Free Dragonball Z 5 Cursors at www.totallyfreecursors.com

Sunday, 31 August 2014

Raya 2014

Assalamualaikum...
Sudah lebih sebulan tak update blog. Kesibukan yg melanda tak de lah sibuk sangat membuatkan aku tak ada masa nak update. Kalau ada time free pun aku tengok rancangan korea. Bukan drama okay sebab drama dah lama aku download tapi tak siap-siap lagi, line slow punya pasal. Okay, kali ni aku nak story pasal Raya 2014. Haishh aku ni, Syawal dah habis baru nak cerita pasal raya. Hehehe, aku memang nak tunggu syawal habis dulu baru buat entry pasal raya. Jom layan cerita aku tapi aku banyak dah lupa lah, aku cerita apa yg ingat je lah yek.

Pagi raya tu kami buat breakfast + bersiap-siap nak balik kampung di Kuantan. Tapi aku tak tolong sangat pun buat breakfast sebab tak ada kerja kosong. Semua dah diisi oleh my mom, 2 orang kakak dan 2 orang kakak ipar. Tapi aku ada lah juga tolong sikit-sikit. Nak bersiap balik kampung ni memang ambil masa. Kenapa? Nak mandi satu hal sebab ada 21 orang tapi toilet ada 2 je + ragam 21 orang yg macam-macam. Aku pun tak tahu da nak cakap apa sebab dah banyak lupa jadi jom kita layan gambar sebelum bertolak ke Kuantan.

5 orang princess. 2 orang princess iaitu Sarah (kiri) dan Amirah (tengah menangis) tak bagi kerjasama. Maklumlah kanak-kanak.
Inilah ZaiNurul family seramai 21 orang. Macam mana boleh dapat ZaiNurul ni? Daripada nama depan kami iaitu Zainul + Nur + Nor + Nurul. 
 My parents with isteri dan anak-anak Along.
  My parents with suami dan anak-anak Angah.
  My parents with isteri dan anak-anak Abang De.
 My parents with bujangs.
 With the only prince, Zainul Hadif Syahmi Bin Zainul Anuar Husni. Kadang-kadang kita orang panggil Hadif dgn nama Hadis sebab kakak beliau iaitu Auni panggil dia Hadis.
Selfie, hahaha.

Kemudian kami ke Kuantan tapi Angah pergi ke rumah mertua beliau dulu di Temerloh Jaya kemudian baru ke Kuantan. Kami bermalam di rumah nek selama 1 malam. Mak cakap nak pecahkan beberapa orang untuk tidur di rumah Ayah Long sebab tak cukup ruang + toilet ada 1 je tapi semua nak tidur di rumah nek kecuali aku. Aku bukannya tak nak tidur rumah nek tapi kalau kat rumah Ayah Long ada geng iaitu Hana. Tapi disebabkan semua nak tidur di rumah nek, aku pun tak dapat bermalam di rumah Ayah Long. Masa kat rumah nek ni Husna memang buat lawak antarabangsa betul. Apasal? Nampak gambar tongkat yg aku curi dari Mr. Google tu? Nek ada tongkat macam ni, so, si Husna pergi main tongkat ni jadikan sebagai microphone. Kebetulan tongkat tu sama tinggi dgn Husna, so dia nyanyilah, syarahanlah dan macam-macamlah yg berkaitan dgn microfon termasuk sembahyang.



Keesokkan harinya, kami beraya ke rumah Ayah Long.


Kita orang balik semula ke Mentakab pada malam hari kedua. Pada raya keberapa entah, Aku ajak Azim pergi raya rumah Bella. Kat rumah Bella aku makan kuih makmur je. Sedap beb. Bella cakap dia yg buat kuih-kuih tu. Kuih lain pun aku ada juga makan tapi kuih makmur lagi banyak. Hahahaha. Lepas tu, dari rumah Bella, kita orang ke rumah aku pula. Dapat lah Bella jumpa 3 orang anak saudara aku iaitu Safiyyah, Sarah dan Amirah. Lagi 3 orang anak saudara sudah pergi ke kampung lagi satu. Safiyyah dan Sarah excited sangat dapat jumpa Bella. Sebelum ni asyik berborak suara dalam whatsapp je. Sebelum aku pergi rumah Bella pun aku sudah cakap dgn dia orang Aunty Bella nak datang.

Raya keberapa entah, entah lagi. Hahahaha. Kita orang beraya ke rumah mertua Angah pula di Temerloh Jaya. Raya keberapa entah lagi, Cikgu Shuhaida yg merupakan guru Pengajian Am dan guru kelas 6BA2, kelas aku la tu, ajak kita orang 1 kelas ke rumah beliau sebab dia buat rumah terbuka. Di sini aku nak betulkan sedikit kesilapan. Hari tu aku cakap cikgu Shuhaida ni isteri kawan Along, nampaknya aku sudah salah orang. Aku masih tak tahu lagi siapa sebenarnya isteri kawan Along tu tapi nama dia ada huruf S juga dan mengajar form 6. Okay, abaikan yang tu.

Masa pergi rumah terbuka cikgu Shuhaida ni best la. Dari rumah aku yg bawa motor, Azim pula duduk kat belakang. Haishh, aku ni, lesen L mana boleh bawa orang tapi nak buat macam mana, aku ni bukannya pandai sangat bawa motor jadi aku perlukan seseorang yg pandai bawa motor untuk awasi aku dan Azim pun perlu bawa motor ni balik ke rumah semula. Bila sampai kat rumah cikgu Shuhaida, aku yg paling awal datang. Ehh, kejap. Aku bukan tetamu paling awal. Maksud aku, budak-budak kelas aku semua tak datang lagi, aku lah yg pertama. Bila aku sudah siap makan, aku terdengar cikgu Shuhaida tengah bercakap dgn ketua kelas iaitu Lim Hua Xin (perempuan) di telefon. Lepas tu cikgu suruh aku yg bercakap dgn Hua Xin sebab cikgu tak faham apa dia cakap. So, aku pun speaking chinese dgn Hua Xin bagi tahu kat mana rumah cikgu, bla bla bla dan bla bla bla.

Bila dia orang dah sampai tu, aku pergi kat tempat dia orang parking kereta sebab dia orang tengah berbincang pasal ada lagi kawan lain yg tak tahu jalan ke rumah cikgu, so, aku pergi ikut Lee Seow Peng, Lim Hua Xin, Tee Yi Wei dan Wong Li Yan ke Starmall sebab nak tunjuk jalan. Masa on the way tu, ada 2 motor berselisih dgn kereta Seow Peng. Siapakah? Budak melayu kelas aku iaitu Fairuz, Syanie, Aliya dan Amylia. Kawan kita orang yg menunggu di Starmall ialah Goh Kai Ying, Chan Xue Eer dan Ang Jia Heng. Dia orang pun bawa kereta. Lepas tu kita orang ke rumah cikgu Shuhaida semula. Bila dah parking kereta, kita orang tunggu lagi 4 orang member cina yg lain iaitu Tay Jia Hong (Lelaki), Aw Phui Wan, Tan Sok Hun dan Peng Yen Jie, dia orang ni dulu dari Jerantut. Dia orang tinggal di rumah sewa. Then, kita orang sama-sama masuk ke rumah cikgu dan bagi cikgu buah-buahan yg dibeli oleh Goh Kai Ying. Tak semua budak kelas kita orang yg datang. Lepas makan, kita orang berselfie guna kamera dan monopod Syanie. Budak yg paling awal datang nak balik paling awal, aku lah tu. Azim jemput tapi aku bawa motor lagi.

Okay kali ni aku ingat tarikh. Pada hari Ahad, 24/8/2014 kita orang ke rumah CuNa iaitu adik bongsu ayah di Kuala Lumpur ada rumah terbuka tapi untuk family je lah. Tapi bukan semua adik-beradik ayah aku yg pergi. Adik-beradik aku pun ada juga yg tak pergi. Sebelum keluar rumah tu, aku sempat masukkan 1 choki-choki untuk Amirah tapi kita orang selalu panggil dia Nom Nom sebab dia suka lagu nom nom cupcake Elly & Epit di Astro Ceria. Amirah memang suka choki-choki samalah macam Mak Nik beliau. Sebelum aku bagi choki-choki tu Amirah bad mood je sebab baru bangun tidur. Bila dah makan choki-choki barulah happy. Hahaha, tak sia-sia aku bawa tapi 1 je.

Baiklah, sampai di sini saja entry kali ni. Nantikan entry seterusnya lebih kurang 2 minggu lagi. Bukan part 2 okay. Benda tu tak berlaku lagi jadi aku tak boleh ceritakan lagi. Tunggu dah berlaku + seperti yg aku bayangkan. Kalau tak seperti apa yg aku bayangkan, ada kemungkinan aku tak nak buat entry. Jadi jangan berharap sangat okay. Terima kasih kerana sudi membaca. Harap terhibur dgn entry kali ini. Sekian.
Assalamualaikum...