Free Dragonball Z 5 Cursors at www.totallyfreecursors.com

Monday, 14 July 2014

Buat Lesen

Assalamualaikum...
Setelah 7 bulan menjadi budak 18 tahun betul ke budak akhirnya tiba masanya untuk aku buat lesen. Apasal lambat sangat? Patutnya lepas SPM terus buat tapi ni nak dekat dgn STPM baru nak buat. Hehe, sebabnya dulu aku tak nak buat tapi setelah mendengar ceramah percuma dari 2 orang kakak aku iaitu Angah dan Teh, akhirnya aku buat juga lesen.

Al-kisahnya, around awal bulan 6 pada hari Sabtu, aku pergi kelas KPP iaitu step pertama untuk buat lesen. Dengar cikgu berleter kat depan selama 6 jam atau 8 jam ek, entahlah tak ingat dah. Pada hari Sabtu 5/7/2014, aku pergi buat ujian statik. Kenapa lambat sangat buat ujian statik. Sebab aku tak ada masa nak study, aku sibuk dengan homework dan nak study untuk STPM je. 2-3 hari sebelum ambil ujian komputer, barulah aku study buku memandu tu, tapi sebelum-sebelum ni ada juga tapi tak serious sangat. Azim pun pernah install ujian statik tu kat laptop. So, aku banyak jawab soalan-soalan kat komputer.

Bila sudah tiba hari untuk aku ambil ujian statik, pak cik Rashid iaitu cikgu memandu aku iaitu ayah kepada kawan Azim yg bernama Amir (nama adik bongsu aku) jemput then bawa aku ke tempat untuk buat ujian statik. Kat situ, aku kena ambil gambar dan cop jari. Cop jari ni yg lemah ni, mesti akan berhadapan dengan masalah. Banyak kali akak tu suruh aku lap ibu jari tapi tetap tak boleh, so, terpaksa cop jari manual je iaitu cop jari aku ni pada kertas. Alhamdulillah, aku berjaya dapat 44/50. Tapi pak cik Rashid tu boleh pula main-main dgn aku. Ada ke patut dia cakap kalau komputer cakap lulus maknanya gagal. Are you serious? Why you didn't tell me earlier? Kalau pak cik bagi tahu awal-awal baik aku main jawab je, tak payah nervous macam nak terkeluar jantung menjawabnya. Itulah yg bermain di fikiran aku masa tu. Yang aku ni pun satu, pergi percaya cakap pak cik tu apasal? Aku ni memang kadang-kadang cepat terpengaruh. Then, akak tu cakap jangan percaya cakap pak cik Rashid. Masa tu barulah aku lega sikit. Benda tak logik pun aku percaya.

Pada hari Sabtu 12/7/2014, dari pukul 8 pagi hingga 5 petang, kena masuk kelas amali kereta pula. Pak cik Rashid jemput aku di rumah then bawa ke tempat memandu yg bernama Jelapang Teguh di jalan bypass Temerloh. Kebetulan masa tu terjumpa Nabella. Dia pun nak buat lesen juga tapi dia baru masuk kelas KPP. Bella pun lambat buat sebab baru balik dari US. Tak sangka betul dapat jumpa Bella. Dia pula risau sangat aku dah balik. Kita orang bercakap sampai guna 4 bahasa iaitu melayu, cina, korea dan english. Dahsyat kan. Bella ajak aku ke tandas tapi dia cakap dalam bahasa korea, so, aku tak faham, Bella pun translate lah apa yg dia cakap, then ada seorang budak melayu perempuan tiba-tiba cakap 'daebak' maksudnya lebih kurang terbaik lah. Macam-macam jugalah yg kita orang borak.

Pada hari Ahad 13/7/2014, dari pukul 8 pagi hingga 4 petang, kena pergi amali motor pula. Sepatutnya buat pada hari yg sama je tapi disebabkan sistem baru akan bermula pada hari Isnin 14/7/2014 jadi kena buat lain-lain hari. Aku kurang faham dgn sistem baru ni tapi apa yg aku tahu ianya akan bertambah mahal dan menyusahkan. Okay, abaikan, aku malas nak cakap banyak pasal sistem baru tu, yg penting aku masih kena buat sistem lama. Huh, selamat. Hari ni Bella tak ada, so, aku agak alone. Around pukul 12.50 tengahari Azim datang sebab nak ajar aku bawa motor. Itu pun aku yg panggil dia datang sebab tak ada orang nak ajar. Cikgu tak ada tapi kalau ada cikgu pun tak boleh duduk belakang, haram. Kalau ada orang duduk kat belakang senang sikit sebab nanti kalau aku nak terjatuh ada orang boleh tolong tahan. Dulu Azim pernah ajar tapi aku sudah lupa macam mana nak brek dan masuk/turun gear. Azim ajar sampai 1.30 tengahari then dia pergi tuisyen semula. Nasib baik waktu rehat dia panjang, bolehlah ajar aku. Lepas Azim dah pergi, aku sambung bawa motor lagi 1 jam. Makna selama 1 jam setengah aku bawa motor. Selama 1 jam tanpa Azim, aku bolehlah kawal motor tu tapi masih tak okay. Masa aku tengah bawa motor tu, aku ada juga terfikir nanti kulit aku gelap. Tapi tak apa lah, sekali sekala berjemur apa salahnya. Yelah tu tak apa, balik rumah menangis sebab kulit dah merah-merah. Eh, tak adalah sampai menangis cuma sedih and bengang je. I love my skin colour. Jadi, aku sudah dapat lesen L motor dan kereta. Sebenarnya motor aku tak sure lah disebabkan sistem baru tu tapi kereta pasti. Lepas raya nanti aku kena pergi belajar bawa kereta dengan pak cik Rashid. So, lebih kurang sebulan aku tak ada kelas memandu jadi aku akan duduk rumah nak cerahkan kulit aku semula. Tapi nanti aku mesti kena berjemur lagi sebab masih kena belajar bawa kereta dan motor tapi bukan dengan pak cik Rashid tapi dengan Azim dan ayah.

Maka dengan itu, tamatlah entry pada kali. Terima kasih kerana sudi membaca dan melawat. Harap korang terhibur dengan entry kali ini. Sekian.
Assalamualaikum...