Free Dragonball Z 5 Cursors at www.totallyfreecursors.com

Saturday, 20 September 2014

Komik

Assalamualaikum...
Kenapalah setiap kali aku nak serious study je ada je benda yg buat aku leka. Daripada dulu sampailah sekarang. Dah la tak lama lagi nak trial. Setiap kali nak hampir dgn exam, masalah ni akan timbul. Aisshh benci betul. Apa masalahnya kali ni? Tengok tajuk pun dah tahu.

Al-kisahnya 2-3 hari sebelum aku lepak dgn Ameera pada Isnin 15/9/2014, tetibe je aku minat pula dgn lukisan manga ni. Aku memang lah minat melukis tapi sebelum ni aku tak pernah belajar pun macam mana nak lukis dgn betul. Aku main hantam je lukis sebab tu lah setiap kali aku lukis telinga, mata, tangan dan apa-apa benda yg ada 2 (sepasang) mesti satu okay satu cacat. So kiranya aku ni masih lagi seorang amatur dalam lukisan. Bila lepak dgn Ameera kat Starmall, Meera ada tanya nak pergi Popular tak, masa tulah aku terfikir nak beli komik manga. Alamak, aku minat lukisan je kut, apasal aku pergi beli komik. Pada hari tu, aku berjaya beli 2 komik manga Gempak Starz yg bertajuk 'My Secret Boyfriend' & 'Bersamamu Di Ros Biru'. Meera yg menjadi penasihat aku untuk beli komik yg mana. Aku pun ikut je. Meera ni pun boleh tahan juga minat anime & manga sebab tu aku minta nasihat Meera. Tapi aku beli komik ni atas kehendak aku sendiri, bukan sebab Meera atau orang lain. Harap maklum.

Balik rumah, aku pun baca komik 'My Secret Boyfriend' dan pada keesokan harinya aku baca 'Bersamamu Di Ros Biru'. Pada hari Rabu, selepas tamat kelas tambahan ekonomi, aku ajak Azim pergi kedai jam sebab jam kesayangan merah hitam aku habis bateri dan ada kerosakan dalaman sebab air masuk. Pekerja kedai jam tu cakap kena tunggu around 30 minit sebab ambil masa sikit nak bela kerosakan dalaman tu. Okay, aku pun ajak Azim pergi kedai buku D&N. Kat situ mulanya nak beli epop bulan 9 tapi pekerja tu cakap tak sampai lagi. Okay fine, then ternampak pula bahagian komik. Hahaha, apa lagi pergi survey la kejap. Kesan dari tu, aku beli lagi 3 buah komik. Nasib baik harga komik tak sampai RM10. Lagi jimat beli komik dari novel yg melebihi RM20. Tapi komik yg aku beli mestilah komik cinta. Punya excited nampak komik sampai tak sedar aku beli komik seram. Tapi aku perasan komik tu seram bila dah habis baca sebab aku ternampak muka depan komik tu tulis 'komik seram'. Sebelum baca & semasa baca tak perasan pula seram. Tapi masa baca tak adalah seram mana.

Jom tengok komik yg aku beli. Tengok muka depan je.
 Ni lebih kurang macam Boys Over Flower/Meteor Garden cuma bezanya dia orang ni gangster tapi baik.
 Yang ni pula pasal budak perempuan ni patutnya dia belajar di satu sekolah ni tapi dia jadi pembantu asrama lelaki pula. Kiranya kerja dia bersih-bersih kan something, memasak then jatuh cinta dgn anak pengetua.
Yang ni menceritakan Shakerspeare seorang penulis terkenal datang ke masa depan sebab minum ubat yg dia cipta sendiri. Dia ingatkan tu ubat penenang.
Ni lah komik seram yg aku cakap tu. Perempuan tu ahli sihir yg membuat coklat. Sesiapa yg makan coklat dia akan dapat apa yg dia hajati. Kucing hitam tu pula jin kot tapi boleh bertukar jadi lelaki, handsome beb. Tapi dia orang ni baik. Kalau orang yg makan coklat tu ada niat jahat, maka akan terima balasan buruk. Kalau yg makan tu ada niat baik maka baik lah balasannya.
Yang ni pasal 3 orang doktor yg merupakan sahabat jatuh cinta pada 3 orang perempuan yg berbeza.

Boleh tahan juga baca komik ni. Aku ingat nak download anime tapi bila dah buat research pasal anime cinta ni, aku rasa baik aku baca komik je. Kenapa? Sesuai untuk 18 tahun ke atas. Isshhh, aku ni nak masuk 19 tahun dah, itu pun menjadi masalah lagi ke pada aku? Lagi pun kartun je. 18 tahun ke tak atau kartun ke tak, aku tetap tak suka benda-benda macam tu. Okay abaikan. Sekarang ni aku asyik buka youtube untuk tengok toturial cara melukis. Dapatlah juga sikit ilmu. Banyak betul yg aku kena baiki. Nampaknya kena hati-hatilah lepas ni. Kenapa? Aku ni memang pantang nampak kertas kosong, mesti ada je benda aku nak lukis. Buku teks aku pun penuh dgn lukisan kecuali buku ekonomi, 70% nota, 30% lukisan. Hahaha.

Baiklah, sampai di sini saja entry pada kali. Terima kasih kerana sudi membaca dan melawat. Harap terhibur dgn entry kali ini. Sekian.
Assalamualaikum...

Sunday, 14 September 2014

Kem 3 Hari 2 Malam Part 3

Assalamualaikum...
Pada hari Ahad 7/9/2014 merupakan hari terakhir kem. Lepas subuh kita orang breakfast. Makan apakah? Hahaha, yang ni memang mi favourite aku. Apakah? Mi singapore lah. Aku suruh cikgu isi banyak dalam pinggan aku lepas tu aku nak tambah lagi tapi budak lelaki dah datang lah pula so, terpaksa aku membatalkan niat untuk tambah. Tak apa, nanti aku suruh my mom buat mi singapore. Hahaha, my mom dah bosan asyik masak mi singapore. Nak buat macam mana, I like it.

Lepas tu kita orang diarahkan ke dewan terbuka untuk majlis penutupan + bagi hadiah hamper. Mula-mula pengetua dan cikgu-cikgu berucap kat depan bla bla bla then masa nak bagi hadiah tu aku tengah syok borak dgn Sho Yun Fong tetiba cikgu cakap kumpulan paling aktif ialah kumpulan 10. Aku pun terkejutlah, apasal pula kita orang paling aktif? Mana ada aktif nya. Rupanya cikgu main bagi je. Semua kumpulan pun dapat tapi ada dapat paling jujur, tolenransi. Ahh, tak ada maknanya, cikgu main bagi je. Lepas tu hamper untuk pertandingan ikatan tali, pertolongan cemas, bakar ikan dan persembahan. Pasal yg lain aku tak kisah sebab kita orang tak menang kecuali pertolongan cemas tempat ketiga. Dan kita orang memang tak sangka dapat tempat pertama dalam persembahan tu. Memang terkejutlah. Aku ingatkan kumpulan 1 menang. Tempat kedua ialah kumpulan 7, ketuanya ialah Lee Chei Gee dan tempat ketiga ialah kumpulan 1. Tempat ke-4 dan ke-5 pun dapat hadiah aku tak ingat kumpulan mana. Then hadiah piala untuk lelaki dan perempuan terbaik. Anugerah perempuan terbaik  jatuh pada Sally atau nama sebenar Salbiah entah form berapa yg merupakan penolong penghulu, manakala anugerah lelaki terbaik memang kita orang terkejut. Lee Chei Gee dapat anugerah tu. Kita orang semua ingat Redzuan dapat dan masa cikgu nak umumkan tu ada beberapa orang sebut nama Redzuan. Aku rasa Lee Chei Gee tak sesuai dapat anugerah. Bajet je lebih. Dia ingat dia tu ketua Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) tingkatan 6, dia tu hebat sangatlah.

Lepas tu cikgu nak bagi sijil pada pelajar yg terlibat tapi cikgu minta wakil unit beruniform datang ambil sijil. Sho Yun Fong suruh aku pergi ambil sebab dia malas. Okay fine, arahan pengerusi. Padahal naib pengerusi ada tapi pengerusi suruh aku, so, aku pergi ambil lah. Okay then cikgu Hatta suruh kita orang buka balik khemah yg kita orang (semua pelajar) dah simpan dalam beg khemah sebab cikgu nak check kering ke tak dan peralatan cukup atau tak.. Kalau tak kering nanti dia jadi berkulat. Kita orang semua pun buka balik khemah. Well, ada yg kering dan ada yg tak kering. Mana yg tak kering cikgu suruh jemur di bawah matahari, kebetulan cuaca agak panas. Khemah kita orang kering sebab malam sebelum berpindah ke surau kita orang dah keringkan dibawah kipas lepas kering terus simpan dalam beg malam tu juga. Then ada cikgu ajar kita orang cara lipat khemah dgn betul sebab kita orang buat salah. Lepas dah bagi cikgu khemah, aku pergi kat kawan-kawan cina aku iaitu Sho Yun Fong, Lee Xiao Jing, Loke Chai Yan, Sia Chi Xuen, Wong Li Yan dan lagi seorang aku tak ingat siapa sebab aku nak tolong dia orang lipat khemah. Bila aku check khemah dia orang, masih lembap, aku suruh dia orang jemur dulu. Lepas tu aku pergi merayau sekejap kemudian pergi kat dia orang semula. Nasib baik cuaca panas so sekejap je khemah dah kering. Aku pun tolong dia orang lipat. Tetiba ada lelaki india datang tolong (volunteer) lipatkan tapi ada juga dia buat silap so aku betulkan kesilapan dia berdasarkan apa yg cikgu ajar pasal cara lipat tu. Walaupun aku dah ada kawan melayu tapi aku tetap tak lupa pada member cina okay. Sepanjang 3 hari 2 malam ni aku selalu check dia orang okay ke tak, perlukan bantuan ke atau saja nak berborak dgn dia orang sampai kadang-kadang aku terlupa kat member melayu. Hahaha. 6 orang budak cina ni sengaja kacau aku dgn cakap Redzuan tu suami aku. Ishh, benci betul tapi nak buat macam mana. Dia orang bergurau je. Relaks lah Nabilah, tu pun nak marah. Ianya hanyalah berlakon.

Lepas hal khemah settle, cikgu suruh kita orang makan dulu baru boleh balik tapi aku malas nak makan walaupun makanan sedap. Lepas ahli kumpulan 10 siap makan, kita orang bawa 3 hamper yg kita orang dapat ke dewan terbuka sebab nak agihkan. Pukul 1.15 tengahari, aku dah keluar dari sekolah, sedang menunggu ayah jemput. Sampai rumah aku tidur. Punya syok tidur sampai tak ingat nak tolong mak masak. Bangun je terus makan. Harap memahami, aku letih okay. Malam tu aku gosok baju then tidur seperti biasa around pukul 10 malam. Bangun pagi bersiap nak pergi sekolah. Sampai kat kelas, aissh, aku seorang je melayu, yg lain semua cuti sebab demam. Aku pun memang dah tahu dah dia orang tak datang. Hujan lebat punya pasal la ni. Nasib baik aku selsema je. Ikutkan memang aku nak ponteng je sebab letih bukan sakit tapi bila difikirkan sudah exam, merajinkan diri jugalah datang ke sekolah. Bila aku bagi tahu alasan aku datang ke sekolah sebab dah nak exam kat kawan-kawan cina kelas aku, dia orang cakap jangan tipu-tipu la, saya tahu awak mesti rindu kami punya. Ahh layan je lah. Letih punya pasal, cikgu ekonomi iaitu cikgu Nik Kamil tegur aku, cakap aku ni nampak letih betul.

Baiklah, sampai di sini saja entry pada kali ini. Terima kasih kerana sudi membaca. Maka tamatlah kisah Kem 3 Hari 2 Malam. Bila lah dapat part 4 ni? Harap terhibur dgn entry pada kali ini.  Sekian.
Assalamualaikum...

Thursday, 11 September 2014

Kem 3 Hari 2 Malam Part 2

Assalamualaikum...
It's time for part 2.

Pada hari Sabtu 6/9/2014
Lepas Subuh, kami ada senaman pagi then breakfast. FYI, pinggan dan cawan kena bawa sendiri. Kita orang breakfast apa ek? Hurmm, aku tak ingat. Hahaha, yg aku tahu makan je. Then ada 3 orang lelaki dari bomba datang sekolah untuk ajar kawad kaki dan ikatan tali. Masa kawad kaki ni best juga sebab abang yg ajar tu memang best. Dia cakap masa kawad dia suka panggil orang macam-macam contohnya boroi, gigolo, bohsia, superman dan macam-macam tapi tu masa kawad je sebab dia cakap dia nak hafal nama orang susah sebab ramai sangat. Then boleh pula dia buat lawak, dia cakap dgn seorang budak perempuan melayu kalau tak silap aku Ayu namanya, abang bomba yg bernama ZamZam tu suruh dia buat kaki bentuk V nanti tak pasal-pasal pengsan then hari-hari dia kena bawa bunga pergi hospital. Isshh, gatal betul. Lepas tu kami lunch then solat zohor, yg ni aku ingat makan apa sebab lauk yg aku suka iaitu gulai ayam yg warna kuning tu dan terung masak cili ke merah ek? Hahaha, terung ni jadi favourite aku lah pula. Dulu tak suka tapi setelah mencuba untuk makan apa yg aku tak suka akhirnya suka juga. Bawang aku masih susah lagi tapi sudah mula makan-makan sikit. Tapikan, aku sakit hati betul masa lunch ni. Apasal? Aku baru je abis makan then cikgu cakap ada roti canai. Tak guna betul. Kalau aku tahu ada roti canai memang aku tak pandang nasi walaupun lauk kegemaran aku. Nak makan roti canai tapi perut dah penuh, tak boleh nak sumbat lagi. Ingat nak makan lepas solat zohor tapi masih lagi kenyang. Terpaksalah aku lupakan hasrat untuk makan roti canai. Goodbye roti canai. Tak ada rezeki aku untuk makan roti canai. Nama aku tak tertulis pada roti canai tu. Lepas tu seorang perempuan dan 1 lelaki orang dari Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) bagi ceramah pasal pertolongan cemas.

Lepas tu ada minum petang + solat asar then ada ikhtiar hidup. Kita orang kena bakar ikan dalam kumpulan. Setiap kumpulan dapat 2 ekor ikan. Masa untuk bakar ikan ni ada 1 jam. Masa bakar ikan tu, Redzuan dgn Misha sempat lagi discuss pasal sketsa malam ni. Aku kurang setuju sikitlah dgn sketsa sebab kena berlakon. Aku tak pandai betul nak berlakon ni. Dah lah watak aku tu seorang isteri, suaminya pula ialah seorang askar yg dilakonkan oleh Redzuan. Intan sebagai pembaca, Misha sebagai adik ipar aku, seorang lelaki cina dan 2 orang lelaki melayu sebagai penjajah dan Redzuan, Misha, 2 orang budak melayu perempuan sebagai tentera melayu dan ada lagi 1 watak perempuan, dia ni tak ada apa fungsi sangat tapi nasib baik ada dia. Sebab? Nanti aku cerita dgn lebih detail cerita aku ni macam mana.

15 minit terakhir around pukul 6.15, angin kuat tetiba hampir kesemua pelajar lelaki berlari termasuk Redzuan, lagi 3 orang lelaki group aku stay je. Aku pun pelik apasal ni? Tak akan angin kuat dah lari? Penakut betul. Ishhh, aku ni lambat pick up betul. Angin kuat maknanya nak hujan lah. Ramai budak lelaki dan perempuan jemur tuala dia orang. Tu pasal lah dia orang lari takut nanti tuala basah kena hujan tapi aku tak perasan pula ada perempuan lari. Mulanya cikgu suruh teruskan bakar ikan tapi angin sudah semakin kuat so cikgu suruh terus pergi kantin bawa ikan. Lepas hantar ikan tu, aku nampak Fazira dgn Alia dia orang cakap nak tengok khemah okay ke tak. Aku pun ikut dia orang. Abaikan ikan yg langsung tak masak tu. Hahaha. Sampai kat dewan terbuka. Huh! Cuba teka apa terjadi? Memang kita orang terkejutlah sebab khemah semua dah nak terbang. Jadi penyelamat khemah lah pula. Memang mencabar betul. Tak sangka kem pertama aku sebegini teruk. Aktiviti yg diadakan bosan tapi faktor cuaca yg mencabar. Kita orang 4 orang tanpa Fairuz yg sibuk dgn ikan terpaksa duduk atas khemah sebab tak nak bagi khemah terbang. Budak-budak lain pun habis kelam-kabut nak selamatkan khemah masing-masing. Khemah Amy dan Syanie dia orang dah ada tapi khemah sebelah kiri kita orang tak ada orang jaga, jadi aku dgn Alia pergi jaga khemah dia orang. Khemah siapakah? Budak form 6 melayu, aku tak kenal sangat dia orang ni, yg aku kenal Ayu dgn Wan Nurafiqah je. Nasib baik khemah aku ada beg umrah aku tu. Kalau tak memang terbanglah. Itulah maksud aku beg umrah ni berjasa. Then ada cikgu perempuan india suruh kita orang angkat khemah naik atas pentas. Di situ selamat sikit. Angkatlah khemah tu dgn beg-beg yg ada dalam khemah tu sekali. Masa ni Fairuz masih lagi tak muncul. Aisshh, sibuk pasal ikan ke cik adik. Aku yg tengah terketar-ketar yg teramat sangat terpaksalah angkat juga khemah. Aku memang tak tahan sejuk. Nampaknya aku ni memang tak sesuailah pergi ke negara sejuk. Tu lah bajet cool sangat tapi sejuk pun tak boleh tahan. Apalah aku ni, mengutuk diri sendiri. Hahaha. Teruk jugak hujan tu. Habis basah kita orang semua. Kita orang bukannya duduk tengah hujan pun, kita orang duduk dalam dewan terbuka kut, boleh kena juga hujan. Hujan kuat punya pasal habis kena tempias.

Kita orang harap sangat boleh balik malam tu juga tapi mana boleh balik lagi. Walaupun mood pelajar dah kurang baik tapi cikgu masih tetap nak adakan Malam Kebudayaan tu. Budak-budak semua macam dah tak ada mood + putus asa dgn cuaca. Tapi nak tak nak kena juga ikut arahan. Tapi sebelum Malam Kebudayaan tu, kita orang makan malam dan  mandi juga walaupun masih hujan + sejuk sebab  nak solat Maghrib dan Isyak. Selepas aku siap mandi, waktu ni lah wujud rasa kesian pada budak Shuhaila tu. Kenapa? Dalam toilet guru tu ada 3 tandas. Aku guna toilet hujung tapi aku tak pasti siapa guna toilet tengah. Lepas aku siap mandi, aku nak lap rambut, then toilet tengah tu baru siap mandi then Shuhaila masuk. Dia baru je masuk, budak belakang dia dah bising suruh dia cepat. Tak sampai 1 minit lepas tu, budak tu bising lagi suruh dia cepat. Aku pun binggung juga apasal ni? Budak tu tak suka Shuhaila ke? Shuhaila tu tak ada kawan ke sebab aku perasan dia asyik sorang-sorang. Mulanya, dia asyik ikut aku dgn member-member pergi sana sini lepas tu mungkin dia terdengar kita orang (bukan aku, aku hanya diam) mengutuk pasal dia. Sejak tu, dia tak ikut dah kita orang. Kesian pula aku tengok budak tu.Aku pun tak tahulah nak buat. Rasa bersalah pun ada. Ahh, dah lah abaikan. Sementara tunggu Isyak, ada seorang ustazah, dia bagi ceramah sikit untuk pelajar perempuanlah.

Then, Redzuan suruh berkumpul sebab nak berbincang + berlatih untuk saat-saat akhir. Terkejut aku tengok Redzuan masa tu. Badan dia penuh dgn daun-daun, semangat betul dia ni nak berlakon jadi askar. Bila aku tengok aku punya skrip, okay that's good sebab sangat pendek tapi aku kena feeling + kena panggil dia abang dan sayang. Oh tidak!!! Nak feeling aku tak pandai, nak panggil abang, bolehlah, tapi nak panggil sayang, jangan harap, itu untuk suami je okay. Aku pun cakaplah dgn Redzuan perkataan sayang tu nak buang huruf NG jadinya saya je. Haha. Dia pun macam nak tak nak je setuju. Ahh lantak, peduli apa, aku tetap tak nak panggil dia sayang. Hahaha. Nak aku bagi tahu ke apa aku punya skrip? Okay fine aku bagi tahu tapi yg mana ada perkataan saya tu sebenarnya sayang, okay. Anyway, berani betul dia panggil aku sayang. Aishh, benci betul.

"Abang, jaga diri elok-elok disana. Jangan lupakan saya." Aku.
"Sayangku Nabilah, abang pergi untuk melaksanakan tugas demi tanah air dan bla bla bla, (aku tak ingat skrip dia)" Redzuan.
"Baiklah abang, saya akan menanti kepulangan abang."

Aku pun ada tanya Redzuan nak feeling macam mana then dia cakap macam orang bercinta tapi aku jawab aku tak pernah bercinta. Dia pun macam tak percaya je then dia cakap baik betul aku ni bangga sekejap. Hahaha, aku tipulah. Sebenarnya pernah sekali tapi disebabkan aku malas nak bagitahu so aku cakap je lah tak ada tapi lepas tu dia ada tanya semula pasal aku pernah couple ke tak, so, aku mengaku jelah, sekali lepas tu malas dah nak bercinta. Apalah aku ni, seronok sangat layan drama korea sampai meleleh air mata tapi nak feeling cinta pun tak pandai. 

Lepas tu cikgu panggil kita orang pergi dewan tertutup sebab Malam Kebudayaan sudah nak bermula tapi tak ada orang pun pakai baju kurung, ni mesti hujan punya pasal termasuk aku. Hahaha. Then cikgu panggil ketua kumpulan untuk pergi cabut nombor giliran buat persembahan. Huh, syukur dapat nombor 6. Kalau nombor 1 memang payah lah. Sebelum kita orang punya giliran, kita orang layan dulu persembahan yg lain. kumpulan nombor 1 buat persembahan pertama. Best betul persembahan dia orang. Memang layak dapat tempat pertama, tapi dapat ke tempat pertama? Nanti aku bagi tahu siapa tempat pertama. Bila kumpulan entah keberapa dipanggil untuk buat persembahan ke-5, kita orang ke belakang dewan untuk berbincang lagi. Masa tengah berbincang tu nervous betul, terketar lutut aku beb. Bila group kita orang dipanggil, aku pun apa lagi, pasang muka bajet cool lah padahal dalam hati huh, rasa nak balik rumah je. Hahaha. 

Kita orang punya persembahan ni ada 2 scene je. Scene pertama ada 4 orang iaitu aku, Misha, Redzuan dan seorang perempuan yg aku cakap tak ada fungsi sangat. Kisahnya, scene pertama tu, aku dgn budak perempuan tu yg merupakan best friend aku dalam lakonan teman aku pergi hantar Redzuan dan Misha (berlakon sebagai lelaki) ke stesen kereta api sebab dia orang nak pergi berperang. Then aku pun cakap apa yg ada dalam skrip. Feeling? Hahaha, tak ada, Redzuan sorang je feeling. Then, Redzuan dan Misha tabik hormat kat aku then dia orang naik kereta api. Aku pun peluk budak perempuan tu kononnya menangislah. Hahaha. Dah tamat aku punya scene. Tapi kan sepatutnya aku mengandung tapi entah apasal dia orang buat aku tak mengandung pula. Okay tak apa, that's good. Lagi bagus. Berlakon suami orang pun budak dah usik, kalau mengandung lagi lah. Dan sepatutnya Misha tu anak aku dan Redzuan dan aku mengandung anak kedua tapi Misha ditukar jadi adik lelaki Redzuan.

Scene 2. Kita orang letakkan daun-daun kat atas pentas dan jatuhkan satu meja. Baru nampak macam real peperangan. Mulanya 4 orang askar melayu pergi meronda tapi tiba-tiba ada 3 orang penjajah datang. 2 orang lelaki melayu penjajah dan 2 orang perempuan melayu askar melayu mati. So, tinggal 2 orang askar melayu Redzuan dan Misha dan seorang lelaki cina sebagai penjajah yg bernama Liang Shang Hang. Kemudia Redzuan mati, penjajah habis peluru tapi dia ada pisau, Misha pula dia pandai silat (dia memang pandai silat pun), Misha buang senjata dia dan lawan dgn penjajah guna silat je. Si penjajah mati, Redzuan pula bangun balik pergi baring atas perut penjajah. Dah mati hidup balik. Adoih, nasib lah tu idea aku dan Misha. Then Misha pula feeling sedih sebab kematian abang dia. Yang penjajah ni pun satu, dah mati boleh pula cakap lagi. Konon nak buat lawak lah. Nasib baik penonton gelak. Bila aku fikir balikkan, group kita orang yg paling banyak feeling. Ada 3 feeling kut, sedih, serious dan lawak. Yang lain ada 2 atau ada 1.

Dah habis persembahan kita orang, then layan pula persembahan lain. Cikgu pun ada cakap dia bangga dgn persembahan semua orang. Sebab kita orang mana ada masa nak practice sebab penuh dengan macam-macam program + masa yg singkat, cikgu pagi tajuk pada malam hari Jumaat dan kita orang kena buat persembahan pada Sabtu malam tapi hasilnya very good.  Lepas tu ada makan-makan tapi aku tak nak makan sebab nak tidur. Khemah semua dah habis runtuh, so macam mana? Pelajar lelaki tidur di dewan tertutup, pelajar perempuan islam tidur di surau dan pelajar perempuan bukan islam tidur di kantin untuk cikgu yg sudah siap dibina tapi dinding masih belum di cat. Time nak tidur ni aku memang bengang betul. Aku rasa sejak aku masuk SMKM ni, inilah kali pertama aku tunjukkan kemarahan aku. Sebelum ni kalau aku marah aku tahan je tapi kali ni aku lepas tapi tak lepaskan semua, lepaskan sikit je. Apa yg membuatkan aku marah. Budak perempuan asyik keluar masuk surau tapi pintu tak reti nak tutup dah lah kat luar ada lelaki melayu tengah makan + borak. Budak-budak lelaki tu pula betul-betul duduk di meja depan pintu surau. Memang boleh nampaklah apa perempuan buat dalam surau. Aku memang bengang betullah. Sama ada perempuan ni tak tahu malu atau lelaki yg bodoh. Kenapa? Perempuan ni tak tahu nak tutup pintu ke? Kalau tak tahu baik cabut je tak payah ada pintu. Dah tahu ada lelaki lepak kat depan surau tak reti nak tutup pintu ke. Yang lelaki ni pun satu, dah tahu perempuan tidur kat dalam surau yg korang pergi makan depan surau tu apasal? Kantin besar kut, apasal depan surau juga korang nak makan. Last-last aku bengang, aku bangun sambil cakap "memang ada orang nak kena aku punya penampar ni!", then aku pergi tutup pintu tapi aku hempas pintu kuat-kuat. Tapi masih juga tak reti nak tutup pintu. Member-member aku semua suruh aku tidur je sebab mata aku dah merah tapi aku rasa tak tenang nak tidur.

Lepas tu aku dengar ada budak cakap yg budak lelaki sudah kena halau aku pun cabut tudung, tarik selimut tutup muka tidur. Lepas tu Fazira cakap kena ubah kedudukan, okay fine, aku menurut perintah. Lepas tu aku pun bersedia untuk tidur lagi. Tak lama kemudian aku dengar Fairuz cakap nak kena ubah kedudukan lagi tapi dia takut nak kejut aku. Aku pun terus bangun je sebelum dia kejut aku. Maaflah yek kalau buat korang takut. Waktu aku tidur pukul 10 malam tapi kalau pukul 11 malam aku akan mula bad mood kiranya waktu tu jangan buat silap sikit pun dgn aku. Kalau tak buat silap tak apa, kemarahan aku tak akan meletus tapi kalau buat silap memang aku marah. Kiranya waktu tu memang tak aktif bagi aku. Korang nak cakap something, aku lambat proses, atau korang mintak aku bagi idea, idea tak boleh keluar atau korang nak buat lawak, aku mungkin gelak atau mungkin tak. Aku ni kalau tidur lewat dibahagikan kepada 2. Apakah? Maksudnya, aku akan tidur lewat sama ada atas keinginan aku sendiri contohnya kadang-kadang ada adik-beradik nak balik rumah sampai mungkin pukul 12 atau 1 pagi, so, pukul 11 aku tak bad mood. Lagi satu pula aku akan tidur lewat apabila disuruh/terpaksa contohnya macam kem ni lah. Masa daftar hari Jumaat tu, kita orang diberi jadual dalam jadual tu tulis tidur pukul 12, then aku dah warning member aku awal-awal, pukul 11 malam aku bad mood. Kalau disuruh/dipaksa ni lah pukul11 malam aku akan bad mood.

Oh ya, ada lagi satu benda. Sepatutnya pelajar perempuan bukan Islam tidur di kantin tapi kita orang bawa seorang budak sarawak yg bernama Rebecca (tak pasti ejaan macam mana) masuk tidur dalam surau. Macam mana kita orang bawa dia masuk? Senang je. Bagi dia pakai tudung, masuk je terus pura-pura tidur. So tak ada orang perasan. Tapi aku rasa mesti ada yg perasan. Masa tu aku teringat pula kat member aku iaitu Elvyianah. Dia pun nak join juga kem ni tapi dia ada hal. Kalau dia join adakah kita orang akan bawa dia masuk surau juga? Kalau aku mestilah nak bawa dia masuk tapi tak tahulah member aku yg lain. Malam ni aku dapat tidur mati, tak ada bunyi dengkur lagi oh yeah. Aku tidur around pukul 12 malam dan bangun pada 5.30 pagi. Alamak bangun lambatlah pula. Semua budak bangun lambat. Letih punya pasal lah ni. Tak lama lepas tu, ada seorang ustazah masuk surau, dia pelik apasal tidur dalam surau. Kita orang pun bagitahu lah hujan lebat. Lepas tu aku tengok sekeliling, kita orang ni macam mangsa banjirlah pula. Hahaha.

Baiklah, sampai di sini saja entry pada kali ini. Nantikan part 3. Terima kasih kerana sudi membaca dan melawat. Harap terhibur dgn entry kali ini. Sekian.
Assalamualaikum...

Monday, 8 September 2014

Kem 3 Hari 2 Malam Part 1

Assalamualaikum...
Entry lepas aku ada cakap nak buat lagi entry, so, ini dia. Kem Unit Beruniform yang disertai oleh 11 unit beruniform tapi sepatutnya 12 unit dan seramai 101 orang tapi sepatutnya 120 orang selama 3 hari 2 malam pada 5/92014 (Jumaat) - 7/9/2014 (Ahad) di SMK Mentakab. Sebelum aku cerita aku nak bagi tahu entry kali ni tak ada gambar sebab handphone, kamera dan apa-apa gadgets tak dibenarkan bawa. Nak bawa boleh tapi kena bagi cikgu pegang sampai hari Ahad. So, aku akui entry tanpa gambar kurang best. Selama 3 hari tu aku asyik fikir pasal entry tanpa gambar. Sorry lah sebab tak ada gambar, harap memahami. Anyway, kem ni disertai oleh pelajar tingkatan 6 bawah, seorang tingkatan 6 atas dan arus perdana (tingkatan 1-5).

Alkisahnya, lebih kurang sebulan yg lepas, kawan aku sejak tingkatan 1 yg bernama Sho Yun Fong selaku Pengerusi Renjer Puteri datang jumpa aku sebab nak tanya aku berminat tak nak join kem dan bla bla bla. Aku pun terus bagi jawapan iaitu aku setuju nak join. Bonggok betul. Aku patutnya fikir panjang dan tanya mak ayah dulu sebab takut ada program ke tapi ni tak, aku terus cakap nak join. Kenapa aku nak join? Ada 2 sebab iaitu aku nak dapatkan markah koko sebab aku tak pegang apa-apa jawatan dalam Renjer Puteri so aku perlu jadi ahli aktif dan aku tak pernah join apa-apa kem atau tidur dgn kawan-kawan/ramai-ramai, so, kiranya aku nak pengalaman. Beberapa hari kemudian, aku terfikir pasal kem ni, Boleh ke diri aku ni nak hidup selama 3 hari di sekolah dgn toilet yg tak ada pintu. Pasal tempat tidur aku tak kisah. Yang aku kisah pasal toilet je sebab aku memang tak suka toilet awam, aku lebih rela tahan daripada guna toilet awam.

Pada hari Jumaat 5/9/2014. Pagi tu datang ke sekolah dan belajar macam biasa. Masa kat sekolah aku berbincang dengan 5 orang budak melayu kelas aku iaitu Amylia, Syanie, Alia, Fazira dan Fairuz pasal kem tu sebab dia orang pun pergi. Ini bermakna semua pelajar melayu kelas aku pergi kem dan seorang budak cina perempuan yg bernama Wong Li Yan. 5 orang melayu ni cakap dia orang bawa baju banyak (8 helai) + bantal busuk + baju kurung untuk Malam Kebudayaan dan banyak lagi. Aku mulanya nak bawa beg roda sederhana besar tapi selepas dengar dia orang nak bawa banyak baju, aku rasa aku kena tukar beg besar tapi nasib baik beg besar ni berjasa. Berjasa? Nanti aku cerita. Balik rumah tu, aku tukar beg dan ambil lagi beberapa helai baju + baju kurung. Around pukul 2.30 petang aku sampai sekolah dengan beg besar yg dibeli di Beijing, China. Aku pergi bawah pokok sebab dah janji dgn budak 5 orang tu nak kumpul situ then kita orang pergi daftar sama-sama + ambil baju. Then cikgu suruh kita orang bawa beg ke dewan terbuka.

Tak lama lepas tu, hujan lebat + angin kuat. So ianya memang agak mencabar. Dan ada lagi satu hal yg memang mencabar. Apakah? Tak ada air. Aku tak pasti ianya melibatkan kawasan mana tapi kawasan Mentakab tak ada air selama 2 hari iaitu hari Khamis 4/5/2014 dan Jumaat 5/9/2014 sebab nak membaik pulih kalau tak silap aku. Kemudian pelajar islam diarahkan ke surau untuk menunaikan solat Asar. Kenalah redah hujan yg sangat lebat. Sejak beberapa bulan ni hujan memang lebat + angin sangat kencang. Atap sekolah SMKM, Hwa Lian dan Seri Semantan tercabut tapi pada hari yg berbezalah. Masa nak ambil wuduk tu kita orang binggung juga macam mana nak ambil wuduk ni, air tak ada. Tapi nasib baik ada ustazah. Dia suruh kita orang isi air dalam botol mineral yg kosong, then kita orang budak form 6 terjumpa 2 tong besar. Kita orang pun suruh budak lelaki tadah air hujan sebab ustazah yg suruh. Lepas solat, kita orang pergi semula ke dewan terbuka dan masih lagi hujan tapi dah kurang lebat. Around pukul 6, hujan dah berhenti dan matahari sudah muncul. Aku syok betul tengok masa matahari nak muncul + awan sudah mula berpecah + burung terbang di udara. Best betul terbang, rindu nak naik kapal terbang lagi. I love to fly. Kalau aku ditakdirkan untuk jadi burung, aku nak jadi burung helang sebab burung helang sangat cool. Anyway tu pada pandangan aku lah. Then, leher aku sakit sebab asyik pandang atas, aku pun pergi lepak dgn 8 budak melayu form 6, aku join dia orang main nombor. Opps, bukan nombor ekor, aku tak tahu macam mana nak jelaskan game ni sebab aku baru je belajar.

Then cikgu suruh kita orang berkumpul mengikut nak satu khemah dengan siapa. 1 khemah 5 orang. Kita orang ada 9 orang, so macam mana? Amylia dan Syanie satu khemah dgn Intan, Rebecca (Sarawak) dan siapa entah nama dia, kalau tak silap aku Nina kut. Aku pula dgn Fairuz, Alia, Fazira dan seorang budak form 4 kalau tak silap aku nama dia Shuhaila. kut. Tapi 3 orang ni tak suka budak tu, aku pula tak kisah tapi aku tak bagi tahu dia orang pun yang aku tak kisah. Sebab dia orang tak suka aku rasa mungkin dia nak kita-kita je dan mungkin sebab budak tu asyik ikut kita orang. Aku yg mulanya tak kisah lama-lama jadi tak suka + kesian. Kenapa? Nanti aku cerita. Fairuz dan Alia ditugaskan untuk ambil khemah di astaka manakala aku, Fazira dan Shuhaila pilih tempat. Anyway, khemah lelaki di astaka dan perempuan di dewan terbuka. Asalnya nak buat di padang tapi disebabkan hujan maka tak boleh tidur di padang. Khemah kita orang bersebelahan dengan khemah Amy dan Syanie. Then kita orang pasang khemah sama. Aku ni bukannya pandai sangat pasang khemah tapi bajet macam pandai tapi nasib baik aku bejet pandai pun betul aku buat. Actually ni first time aku pasang khemah. Hahaha. Then masukkan beg-beg ke dalam khemah. Masa aku nak masukkan beg aku dalam khemah, kalau tak silap aku 3 orang cikgu iaitu cikgu Shuhaida, Cikgu Fauzi dan cikgu Abdullah (jiran aku) tegur pasal beg aku. Ada ke patut dia orang cakap beg aku ni beg umrah. Aku pun layan je lah beg umrah. Nasib ko lah beg, beli kat Beijing tapi dapat nama beg umrah. Tapi nasib baik beg umrah ni berjasa okay. Lagi pun sama je dgn orang lain sebab aku bawa beg besar tapi 1, orang lain bawa beg tak lah besar mana tapi banyak. Tak ke sama je? Kan kan? Lepas tu kami makan malam then ke surau untuk solat Mahgrib + ceramah + Isyak. Lepas tu kami diarahkan ke dewan tertutup di Blok A sebab cikgu Hatta selaku kem komanden nak bagi tahu something dan kami dibahagikan kepada 10 kumpulan terdiri dari unit beruniform yg berbeza. Setiap kumpulan ada 1 unit uniform lain. Tapi ada juga kumpulan yg cukup 10 orang, kurang orang dan lebih orang.

Aku sama kumpulan dgn Intan, Redzuan (upper 6), Misha (entah form berapa) dan 2 orang lelaki melayu, seorang cina dan 3 perempuan. Dahlah kumpulan ke-10 dan ada 10 orang ahli, hahaha, mengingatkan aku pada adik-beradik aku pula. Malam tu, kami disuruh untuk berbincang dgn ahli kumpulan nak buat apa untuk Malam Kebudayaan sama ada sketsa, nyanyi lepas tu entah apa lagi, temanya ialah patriotik. Budak lelaki cina yg bernama Liang Shang Hang dilantik sebagai ketua manakala aku sebagai penolong ketua. Oh, aku lupa nak bagi tahu, Redzuan sebagai penghulu dan Sally sebagai penolong penghulung akan bertanggungjawab terhadap 101 orang yg menyertai kem ni. Actually kita orang lantik Redzuan sebagai ketua kumpulan tapi cikgu tak bagi sebab nanti macam gila kuasa lah pula. Redzuan ni aku tak tahulah apasal boleh sesat ikut kem ni. Sepatutnya upper 6 sudah tak digalakkan sebab sudah sem 3 tapi ahh, I don't know. Anyway Redzuan ni memang seorang yg boleh diharap, dia juga merupakan bekas ketua pengawas. Then kita orang berbincang nak buat apa tapi maaflah yek geng, aku tak dapat nak bagi idea sebab sudah hampir pukul 12, otak aku memang tak boleh nak keluarkan idea. Redzuan cakap nak buat sketsa pasal perang zaman dulu. Kita orang pun layan je. Yg banyak bagi idea hanya 3 orang iaitu Redzuan, Intan dan Misha. Redzuan cakap nanti watak dia akan mati then Misha bagi idea pasal buat lawak masa dah mati tu tapi Redzuan tak faham so, aku pun tolong Misha. Walaupun tengah mengantuk tapi yg ni aku boleh sebab aku faham sangat apa yg Misha cuba sampaikan. Kononnya ikut cerita P.Ramlee yg bertajuk Ali Baba di mana P.Ramlee mati then dia bangun balik sebab dia silap landing. Hahaha, kalau tengok cerita P.Ramlee bahagian tu lah yg memang aku paling suka. Redzuan pun setuju, okay. Perbincangan selama satu jam sudah tamat. Now it's time to sleep. Oh yeah, my favourite time.

Walaupun favourite time tapi aku tak dapat nak tidur lena. Kenapa? Di sinilah dimana rasa tak kisah bertukar menjadi tak suka, belum kesian lagi. Around pukul 1 baru aku dapat lelapkan mata tapi tak lena sangat sebab Shuhaila tu tidur sebelah aku, kiranya aku jadi penghalang antara 3 orang tu dgn Shuhaila. Si Shuhaila ni tidur berdengkur + lasak tapi nasib baik kaki/tangan dia tak naik atas badan aku. Around pukul 4.30 pagi, Fazira kejut aku sebab kena bersiap untuk solat subuh berjemaah. Kena bangun awal sebab nanti ramai orang nak guna toilet. Kita orang guna toilet cikgu perempuan je, tapi nasib baik dibenarkan.

Apa yg berlaku seterusnya? Nantikan part 2. Anyway 5/9/2014 merupakan birthday Meera tapi aku tak dapat nak wish. Baiklah sampai di sini saja entry pada kali ini. Terima kasih kerana sudi membaca entry yg tak seberapa ni. Harap terhibur walaupun tak ada gambar. Sekian.
Assalamualaikum...