aku perasan 4 orang yg nak pergi Jogjakarta sedang bersiap sebab flight dia orang pagi. Aku pun pergi solat subuh. Selama 4 orang tu ke Jogjakarta, aku pula tinggal di rumah Angah. Around pukul 10 pagi kut, Abang De, Kak Aya dan Husna ke Melaka. Around pukul 5 petang, Angah ajak teman pergi Lembaga Hasil Dalam Negeri di Cyberjaya sebab nak hantar oder custumer beliau. Anyway, suami Angah iaitu Abang Helmi kerja di LHDN tersebut. 3 orang anak saudara aku ni pun excited la jumpa papa beliau. Masa dah nak balik, budak 3 orang ni nak ikut papa beliau tapi tak dibenarkan sebab papa beliau nak ke kedai. 3 orang tu serentak menangis sebab tak dapat ikut. Aku pula tergelak-gelak tengok dia orang nangis. Kihkih.

Pada hari Rabu 17/11/2014
Pagi tu, Angah nak buat bingka ubi yg di tanam oleh ayah. Aku pula melayan 3 orang anak saudara tu. Tengahari tu Abang Helmi balik dan kak Wany singgah rumah sebab nak lunch sekali. Then kita orang makan bingka ubi yg Angah buat for the first time. Rasanya memang terbaik. Kak Wany pun tapau sikit bingka ubi. Malam tu, kak Wany pun try buat bingka ubi ni di rumah beliau.
Ni lah bingka ubi yg Angah buat tapi kak Wany buat warna hijau, rasanya mesti sedap juga. Opps, curi gambar Angah lagi. Kihkih.

Malam tu, waktu aku nak tidur berlaku something. Apakah? Sorry, tapi aku tak boleh nak cerita. Yang pastinya sesuatu yg menakutkan dan cuak lah. Bukan hantu okay. Adalah sesuatu. Biarlah rahsia. Cehwah...

Pada hari Khamis 18/11/2014, Angah dan Abang Helmi keluar sebab nak pergi daftar perniagaan. Aku pula ditugaskan menjaga 3 orang anak beliau. Lepas lunch, kita orang ke Sepang sebab nak tengok rumah baru Angah, then kita orang makan cendol pula. Masa kat dalam kereta aku ajar Amirah petik jari. Tak sangka beliau berjaya buat + bunyi comel je macam orangnya. Budak 3 tahun pandai petik jari la. Kihkih. Sebelum ni aku ajar Safiyyah buat mulut ikan, kali ni aku ajar Amirah petik jari. Sarah pula? Tak ada lagi. Apa nak ajar ek? Hmm, nanti aku fikirkan.

Pada hari Jumaat 19/11/2014, around 11.50 pagi, Angah pergi hantar order customer, aku kena jaga 3 orang anak saudara lagi + akan ada pelanggan Angah datang untuk ambil order beliau around pukul 1 tengahari. Around pukul 12.30 tengahari, pelanggan Angah tu datang, so aku kena handle. Malam tu, Abang Helmi pergi jemput 4 orang yg je Jogjakarta. Kesian my mom, pergi Jogja kena cirit-birit pula sebab makanan kat situ.

Pada hari Sabtu 20/11/2014, kita orang breakfast nasi lemak. Lepas breakfast, Angah menyiapkan order customer. Lepas tu my dad buat wiring pula kat rumah Angah. Lepas ayah dah siap wiring, aku & Angah prepare untuk lunch. Tapi aku tolong separuh jalan je sebab aku tertidur. Alamak, aku tak nak tidur tapi apasal tertidur pula ni. Aishhh, geram betul. Bila aku terjaga, semua dah siap cuma perlu dihidangkan je. Lepas lunch, Teh dan Abang Hanis datang. Lepas Teh dan Abang Hanis lunch, ayah, mak, Hanis, Azim dan Amir ke rumah CuNa di Kuala Lumpur sebab nak melawat my dad punya mak. Aku tak ikut ke? Tak sebab tak muat kereta. Teh pula masih di rumah Angah sebab katanya nak melepak. Entah pukul berapa Teh pergi rumah Along pula begitu juga dengan 5 orang yg ke KL tadi. Aku pula masih di rumah Angah. Malam tu, aku main whatsapp pula dalam group Tira Lanun Babi (TLB) yg dianggotai oleh aku, Anati, Elvy, Meera, Mubshira dan Bella. Siapa leader? Hmm, entah, tak tahu, kita orang tak pernah bincang pun pasal tu tapi yg pasti aku ialah group admin dalam whatsapp tu. Kihkih. Seronok pula borak dgn dia orang malam tu tapi tak semua ahli ada waktu tu. Mulanya aku & Anati je then Muba & Bella pun join.

Pada hari Ahad 21/11/2014, hari ni kita orang akan ke Port Dickson. Pagi tu, Angah bertungkus lumus menyiapkan cream puff untuk makan petang di PD nanti. Semasa cream puff di bakar, aku dan Angah buat breakfast + dinner. Lepas breakfast + dah bungkus cream puff, kita orang siap-siap nak pergi PD. Chup! Aku pun ikut ke? Mestilah, bukan aku sorang je tapi Ayah, mak, Abang De, kak Aya, Husna, abang Hanis, Azim dan Amir pun ikut tapi dia orang gerak dari rumah Along lagi pun dia orang nak pergi muzium tentera dulu di PD. Kita orang pula terus ke hotel. Hotel apakah? Hotel Grand Lexis, for more information tanya Mr. Google. Dapat pergi situ pun sebab Angah ada voucher. Jom layan gambar hotel.

 Ni la cream puff. Kebiasaannya Angah akan buat 50 pcs untuk customer tapi kali ni Angah buat 70 pcs.
 Private pool. Boleh lah aku nak mandi. Kalau public pool jangan harap la aku nak mandi. Entah dah berapa tahun aku tak mandi kolam.
 Bilik air.
 Hotel ni atas laut. Masa ni air pasang. Bila kita orang dah nak balik hari esok, air sudah surut.
Katil bersaiz king.
 Ini privacy punya tempat. Tapi disebabkan pintunya begitu maka Angah tampal surat khabar supaya orang luar tak nampak bayang-bayang.

Sementara menunggu yg lain sampai, abang Helmi, 3 orang anak saudara dan aku pergi mandi. Abang Helmi jaga Amirah, aku pula jaga Sarah, Safiyyah pula boleh jaga diri sendiri. Lagi pun air tak tinggi sangat. Paras perut aku je, Safiyyah pula boleh berdiri je, tak perlu pelampung.. Masa kita orang mandi, Angah tengah menampal surat khabar di pintu toilet dan prepare untuk minum petang. Bila Angah bagi tahu yang lain tengah on the way, aku pun have a break, have a kitkat sekejap tapi tak de kitkat. Tapi nasib baik masa tu Sarah dah berani mandi sendiri. Sebelum tu menangis-nangis takut aku lepaskan dia walaupun dia ada pelampung. Tapi di sebabkan aku buat dia menangis-nangis kejar aku, akhirnya berani juga mandi sendiri. Berjaya juga aku buat Sarah berani. Yeay!!! Aku dah ajar Sarah something. Ketiga-tiga orang adik beradik ni aku dah ajar something. Masa aku dah separuh kering, barulah, family yg lain sampai. Aku sangkakan 8 orang je yg datang tapi tak sangka 9 orang rupanya. Siapakah lagi seorang tu? Lagi seorang tu ialah Auni Irdina. Tapi beliau seorang je ke? Mana ayah, ibu dan adik beliau. Mereka tak ikut, Auni je yg ikut. Tetiba aku rasa macam aku lagi yg kena pikul tanggungjawab menjaga Auni but its okay. Auni ni senang je, tak banyak meragam, aku pun tak stress sangat menjaga dia. Tak lama lepas tu Hanis, Azim dan Auni pun mandi kolam. Husna pula kena tunggu walid beliau siap solat. Tapi Auni mandi sekejap je itu pun sebab Azim yg buat Auni menyelam dalam air. Terus give up Auni nak mandi lama-lama. Kalau aku tahu macam ni jadinya baik aku je yg mandi dgn Auni tapi masa tu aku tak ada mood lagi untuk sambung mandi. Then, aku pun tolong Auni bilas badan then serahkan beliau pada my mom. Aku tak dapat uruskan dia sebab aku masih lagi basah jadi tak dibenarkan masuk bilik. Tak lama lepas tu, abang Helmi dan Amirah sudah stop mandi kolam, Abang De dan Husna pula mandi kolam. Aku pun apa lagi, join la. Semasa kita orang tengah mandi, yg lain dalam bilik minum petang.
Ni kita orang punya minum petang. Curi gambar Angah lagi. Kihkih. Kalau tengok betul-betul kat pintu, korang akan nampak ada orang tengah mandi kolam tapi tak nampak siapa.

Tak lama lepas tu, aku pun stop mandi. Nasib baik lah ada water heater, dah lah tengah terketar-ketar ni. Then kita orang dinner nasi & lauk yg dimasak oleh Angah & mee yg dimasak oleh kak Wany. Aku suap diri aku dan Auni. Kihkih.

Ni dinner kita orang.

Lepas dinner, kita orang ada video call khas untuk Auni dari ayah, ibu, mak Teh dan adik beliau sebab Hadif nangis-nangis mencari kakak dia. Tetiba rasa macam rancangan Bersamamu pula. Tapi kan masa video call tu kan, banyak betul pelakon tambahan. Watak utama ditolak ketepi oleh pelakon tambahan. Apakah? Tak faham? Watak utama ialah Auni, pelakon tambahan pula Safiyyah, Sarah, Husna dan Amirah. Aku pun puas suruh pelakon tambahan ketepi utama kan watak utama tapi tak dilayan. Tak lama lepas tu, 5 orang puteri tu melayan Abang De, Hanis dan Azim buat push up, aku dan Angah pula video call dgn Teh kat atas katil. Then, senyap-senyap, aku panggil Auni duduk tengah-tengah antara aku dan angah untuk video call dgn adik beliau. Nasib baik 4 orang puteri yg lain tak perasan. Dapatlah watak utama video call dgn family beliau dgn tenang. Then, Angah dan family beliau menginap di hotel lain bukan bilik lain. Kami 5 orang perempuan iaitu mak, kak Aya, aku, Husna dan Auni tidur di atas katil. Lelaki pula di bawah.

Pada hari Isnin 22/11/2014, around pukul 8 pagi, Angah datang semula. Then kita orang breakfast together tapi Safiyyah dan Sarah sudah masuk kolam sebelum breakfast. Auni pula sudah tak mahu mandi sebab takut, ni semua salah Azim. Masa tengah breakfast tu, mak bagitahu Along nak datang sebab tetiba ada urusan di Melaka. Dia orang datang sebab nak ambil Auni. So lepas breakfast, aku menyiapkan Auni sebab Along sudah on the way. Bila Along sampai, semua orang mengajak Along mandi kolam, Along pun terikut la mandi kolam. Hadif pun mandi kolam juga. Auni yg takut pun mandi juga kolam sebab ada ayah beliau. Tapi aku baru je mandikan Auni. Aku tak mandi kolam ke? Tak lah, malas dah. Cukuplah semalam. Lagi pun mandi kolam ni tak baik untuk telinga aku, sebab takut banjir pula telinga aku ni. Ni pun suara suara aku dah serak, mungkin sebab batuk beberapa hari lepas. Lagi pun best juga suara serak ni. Aku lama dah teringin nak suara serak. Tak lama lepas tu Along pun nak gerak ke Melaka. Beliau singgah sekejap je. Bye Auni. Baik betul Auni ni, tak meragam pun. Dia tak tanya pun mana family dia tapi aku yg tanya dia. Setiap kali aku tanya mana family dia, jawapan dia asyik sama je iaitu hilang. Sama jugalah masa kak Wany masuk hospital Temerloh sebab melahirkan Hadif. Bila aku tanya mana ayah dan ibu, jawapan dia pergi kerja. Rileks je Auni ni. Bagus betul. I like. Around pukul 11 pagi pula, Abang De pun ke Melaka sebab ada urusan juga. Pukul 12 kita orang check out.
Bergambar sekejap sebelum check out. Chup, kenapa setiap kali bergambar aku di tengah? Sebab aku heroin? Nope, I'm not the heroin. Kalau dalam blog ye lah aku heroin. Anyway, aku tak suka jadi heroin, aku lebih suka jadi heroin kedua. Siapa cameramen? Hanis lah orang nya.

Lepas check out, kita orang ke Pantai Saujana di PD. Kat situ, aku berjaya beli t-shirt PD lengan pendek warna hitam merah. Yeay!!! Lepas tu kita orang lunch di medan selera. Aku order nasi pataya. Yeay!!! Lama dah tak makan nasi pataya. Last makan pun masa di sekolah tahun lepas dengan Ameera. Then kita orang balik ke rumah Angah. Masa on the way balik tu, hujan terhenti-henti. Bila dah sampai di rumah Angah, masih lagi hujan. Malam tu kita orang dinner nasi & mee. Tapi aku tak dinner sebab tak ada mood lagi pun masa tu aku tengah syok borak dgn Mubshira kat whatsapp. Lepas dinner, kita orang gerak balik ke Mentakab. Kena balik malam tu juga sebab keesokkan harinya ayah, mak dan Amir nak ke Muadzam Shah sebab nak ambil result PT3 Amir. Sampai rumah around pukul 11.45 malam. Pukul 12 pagi, aku tidur, selamat masuk ke alam mimpi dan macam biasa, tidur mati. Hari ni hari Selasa 23/11/2014 tapi hujan masih lagi tak berhenti dan suara aku masih lagi serak. Bagus, teruskan serak tapi jangan hilang suara sudah. Tapi cuma 40% je suara aku hilang. tak best betul. Kan bagus kalau 70% suara aku serak. Kena buat suara aku ni serak lagi ni. Minum air sejuk lagi.

Baiklah, sampai di sini saja entry kali ini. Anyway kalau berminat nak order kek, kuih, roti yg dibuat oleh Angah boleh tengok facebook beliau. Sila klik yg warna biru tu. Terima kasih kerana sudi membaca dan melawat. Harap terhibur dgn entry kali ini. Sekian.
Assalamualaikum...