Free Dragonball Z 5 Cursors at www.totallyfreecursors.com

Tuesday, 5 November 2013

Bingung

Assalamualaikum...
Tinggal lagi beberapa jam saja lagi aku akan menghadapi SPM, yg pastinya sudah kurang dari 24 jam. Cikgu Hamizatul cakap sehari sebelum exam, kena rest betul-betul, kurangkan baca buku takut nanti stress. Well, hari ini memang aku kurang sikit baca buku. Baiklah, aku malas nak berleter panjang sebab lepas ni aku nak tengok cerita Dia Suamiku pukul 9 malam lepas tu aku nak gosok baju dan tidur secukupnya. Tapi bila bercakap pasal tidur ni, exam atau tak exam, aku memang selalu tidur around 10-10.30 malam sampai pagi nak solat subuh atau nak pergi sekolah.

Sebelum ni aku selalu tertanya-tanya kenapa aku selalu tak serious bila belajar. Kadang-kadang aku fokus dan kadang-kadang aku tak fokus. Tapi hari ni, aku rasa aku tahu kenapa. Aku rasa je okay. Mungkin sebab aku tak tahu bidang apa aku nak ambil. Dulu aku nak jadi pilot jadi aku rajin sikit sebab nak capai cita-cita aku tu, tapi masa form 2 aku sudah pakai cermin mata, jadi aku rasa, aku dgn pilot tak sesuai. Lepas tu, sehinggalah hari ini, aku masih tak tahu aku nak jadi apa. Walaupun pembedahan laser ada tapi aku sudah drop add math jadi apa-apa yg berkaitan dgn bidang sains, aku tak layak nak ambil. Mak ayah aku pun tak suka aku jadi pilot, dia orang lebih suka aku kerja di atas darat.

Tapi hari ini, waktu lunch Hakim ada tanya aku nanti aku nak ambil bidang aku. Aku jawab tak tahu. Kemudian Hakim tanya lagi, aku minat apa. Aku pun jawablah, aku minat photography. Hakim cakap kat UITM ada diploma photography dan dia suruh aku buat research pasal tu. Lepas makan, aku terus menghadap laptop nak search pasal diploma photography. Jujur aku katakan, aku memang minat dgn photography tapi suatu masa dahulu aku pernah cakap dgn diri aku bahawa aku nak jadikan photoraphy sebagai hobi sahaja. Lepas tu aku teringat kisah di mana Angah backup aku. Backup aku? Masa tu mak berleter cakap aku ni tak pandai masak and so on, kemudian angah yg entah datang dari mana tetiba cakap suatu hari nanti aku mungkin akan lebih hebat memasak dari kita. Kita? Mungkin juga angah merujuk pada perempuan dalam keluarga aku.

Lepas aku teringat kisah tu, serta-merta aku search pasal masakan pula. Teringat pula pada abang Ameera yg bernama Amirul yg ambil bidang masakan ni. Ameera pernah cerita abangnya dulu masa form 5 (2012) asyik menghadap laptop, tengok cerita Naruto sampai result SPM tak boleh dibanggakan tapi bila belajar masakan result dia sungguh baik. Kalau tak silap aku Ameera cakap abang dia ambil 5 subjek dan alhamdulillah resultnya sangat bagus. Aku terfikir adakah nasib aku akan sama dgn abang Ameera? Itu semua bergantung pada aku. Aku yg menentukan kehidupan aku. Masalahnya abang Ameera masuk swasta punya. Mak ayah aku mesti akan suruh aku masuk kerajaan tapi layak ke masuk nanti? Perempuan banyak saingan berbeza dgn lelaki yg tak banyak saingan jadi lelaki mudah sikit nak masuk U.

Tapi betul ke aku ni nak ambil bidang masakan. Ahh, bingung betul lah. Kadang-kadang, kata-kata angah tu memberi aku semangat untuk ambil masakan tapi bila aku fikirkan tentang diri yg langsung tak minat masakan ni, boleh ke? Tapi mana tahukan? Tak kenal maka tak cinta. Maybe, aku perlu mencuba. Baiklah, sekarang semangat sudah ada tapi masalah nak masuk U ni yg payah sikit. Ramai yg nasihatkan aku, kalau perempuan dapat 5A dalam SPM tak perlu nak bangga sebab sekarang ramai perempuan yg dapat 8A ke atas. Aku rasa 5A tu aku mungkin boleh dapat tapi nak dapat 9A yg payah sikit ni especially subjek fizik. Chemistry dan Biology okay lagi tapi aku tak surelah dapat A ke tak. Yang aku risaukan ialah fizik.

Tapi aku cemburu dgn Hyomin (T-ara), sebab dia ada satu almari bersaiz sederhana, mungkin paras pinggang. Dalam almari dia penuh dgn pelbagai jenis kamera. Ada yg kecil ada yg besar. Huh, cemburu betul. Kalaulah aku ada almari yg di penuhi dgn kamera kan bagus.

Aku harap aku boleh buat yg terbaik untuk hari esok, Amin. Baiklah, sampai di sini saja entry pada kali ini. Kepada yg membaca, tolong doakan kejayaan aku. Terima kasih kerana sudi membaca. Harap korang terhibur dgn entry kali ini. Sekian.
Assalamualaikum...

Thursday, 31 October 2013

Last Day Sekolah 2013

Assalamualaikum...
Tak sampai seminggu lagi para pelajar tingkatan 5 pada tahun 2013 akan menghadapi perang yg ke-3, apakah? SPM la. Yang pertama UPSR dan yg kedua PMR. Hari ni boleh dikatakan sebagai hari terakhir sekolah bagi pelajar form 5, kemudian cuti Deepavali dan kembali ke sekolah pada 6 November, hari pertama SPM. Sedih rasanya nak perpisah dgn kawan-kawan, cikgu-cikgu dan sekolah. Sudahlah, aku malas nak berleter panjang jadi mari kita layan gambar.

 Pelajar lelaki dan perempuan sedang bergambar dgn cikgu Biology iaitu cikgu Hamizatul. Kalau tak silap aku cikgu ni ajar around 4 bulan terakhir. Sebelum ni cikgu Low Siew Wan yg ajar tapi ade problem sikit jadi kena tukar cikgu. Mari aku kenalkan budak kelas aku ni. Start dari pelajar lelaki yg kurus dan sedang berdiri tu, namanya Kho Chin Hoa, Mok Chun Kit, Le Jia Nian, Tan Tein Ren, Ng Chee Kang, Loh Chon Hong (tersorok sikit), Samuel Yong dan Soh Wei Le. Yang duduk pula Patrick Lam (depan KCH), Lee Chi Ho, Hor Thong Qin dan Lee Chou Chin. Untuk pengetahuan korang, LCC selalu di buli oleh budak-budak lelaki, dan dia selalu dipanggil dgn nama katak dan KLCC. Pelajar perempuan pula start dari aku. Nabilah, Nalini, Tan Chii Jiun, Gan Wi Wien, Mubshira, Ameera, Jamuna dan Nagharani. Yang duduk di depan aku pula Sindhu (member masa tadika), Malini, Elvyianah dan Anati. Actually bukan semua pelajar perempuan ada dalam gambar ni. Ada 2-3 orang tak mahu bergambar.
 Bersama dgn cikgu Amirah iaitu cikgu Chemistry. Seorang cikgu yg baik, comel. Budak-budak lelaki selalu puji cikgu Amirah sebab nak ambil hati sebabnya homework yg cikgu bagi tak siap.
 Gambar pertama kami bersama cikgu Hoo Foo Yi, cikgu Matematik (form 4) dan cikgu Fizik (form 5). Gambar kedua kami bersama Low Siew Wan, cikgu Biology. Kene tukar cikgu sebab dia ambil cuti selama sebulan sebab sakit dan sekarang beliau mengandung anak pertama. Kita orang panggil dia pontianak sebab sebelum dia mengandung, dia selalu lepaskan rambut dia. Gambar ketiga pula kami bersama cikgu sejarah iaitu cikgu Arbaiya. Seorang cikgu yg sgt spoting (betul ke aku eja?), suka bercerita dan suka buat orang tergelak.

Sekarang masa untuk suka-suki kami bergambar...
 Gambar pertama, Muba bersama Low Siew Ying. Untuk pengetahuan korang, muka Low Siew Ying sebijik macam Fauziah Gaus. Gambar kedua kami bersama Wong Wang Ying (sebelah aku) dan Lee Xiao Jing (sebelah Anati). Gambar ketiga, dia orang buat lambang. Anati dan Elvy buat lambang #Shilalas, walaupun dia orang bukan #Shilalas. Yang #Shilalas tu aku. Muba dan Ameera pula buat lambang 13. Apakah? Sebab dia orang tahun ni tak datang selama 13 hari dan banyak lagi persamaan dia orang yg membuatkan kita orang annoying sikit. Gambar keempat pula sengaja mengedik sikit. Ameera makan choki-choki yg aku bagi. 3 paket choki-choki aku bawa bagi dia orang makan.
 Gambar pertama, no comment. Gambar kedua, Low Siew Ying suruh kita orang post macam ni. Gambar ketiga pula aku di buli. Tengok mata Muba, renungan yg sungguh tajam. Tak apalah, hari terakhir, bagi dia orang pula buli aku, asyik aku saja buli dia orang. Gambar keempat pun no comment.
Lee Bee Leng gelar mereka ber-4 sebagai 4 idiot dan aku rasa memang sesuai sgt lah. Aku rasa 4 idiot ni lah yg paling handsome. Nak tahu apa nama gelaran yg aku, Ameera, Muba, Elvy dan Anati gelar 4 idiot ni? Tan Tein Ren ialah Arthur sebab macam Arthur Pendragon dalam cerita Merlin, Twitter, jodoh (sebab aku suka dia) dan Ahmad Albab sebab aku pernah mimpi aku berkahwin dgn TTR. Aku cakap dgn 4 orang member aku yg dia tak tukar nama tapi dia orang tetap berdegil nama Islam dia ialah Ahmad Albab. Samuel Yong pula aku tak sure lah, hurmm, abaikan. Le Jia Nian pula spiderman dan entah apa lagi. Hor Thong Qin atau lebih dikenali sebagai Ted Hor pula kami gelar dia Edward Cullen sebab ada iras-iras sikit dan tong sampah. Gambar di bawah pula LCC di buli oleh dia orang. Actually ni bukan gambar aku. Aku curi Gan Wi Wien punya.
 3 orang sahabat iaitu Low Siew Ying, Lee Xiao Jing dan Wong Wan Ying. Anati, Ameera dan Elvy bersama kucing. Untuk pengetahuan, Ameera ni seorang cat lover.
Gambar pertama, bersama Grace dari Sarawak, Elvy dari Sabah. Gambar kedua bersama Puteri, member sejak darjah 1, kami sama sekolah dan sama kelas sejak darjah 2 hingga darjah 6. Gambar keempat bersama Ameera yg sedang makan choki-choki. Gambar keempat dan kelima pula kami sengaja posing pelik sampai cikgu Amirah tegur. Nak tahu apa beliau cakap? Akhir-akhir tahun ni pelajar memang akan jadi gila. I like. Gambar keenam pula bersama Nabella sebelum balik.
Kami bersama pelajar lelaki 5 Clever sebelum bersurai.

Masih ada lagi cikgu yg belum kami jumpa dan ada yg sudah jumpa tapi tak ambil gambar. Cikgu yg belum kami jumpa ialah cikgu matematik iaitu Lee Yen Fong. Seorang cikgu comel bila marah, kita orang memang suka tengok masa dia marah. Dahlah comel macam baby sikit, lepas tu, nada dia bercakap macam nada orang marah padahal masa tu dia bukannya sedang marah. Dan beliau sangat suka panggil nama Ameera. Lepas tu cikgu add math iaitu cikgu Go Tze Chin. Kesian sikitlah dgn cikgu ni sebab masa dia mengajar tak ada orang dengar, kalau ada pun dalam 2-3 orang saja. Tapi walaupun tak ada orang dengar dia mengajar, dia tetap mengajar. Bagus, cikgu-cikgu yg suka makan gaji buta memang patut mencontohi beliau. Cikgu BM2 iaitu cikgu Zalilah pun kami belum jumpa tapi tak apa, esok ada kelas dgn dia. Dan terakhir, cikgu Ratha iaitu cikgu English. Ohhh, seriously, kita orang sekelas tak seberapa nak suka dgn cikgu ni. Kenapa? Sikit-sikit dimerit. Tak datang sekolah pun nak dimerit dan kuat merajuk. Bukan merajuk manja-manja tapi merajuk gedik. Sakit hati pula aku ni. Cikgu yang sudah jumpa yg tak ambil gambar ialah Lee Bee Leng iaitu cikgu Akaun. Lepas bersalaman dgn LBL terus dia lari sebab tak mahu bergambar. Nampaknya betul lah sangkaan aku sebelum jumpa dia. Apakah? sangkaan aku ialah beliau tidak suka bergambar. Okay, kemudian cikgu Mazni (lelaki), cikgu BM1. Cikgu ni lembut je orangnya, tak garang, tak tegas. Dan ustazah Faridah yg mengajar P.Islam.

Such a beautiful memory that I have in SMK Hwa Lian. Aku harap aku tak lupa pada kawan-kawan dan cikgu-cikgu yg pernah mengajar aku dari tadika sampailah sekolah menengah. Tapi kan, sudah 2-3 kali aku jumpa cikgu sekolah tadika tapi aku masih tak dapat ingat beliau. Teruk tak? Aku pun tak tahulah sebab biasanya orang cakap memory masa kecil kita tak ingat.

Baiklah, sampai di sini saja entry pada kali ini. Aku rasa mungkin akan ada part 2. Mungkin saja okay. Terima kasih kerana sudi membaca dan melawat blog. Semoga terhibur dgn entry kali ini. Sekian.
Assalamualaikum...

Thursday, 24 October 2013

I Like You !!!

Assalamualaikum...
Gedik tak tajuk aku? Opps, maaf kalau gedik. Apa yg 'I Like You' ni? Untuk lelaki? Of course. Eh eh, bukan pakwe. Tapi bolehlah dikatakan pakwe tapi hanya dalam khayalan aku. Siapakah lelaki tersebut. Mestilah jejaka malaya. Hihihi, walaupun sudah terpengaruh dgn k-pop, orang melayu juga aku pilih.

This was that guy. Who is this? Fadlan Hazim Anuwar. Artis ni.

Meh sini aku ceritakan serba sedikit pasal si Fadlan ni. Dia ni dulu pernah masuk pertandingan Kacak Bergaya 2010. Kalau tak silap aku ada 12 peserta. Tapi malangnya dia kalah. Kemudian dia jadi model untuk pakaian, minyak rambut dan lain-lain. Muka dia mirip pelakon dan penyanyi taiwan iaitu Vic Zhou. Style rambut pun ada gaya sikit. Kemudian dia jadi penyanyi under KRU dalam kumpulan VIP yg terdiri dari 5 orang iaitu Adam AF2, Marlon, Yandy, Fadlan dan Ryan. Kalau tak silap aku 4 orang kecuali Fadlan dari Sabah or Sarawak. Kiranya VIP ni M-pop la, menyanyi sambil menari. Nak tahu apa maksud VIP? Maksudnya Versatility In Performance. Lepas tu dia keluar dari VIP sebab sibuk dgn lakonan pula under MIG. Vip pun banyak tukar ahli. Kalau tak silap aku 2 orang je yg stay iaitu Adam dan entah siapa lagi seorang, lagi 3 orang tu orang baru kut.

Ni biodata dia masa dalam Kacak Bergaya. Aku dgn dia beza 4 tahun saja. Masa ni dia kurus saja, body pun tak smart lagi. Sekarang, huh, body dia tegap la. Walaupun aku tak pernah tengok body dia, tapi aku boleh agaklah badan dia tegap sebab dia asyik pergi gym. Dia cakap gym tu bagaikan rumah kedua dia.

Dia pernah berlakon dalam Hotel Mania, Cinta Balqis, Doyung Arinidata, 6 Progresif, Dalam Setiap Sujud, Kasih Bukan Dusta, 3 Cinta 1 Novel dan filem terbaru dia, Sniper, Fadlan watak utama. Nama wataknya kalau tak silap aku Rafi. Tapi belum keluar pawagam lagi. Coming soon. Walaupun banyak drama/filem dia berlakon, aku tak dapat nak tengok oleh sebab-sebab tertentu. Tapi 3 Cinta 1 Novel aku tengok. Sekarang drama yg dia berlakon Dia Suamiku sedang ditayangkan di astro Prima setiap hari Isnin hingga Khamis jam 5 petang. Aku nak tengok tapi, my mom nak tengok cerita dia. Terpaksalah aku mengalah. Tapi tak apa, aku ada banyak sumber.


Semalam iaitu Rabu 23/10/2013, aku telah mengedit gambar si Fadlan ni sebab aku nak buat wallpaper untuk handphone then aku post di istagram then aku tag nama Fadlan. Guess what? Dia like gambar yg aku edit tu. Nak tengok gambar tu? Jom!
 Ni yg mula-mula aku edit. Hehehe. Aku kat tengah-tengah sebagai heroin. Nak tahu story di sebalik gambar ni? Kononya, Fadlan si rambut panjang dan Fadlan si baju merah sedang bergaduh untuk dapatkan aku. Ceh. Tapi aku pilih yg kat belakang aku tu. Yang ni saja-saja je aku buat. Untuk kepuasan hati aku.
 Yang ni aku buat wallpaper photo untuk handphone. Semua ni aku ambil dari istagram Fadlan. Yang baju merah tu actually dia tengah pandang Yana Samsudin dalam drama Dia Suamiku. Fadlan nak mengorat si Yana ni. Maaflah ye Yana, heroin nya bukan kau tapi aku. Wahahaha.
Yang ni aku post di Instagram tapi tak dapat nak ambil seluruh gambar sebab ada limit saiz.  Cuba tengok kotak warna merah dalam gambar di sebelah gambar Fadlan tu. Hehehe, tu bukti dia like gambar aku. Tapi lagi bagus kalau dia komen gambar tu.

Poster Fadlan dalam majalah URTV tahun lepas. Gambar ni aku ambil dari instagram Fadlan tapi aku ada poster ni. Aku tampal poster ni kat dalam bilik aku pada 2-3 hari lepas. Actually aku beli majalah URTV time tu sebab cerita cinta pasal Shila Amzah dan Sharnaaz. Kebetulan ada poster beliau. Tapi time tu aku tak gila sangat kat Fadlan tapi aku memang sudah minat dia. Sebelum aku buat entry ni tadi, aku ada bergambar dgn poster Fadlan ni. Nak tahu aku buat apa? Aku buat nak kiss dia, mengelamum pandang dia, buat-buat malu dan happy. Nampak tak kegilaan aku di situ.




Hahaha, aku sengaja posing style dia. Ni time Fadlan masih lagi VIP. Aku ambil gambar ni pun sudah lama. Tahun lepas atau awal tahun ni kut.

Selain daripada Fadlan, seperti yg korang tahu, aku minat Shila Amzah. Hurm, nampak tak, walaupun sudah terpengaruh dgn k-pop, aku tetap meminati artis melayu tapi 2 orang saja. Dengar cerita Shila couple dgn Johan Ashaari yg lebih dikenali sebagai botak dalam cerita Juvana. Tapi belum official lagi kut. Tapi tak kisahlah, asalkan bukan Sharnaaz. Dari awal lagi aku memang tak suka Shila dan Sharnaaz. Sebelum aku kenal Shila lagi aku memang sudah tak suka Sharnaaz.

Baiklah, sampai di sini saja kisah kegilaan aku pada si Fadlan dan Shila Amzah. Aku masih menanti poster dan album Shila. Entah bilalah nak dapat. Terima kasih kerana sudi melawat dan membaca. Harap terhibur dgn kisah kali ini. Sekian.
Assalamualaikum...

Friday, 18 October 2013

Oh No !!!

Assalamualaikum...
Sebenarnya aku nak update blog ni pada beberapa hari lepas tapi di sebabkan masalah yg menimpa, aku tak dapat nak update. Apakah? Ruangan nak tulis entry ni hilang sebab adsvertisment menyibuk. 2-3 hari jugalah aku menahan sabar. Hari ni aku tanya Azim tapi dia cakap tak tahu dan dia cadangkan aku guna Mozilla Firefox atau Internet Explore. Okay fine, aku try la guna internet explore and guess what? Masalahnya lebih kurang tapi aku dapat type tapi ruangan tu sangatlah kecil, tapi tak apa. Yang penting dapat.

 Okay, mari kita teruskan dgn cerita sebenar. Apakah oh no? Kejadian ni berlaku pada hari Selasa 15/10/2013 pada pagi raya Haji. Ianya berlaku sekitar pukul 10 pagi, masa tu dekat-dekat nak breakfast. Apa yang berlaku? Al-kisahnya, semua lelaki dalam rumah aku dan my mom pergi masjid nak sembahyang raya haji. Breakfast pula sudah siap cuma belum boleh makan sebab nak makan beramai-ramai, nak tunggu semua balik masjid. Kak Teh dan Kak Aya (kakak ipar) masuk bilik masing-masing. Aku pula duduk di ruang tamu. Aku tak tahu nak buat apa masa tu. Nak study tapi badan tak seberapa sihat. Tengok TV?, huh malas lah. Jadi kesudahannya aku tidur. Aku tersedar bila aku dengar suara mak panggil makan around pukul 9.50 pagi. Suara mak? Mesti semua orang sudah balik. Aku pun bangun tapi tak terus berdiri, aku duduk dulu kejap. Kat sebelah aku ada Abang De anaknya, Husna Aliya yg baru bangun tidur. Husna pandang aku lama masa tu. Aku pun hairan juga kenapa Husna pandang aku lama? Mungkin juga dia fikir Mak Nik demam atau seumpamanya. Kenapa aku fikir macam tu? Sebab hari Isnin petang, dia panggil aku kat bilik sebab dia dengar aku bersin 2-3 kali. So sweet. Dia ambil berat pasal aku. Husna tanya aku, Mak Nik demam ke? Tapi Isnin pagi tu aku bagi tahu dia yg aku demam. Jadi aku rasa sebab dia pandang aku lama sebab dia risau Mak Niknya yg demam. Actually aku tak demam tapi aku cuma selsema dan sakit tekak tapi boleh dikatogarikan sebagai demamlah kan?

After that, aku pergi cuci muka kemudian pergi dapur tolong sikit. Memang tabiat akulah tolong last minute. Aku selalu tolong time dah nak makan. Memasak? Tunggu lepas SPM lah yek. Tapi sebelum aku menolong tu, aku rasa jantung aku berdegup laju. Resah juga aku tapi aku abaikan. Lepas sudah tolong tu, aku bersandar kat kabinet dapur. Jantung aku masih berdegup laju. Aku nak duduk kat kerusi tapi bila aku fikirkan pasal diri aku yg tak banyak menolong di dapur, maka tak jadilah aku nak duduk di kerusi. Kenapa? Sebab para perempuan masih sedang sibuk menyediakan makanan. Nanti kalau aku duduk, apa pula yg difikirkan oleh orang lain. Masa aku berdiri tu, kepala aku tiba-tiba rasa pening dan kemudian aku rebah, jatuh ke lantai.

What? Jatuh? Hehe, yup. Pengsan sekejap, tak sampai 1 minit kut. Bila aku sudah jatuh kat lantai, kepala aku terhantuk pada sliding door di kabinet sinki. Bila sudah terhantuk, aku tersedar tapi aku tutup mata. Lama juga aku tutup mata. Sampai bila aku tutup mata? Nanti aku bagitahu. Masa aku masih di lantai tapi sudah duduk bukan baring lagi, abang de tanya aku boleh jalan tak? Sempat juga aku terfikir, kalau aku tak larat nak jalan, aku akan dapat khidmat dukung dari abang de ke? Teringin juga aku nak dukung. Tapi aku try je lah berdiri and guess what. Aku larat nak jalan. Ciss, melepas peluang aku nak dapatkan khidmat dukung abang de orang kuat dalam keluarga. Tak ada orang boleh kalahkan abang de lawan tangan. Aku tak tahulah kenapa aku asyik mengalirkan air mata masa tu. Padahal aku bukannya menangis atau sedih. Banyak juga air mata aku yg keluar. Opps, mata aku belum buka lagi. Kak Aya basahkan aku punya dahi dan belakang leher dan urut-urut sikit kepala aku. Lepas tu aku terdengar suara Teh bagi aku nasi dagang. Tak lama lepas tu barulah aku buka mata. Aku masa tu macam blur-blur lagi + trauma sikit. Lepas tu aku terpandang Husna, dia pun pandang aku.

My mom and dad suruh makan tapi aku tak ada selera. Actually sebelum pengsan seketika, aku lapar tapi selepas tu, selera aku hilang. Lepas tu abang de cakap kat Husna suruh aku makan. Aku pun fikir, lebih baik aku makan, nanti kalau benda lebih teruk terjadi susuh pula. Nasi dagang memang sedap lah, terus kembali aku punya selera tapi aku makan sikit je. Masa aku sudah separuh makan, Husna tegur, dia cakap, bagus mak nik makan. Kita orang pun tergelaklah. Kak Aya cakap, sebelum aku jatuh, dia perasan yg muka aku pucat. Bila aku teringat semula, aku memang ada perasan yg kak Aya ada pandang aku.

Such a bad tragedy for me. First time aku menghadapinya. Aku tak sangka ianya akan berlaku. Aku tak mahu lupakan kejadian ni. Baiklah, sampai di sini saja entry pada kali ini. Terima kasih kerana sudi membaca. Harap terhibur. Sekian.
Assalamualaikum...

Thursday, 29 August 2013

Oh No...

Assalamualaikum...
Lebih kurang 2 minggu aku tak buat entry. Kenapa? Ha, ni lah dia aku nak cerita. Yang pastinya aku sudah kena virus. Opps, virus apakah. Muba yg sebarkan virus ni. Bella dan Elvyianah sebar sikit je la. Aku pula mudah menerima virus. Haish, itulah padahnya. sekarang nak hilangkan virus tu sudah susah. Virus apakah? Virus K-pop la.

Dulu FT. Island kemudian 2NE1 dan sekarang T-ara. Tapi yg peliknya kenapa aku lebih minat group perempuan daripada lelaki. Hurm, mungkin juga virus k-pop ni belum 100% lagi kena aku. Hari tu aku tanya Muba pasal group lelaki dan Muba suruh aku dengar lagu BAP dan Bella suruh aku dengar lagu 2PM. Tapi aku rasa aku nak dengar lagu 2PM dulu sebab aku minat 2 buah lagu iaitu I'll Be Back dan Heartbeat. Aku juga kenal 4 orang ahli 2PM daripada 6 orang. Abaikan pasal group lain tu sebab aku nak ceritakan pasal group T-ara yg bertakhta di hati aku sekarang ni. Opps, Shila Amzah masih aku punya nombor 1.

Macam mana aku boleh minat T-ara? Ianya bermula bila Muba menyebarkan virus drama Dream High. Pelakonnya terdiri dari Suzy (Miss A) sebagai Go Hye Mi, Eun Jung (T-ara) sebagai Yoon Baek Hee, Taecyeon (2PM) sebagai Hyun Shi Hyuk, Wooyoung (2PM) sebagai Jason, Kim Soo Hyun sebagai Song Sam Dong dan IU sebagai Kim Pil Suk. Nak tahu lebih lanjut pasal 6 orang ni sila tanya Mr. Google. Aku, Muba, Elvy dan Ameera tak suka Suzy sebab dia merupakan Korea First Love dan banyak lagi sebab. Tanya meminat k-pop mesti ramai yg tahu pasal Dream High. Aku pun apa lagi, download la sebab kalau pasal drama Korea aku laju sikit berbanding dgn lagu. Maksudnya aku lebih minat drama dari lagu.

Ahli T-ara iaitu Eunjung berlakon dalam drama ni. Well, aku start minat dia dalam Dream High. Tengok gambar di bawah. Mereka berdua adalah orang yg sama. Berdasarkan drama masa dia rambut panjang dia macam budak blur-blur sikit lepas dia potong rambut, perangai dia berubah 100% jadi jahat tapi kemudian jadi baik semula. Aku start minat dia sejak dia potong rambut. Anyway, rambut panjang tu rambut palsu je. Bak kata Muba Eunjung tak pernah ada rambut panjang. Bagi aku, dalam banyak-banyak manusia yg aku kenal, dia seorang saja yg muka dan suara sesuai. Aku tak tahu macam mana nak jelaskan tapi itu lah yg aku rasa.
Lepas habis tengok Dream High, aku tengok We Got Married. Anyway WGM ni bukan drama okay. WGM ni macam artis yg tak berkahwin secara sah tapi hidup sebagai suami isteri. Aku tengok yg ada Eunjung dengan Lee Jang Woo. Eunjung punya first kiss dgn Jang Woo la tapi Eunjung tak seberapa nak kiss je. Tapi aku tak habis tengok lagi, tak sampai 10 episode lagi. Lepas tu aku tanya Muba pasal Eunjung. Lepas tu banyaklah Muba sebarkan virus. Cerita pasal T-ara, ahli T-ara iaitu Hwayoung keluar sebab kena buli dgn 2 orang ahli T-ara iaitu Qri dan Jiyeon. Kalau tak silap aku, T-ara famous dgn lagu Roly Poly. Lagu favourite aku ialah Day By Day. First time aku dengar lagu dia orang, aku rasa macam tak ada feeling kecuali Day by Day dan Don't Leave. Muba cakap T-ara mungkin tak sesuai dgn jiwa aku. Tapi aku tak puas hati, Eunjung punya pasal, aku mesti kena minat T-ara. Beberapa hari kemudian, aku try lah dengar kali kedua, masa tu barulah rasa ada feeling sikit. Then makin lama feeling tu makin mendalam. Lepas tu aku minta poster T-ara kat Muba.

Walaupun aku tak seberapa nak kenal lagi ahli T-ara ni tapi tak apalah, mari aku kenalkan, anyway, ahli T-ara selalu bertukar-tukar termasuk ketua. Setiap album atau setiap tahun mesti tukar ketua.

 Areum. Aku masih tak kenal dia. Aku tak sure la sama ada dia sudah keluar atau baru masuk.
 Boram. Yg ni pun aku tak kenal. Bukan tak kenal tapi tak hafal muka.
 Dani. Kalau tak silap aku dia baru masuk. Tapi aku tak kenal lagi muka dia.
 Eunjung!!! My favourite. Dari awal T-ara debut sampai sekarang. Posisi dia vocal dan rapper. Tapi kalau dia rap memang aku tak kenal suara dia. Memang lain. Suara dia comel. Geram aku.
 Hwayoung. Dia ni lah yg kena buli dgn Qri dan Jiyeon sebab dia paling muda. Kalau rambut pendek aku kenal tapi rambut panjang aku tak kenal. Dia rap best. Aku minat dia. Tapi dia sudah keluar.
 Hyomin. Yg ni pun aku tak kenal lagi.
 Jiyeon. Yg ni aku minat. Dia yg mula-mula aku cam muka. Comel kan? Tapi pembuli. Sesuailah dgn aku. Aku kan pembuli juga.
 Qri. Aku tak cam lagi muka dia. Tapi Muba cakap dia lah yg paling hodoh.
Soyeon. Yg ni ada masa aku kenal dan ada masa aku tak kenal.

Setiap kumpulan mesti ada yg rambut pendek dan ada nama Min contohnya Minzy (2NE1) rambut pendek, Min (Miss A) rambut pendek dan Hyomin (T-ara) bukan rambut pendek. Famous betul nama Min ni. Ahli-ahli TLB suka sangat nyanyi lagu Wonderpet sebab nama burung kuning tu ialah Min Min so, dia orang tujukan lagu tu untuk aku. Menyesal pula aku buat nama Min Min tapi comel.

Pasal 2PM dan BAP dan group-group yg lain sila tunggu aku kenal ahli-ahli T-ara dulu ya. Sebab aku tak mahu kenal ramai-ramai sekali gus. Nanti ada burung kuning Min Min berpusing-pusing di kepala aku. Virus k-pop!!! Tidak!!! Anyway sekarang aku sibuk download drama sebab Muba nak. Drama apa? Iaitu Gu Family Book oh tidak ada Suzy tapi aku sudah habis tengok, I Hear Your Voice, Good Doctor, Rooftop Prince dan Monstar. Banyak kan? Ni Muba punya permintaan lah. Dan satu lagi iaitu Dream High 2, Bella nak. Time nak dekat periksa ada saja yg membuat aku terpengaruh. Huh, haraplah tak menggangu periksa. Dahlah sekarang nak dekat Trial SPM. Anyway, Dream High 2 bukan pelakon yg sama.

Bella cakap dia PHD dalam k-pop, Muba dan Elvy pula Master. Habis tu aku? Tadika? Sekolah rendah? Bahasa korea pun aku sudah mula belajar dari 3 orang sahabat ni. Tapi aku rasa tak sampai 20 perkataan kut yg aku tahu. Selalu lah aku tanya dia orang maksud, cara nak sebut atau apa-apa saja yg aku nak tahu.

Baiklah, sampai di sini saja entry pada kali ini. Terima kasih kerana sudi membaca. Harap korang terhibur dgn entry kali ini. Sekian.
Assalamualaikum...

Thursday, 15 August 2013

Raya part 3 !!!

Assalamualaikum...
Aku sudah ceritakan pasal raya tahun 2013 dalam part 1 dan part 2. Hari ni aku nak ceritakan pasal raya ke4. Raya ke5, tak ada apa yg best sgt tapi tengok keadaan lah ya, sama ada aku mahu buat entry atau tidak. Baik, mari kita teruskan dgn raya keempat tapi sebelum tu, tak sampai 5 minit mak Lang balik, Along telah selamat sampai ke rumah. Abang De pula sampai malam.

Raya Keempat

Pada pagi raya tu tak ada apa-apa yg special tapi kami kena pergi majlis perkahwinan kawan ayah aku punya anak kut di sekolah Khee Chee di Temerloh. Okay, aku malas nak cakap panjang lebar. Kita layan gambar okay.

Hakim bersama siapa? Ini lah finalist untuk rancangan The Apprentice Asia, Jonathan dan Andrea di channel AXN, 701. Kita orang tak sangka langsung akan jumpa dgn dia orang tapi aku tak minat pun dia orang. Hakim lah selalu tgk rancangan ni. Hakim pun mulanya tak mahu pergi kenduri ni tapi last minute dia ubah fikiran. Kalau nak tahu, aku yg ambil gambar ni. Hakim suruh. Nak tahu siapa juaranya? Juaranya ialah lelaki iaitu Jonathan.
Sazzy Falak dan husband beliau. Masa aku tolong Hakim ambil gambar dgn Jon dan Andrea, Sazzy Falak dekat je dgn aku, tapi aku tak sangka pula itu dia sebab rambut warna merah.

Aku tak ingat ke mana aku pergi semasa gambar ni dia ambil. Bila aku pergi dekat my mom, aku tanya mana yg lain. Ayah jawab, pergi bergambar. Aku pun pandanglah tempat ambil makanan, then ternampaklah kakak-kakak dan abang-abang aku. Aku pun pergilah dekat dia orang sebab nak bergambar juga, tapi time tu aku tak tahu lagi ada Sazzy Falak. Aku rasa jarak aku dgn dia masa nak ambil gambar Hakim dgn Jon dan Andrea tu around 5-6 langkah saja.

Bila nak keluar dari dewan tu, aku dengar angah sebut Sazzy Falak, aku pun terfikirlah, apa kaitannya dgn Sazzy Falak ni? Lepas tu aku abaikan je. Bila kereta sudah bergerak menuju ke felda New Zealand, angah bagi tahu husband dia pasal dapat bergambar dgn Sazzy Falak. Aku yg duduk kat belakang bersama Safiyyah dan Sarah, terkejut. What the?!! Rambut merah tu Sazzy Falak ke? Husband dia one of the Apprentice Asia ke? Setahu aku pengantin lelaki tu pun peserta Apprentice Asia jadi mungkin sebab tu, peserta yg lain dan Sazzy Falak pun ada. Dalam hati aku meronta-ronta nak patah balik, sebab nak bergambar dgn Sazzy Falak. For your information, aku ni boleh lah dikatakan peminat Sazzy Falak. Tapi tak minat sangatlah. Minat gitu-gitu je. Bila dia lahir, bila dia kahwin semua aku tak tahu. Yang aku tahu, aku minat dia sikit. Gambar ni di edit sikit sebab ada masalah cahaya kut. Tak apalah, pasti ada hikmah di sebalik semua ni. Shila Amzah, I'm waiting for you. 


Jom layan gambar lawak pula. Tapi aku tak ingat bila gambar ni berlaku.

 Hanis bersama Nur Amirah Hannani.
 Azim bersama Amirah. Ni aku yg suruh sebab kononnya nak tiru Along. Dulu nama facebook Along ialah Puaka Timur. Profile picture pula gambar ultraman dukung baby, jadi aku suruh Azim tiru Along.
Hakim bersama Amirah.

Auni menangis-menangis bila nampak topeng hantu ni. Kita orang pula sengaja sangkut kat dinding. Auni cuba mengelak dari memandang topeng hantu ni.

Baiklah, sampai di sini saja entry pada kali ini. Terima kasih kerana sudi membaca. Harap korang terhibur dan sudi melawat lagi. Sekian.
Assalamualaikum...

Wednesday, 14 August 2013

Raya Part 2 !!!

Assalamualaikum...
Semalam cerita pasal malam raya, raya pertama dan raya kedua. Kepada yg belum baca part 1, saya minta jasa baik anda untuk baca part 1 dulu. Mengapa? Cuba bayangkan kalau korang tengok drama episode 10 lepas habis tu korang tengok episode 1 pula. Best tak macam tu? Tak kan? Jadi sila baca part 1.

Raya Ketiga

Pagi raya ketiga tu aku terbangun sendiri sebab aku dengar ayah suruh Azim tidur kat tempat lain sebab Teh nak solat subuh. Mulanya aku ingat nak sambung tidur tapi bila difikirkan ada event terus aku nak jadi nak sambung tidur. Lepas aku bangun tu, ayah cakap 4 orang lagi belum solat iaitu aku, Azim, Amir dan Alang. Aku pun terus kejut Azim dan suruh dia kemas tempat tidur sebab nak solat di situ. Actually kami tidur atas lantai je. Lepas solat tu para perempuan menyediakan breakfast then para lelaki yg belum mandi dipersilakan mandi.

Masa breakfast tu aku sendiri pun tak tahu kenapa aku tak makan banyak. Hanya 2 ketupat buatan 4 orang lelaki. Lepas aku siap makan tu, aku terus pergi mandi. Lepas mandi aku berdating dgn kipas? Apakah? Maksudnya nak keringkan rambut. Kalau rambut tak kering, macam mana nak pakai tudung. Bila rambut sudah separuh kering, aku pakai baju kurung. Aku pakai baju kurung yg sama dgn raya ke2. Sebabnya aku pakai belum sampai 6 jam lagi. Tak nak mengotorkan banyak baju punya pasal aku pakai lah lagi. Lagi pun bukannya kotor pun. Tapi tudung aku pakai tudung lain la. Lagi sesuai dgn baju kurung.

Around pukul 9.30 pagi gerak. Awal kan? Sebabnya event tu start around 11 pagi. Ni lah antara paling awal yg dpt kami lakukan. Biasanya setiap kali event ni diadakan mesti ada adik-beradik ayah yg sudah balik. Okay, then, posisi dalam kerete pula macam mana kami datang ke Kuantan macam tu lah kami balik. Means 2 buah kereta iaitu proton saga dan Persona milik Teh. Ayah, Hanis, aku dan Azim dalam proton saga. Alang, Teh, Mak, Hakim dan Amir dalam Persona. Destinasi kami adalah ke Kampung Awah iaitu rumah arwah aki long iaitu tok punya abang long. Masa on the way tu, ayah cerita pasal ayah kahwin di Sungai Ular. Actually masa tengah makan kat Sungai Ular tu ayah sudah cerita tapi sikit je. Kat dalam kereta ayah cerita lagi banyak. Then ayah cerita pasal wiring elektrik dan pasang paip yg ayah buat. Saluran air semua ayah buat. Ayah aku buat sorang je. Along pula tak dapat nak membantu sebab masa tu Along masih baby lagi kut atau umur setahun. Masa ayah aku buat wiring kat kebun tempat kami buat Family Event tu ada Along untuk membantu.

Bila sampai di Kampung Awah, kami perasan tak banyak kereta lagi. Huh, tahu-tahu ajalah apa maksudnya iaitu kami antara yg paling awal yg sampai. Adik-beradik ayah semua belum sampai lagi. Tak lama lepas tu, CuNa iaitu adik bongsu ayah aku sampai then Mak Lang, Mak Tam, Mak Ngah, Cik Zai, Tok dan Tok Encik. Yg tak ada ialah Ayah De. Kenapa? Beliau ada hal yg memang tak boleh tak elak. Ayah aku di kenali sebagai Ayah Andak. Dalam adik beradik aku pula cuma Along dan Abang De sekeluarga yg tak ada sebab masih berada di rumah mertuanya. Angah pun datang dari rumah mertua. Then kami makan-makan. Masa aku nak ambil air minuman, aku ternampak sepupu aku yg bernama Nana sedang ambil air oren. Aku pun sengaja duduk kat sebelah dia sebab aku nak ambil air. Aku pun senyap je lah time aku kat sebelah dia. Tak lama lepas tu baru dia perasan ada aku di sebelah dia. Bila sudah siap ambil air tu, dia lepak dgn sepupu yg lain, aku pula dgn adik-beradik. Kenapa tak lepak dgn dia orang? Aku ni memang jenis yg bukan friendly sangat pada orang yg jarang jumpa atau yg baru kenal, sebab tu lah aku tak ramai kawan.

Sudah siap makan then kami bergerak beramai-ramai menuju ke rumah di kampung Sentang. Rumah tu tempat tinggal adik-beradik ayah masa kecil. Rumah tu sudah ditinggalkan selama 13 tahun. Kereta ayah paling hadapan. Yg lain di belakang tapi tak adalah macam kereta api. Bila sampai dekat lorong  tanah perkuburan, ayah berhenti sebab nak suruh Azim turun sebab nak tunjuk jalan pada yg tak tahu. Pastu ayah straight ke depan. Di sebelah ada tanah perkuburan. Di situ ada kubur arwah aki dan ramai lagi moyang-moyang. Then nampak simpang jalan ke kanan jalan Dato' Helmi (adik bongsu tok), ke kiri pula jalan Dato' Mahmud (aki long). Ayah masuk ke kiri. Then giliran Hanis dan aku pula yg tunjukkan jalan. Ada yg cakap macam merentas desa, tapi aku tak ingat siapa yg cakap.

Bila semua orang sudah masuk dalam rumah tu, ayah aku cakap something sikit bagaikan pengetua yg sedang berucap. Ayah aku cakap rumah tu sudah 13 tahun ditinggalkan. Rumah tu di cuci oleh ayah dan adik-beradik lelaki aku. Ayah aku pun cakap, tak sangka raya tahun ramai, berbeza dgn tahun2 sebelum ni. Sebelum ni pun kami memang ada buat event macam ni tapi bukan di rumah Sentang. Ramai lah yg teruja nak beraya lagi di Sentang, berkumpul ramai-ramai, bersemangat untuk buat tahun akan datang pula. Then, Hanis yg mengetuai tahlil untuk arwah aki, moyang-moyang, dan siapa-siapa saja yg ada kaitan dgn keluarga kami. Sudah siap tahlil tu kami makan-makan. Tapi aku cuma minum air saja. Aku sendiri pun tak tahu kenapa tak ada selera nak makan. Sampai Nana tegur aku, dia cakap aku nak diet. Huh, tak ada maknanya aku nak diet, belum tiba masanya untuk aku diet.

Ni lah keadaannya semasa tahlil.

Bila sudah siap makan tu, sepupu-sepupu yg sebaya dgn aku panggil sebab nak bergambar. Nak tengok gambar? Jom layan gambar. Tapi sebelum tu aku nak bagi tahu satu kebenaran iaitu, gambar-gambar dalam ni bukan milik aku. Ada yg aku ambil dari instagram dan facebook.  Tak tahulah kenapa aku tak mengambil gambar sangat.

 Start dari tudung kuning ialah Izzana berumur 17 tahun, anak CuNa. Husna Humaira berumur 16 tahun, anak Mak Lang. Liyana Najwan (Nana) berumur 15 tahun, anak Cik Zai. Faiz Ikram berumur 17 tahun, anak Mak Tam. Izzana dan Faiz terpilih dalam PLKN. Aku pula tak. Mak Lang cakap, aku nampak paling muda padahal, aku yg paling tua di situ.
 Muka kami bertiga hampir sama.
 Gambar ni jadi wallpaper handphone aku. Smart la gambar ni sebab belakang tu nampak gelap je.
2 orang budak SPM dan seorang budak PMR.

Then kami masuk bahagian dalam rumah. Tapi kena pakai selipar sebab my dad belum siap mencuci lagi. Untuk pengetahuan korang dalam rumah ni ada kelawar. Cuak jugalah kami bila kelawar tu terbang sana terbang sini. Yg paling menariknya bila aku jumpa diary aki.

Setiap tahun ada diary. Setiap hari aki menulis dalam diary.
Ni diary pasal kelahiran aku. Bukan hanya aku saja, setiap orang ada. Aki cakap dalam diary, Azim merupakan cucunya yg ke23 jadi aku adalah cucu yg ke 20 sebab sebelum Azim ada Izzana then Faiz then aku. Selepas Azim ialah Humaira.

Sebelum bersurai, kami bergambar lagi.
Terasa macam artis lah pula time ni sebab ramai yg mengambil gambar. Sampaikan Nana dalam instagram beliau cakap kami ni legend.
Ni lah cousin-cousin yg belum kahwin. Ada yg sudah berkerja dan ada yg masih belajar. Mari aku kenalkan. Yg sedang berdiri ialah Noah, Aniq, Azim, Azman, Amir, Hakim dan Nabilah. Yg sedang duduk ialah Ain, Farah, Najiha, Irina, Laili, Humaira, Laila, Nana dan Izzana. Izzana, Noah dan Irina ialah adik-beradik, mereka ada lagi satu adik bongsu lelaki bernama Ikhlas. Laili, Laila, Nana dan Aniq ialah adik-beradik. Najiha, Humaira dan Farah juga adik-beradik. Boleh dikatakan ini adalah separuh dari semua sepupu.

 Sebelum balik, snap sekejap. Gambar ni diambil oleh Azim dgn menggunakan handphone aku jadi milik aku lah kan.
 Yg paling tua, itulah yg paling pendek.
 Peminat Azim. Selalu cakap bye Azim.
 3 orang perempuan peminat Azim. Aku pun tak tahulah kenapa Azim di minati oleh mereka. Eh jangan, Azim sudah berpunya.
Cousin yg sama umur. Bak kata Humaira (Myra) dalam instgram, the only sepupu yg sebaya umur.

Okay then, semua sudah berpecah kecuali Mak Lang, beliau mahu beraya di rumah kami. Alamak, rumah bersepah lagi. Tapi nasib baik Mak Lang sampai lambat sikit. Sempat lah nak kemas dan prepare makanan, minuman. Masa perjalanan nak balik rumah tu, ayah cerita lah pasal keluarga ayah. Ayah cakap sebelum ni orang Sentang kahwin dgn orang Sentang je dan dia orang ni ada jugalah pertalian darah. Tapi bila sampai adik-beradik ayah, semua kahwin dgn orang luar. Ada yg kahwin dgn orang Melaka, Kuantan dan entahlah, aku tak ingat dan mana lagi. Aku pun sudah tahu macam mana susunan adik beradik ayah. Ayah ada 9 orang adik-beradik tapi 2 orang sudah meninggal. Mak Long meninggal sekitar umur 2 tahun. Sebelum ayah ada seorang lelaki, belum satu jam di lahirkan, beliau sudah meninggal. Jadinya susunan start dari Mak Ngah, Ayah De, Ayah Andak (ayah aku), Mak Tam, Mak Lang, Cik Zai dan CuNa.

Alamak, sudah panjang lah. Tak dapat nak cerita kan raya ke4. Tak apalah, aku akan buat part 3. Jadi Nantikan part 3. Raya ke4 pun best juga tapi tak sebest raya ke3. Baiklah, sampai di sini saja entry pada kali ini. terima kasih kerana sudi membaca. Harap korang terhibur. Sekian.
Assalamualaikum...

Sunday, 11 August 2013

Raya Part 1 !!!

Assalamualaikum...
Selama sebulan umat Islam menyambut Ramadhan. Korang puasa penuh tak? Harap penuh lah, kepada yg perempuan, apa boleh buat, tak puasa penuh. Rasa sedih bila bulan ramdhan sudah mahu habis. Tak sempat aku nak buat entry pasal puasa. Hari ini iaitu hari Ahad 11/8/2013 merupakan 4 Syawal. Kisah pasal raya ni panjang, jadi mungkin aku akan buat part 2, kalau tak cukup part 3, kalau tak cukup lagi part 4. Mari aku mulakan dgn malam raya.

Malam Raya

Pada malam raya tu, around pukul 9.30 malam, aku di tugaskan untuk menumbuk daging lembu untuk buat dendeng. Resepinya my mom dpt dari jiran beberapa tahun yg lepas. Para lelaki iaitu ayah, Alang, Hakim dan Amir buat ketupat palas. My mom buat pulutnya, lelaki pula membalutnya. Untuk pengetahuan, ini first time kita orang buat ketupat palas. So, ianya tak seberapa nak cantik. Jadi tu jadi just kurang comel. Al-maklumlah, first time. Anyway, rasa ketupat tu memang terbaik la. My mom & kak Teh pula memasak macam-macam ni di dapur. Aku tidur nak dekat pukul 12 malam. Nasib baiklah esok cuti kalau tak, memang aku jadi bad mood lah selepas 10.30 malam.

Tak banyak kan? Tapi mereka siap balut ketupat ni around 2 pagi.
So sweet. Kak Long membantu mak Nik menumbuk daging.

Raya tahun depan, kita orang punya idea nak simple je. Iaitu buat mee soto saja. Kenapa? Letih woo. Malam raya tu pun my mom tidur around pukul 3 pagi. Kesian kan? Aku ok je sebab mee soto tu memang mee favourite aku. Kalau ada soto, entah berapa round la aku makan. Tak kenyang-kenyang makan soto.

Raya Pertama

Pagi raya tu, aku menolonglah sikit di dapur. Hakim sedang buat roti jala, my mom & Teh sedang memasak. Ni lagi satu, roti jala, memang favourite aku. Pukul 9.30 pagi, aku melayan rancangan Aaron & Zizan Raya Sampai Pengsan di Astro Ria. Actually, rancangan ni tahun lepas punya. Aku tengok pun sebab di penghujung rancangan ni ada Shila Amzah. Time ni Shila tak pakai tudung lagi. Then pukul 10 pagi, aku melayan rancangan Stalista Unplugged. Hayati kemerduan 4 suara iaitu Dato' Siti Nurhaliza, Shila Amzah, Alyah dan Najwa Latiff. Ayat tiru iklan. Hihihi. Tapi time Siti, Alyah dan Najwa nyanyi solo aku pergi tempat lain. Malas aku dengar dia orang nyanyi. Time Shila je aku focus.

Ni antara lagu baru dia. Memang aku minat lagu ni sebab ada rap. Agak mengecewakan masa tengok dia nyanyi bahagian rap tu sebabnya dia tunjuk pasal Shila punya fesyen pakaian so tak dpt dengar dia rap.

Then, Angah datang bersama husband dan anak-anaknya dari rumah mertuanya. Setelah bermaaf-maafan kami bersiap-siap balik kampung di Kuantan. Angah balik rumah mertuanya di Temerloh Jaya. Entah pukul berapa kami gerak ke Kuantan dan sampai around pukul 3 petang. Then kami makan roti jala, ketupat, lemang dan banyak lagi lah. Raya pertama tu kami tak beraya kemana-mana lah. Duduk kat rumah nek je.

Sampul duit raya Angah. Hebat tak angah buat 2 business iaitu kek dan shaklee.

Raya Kedua

Around pukul 10.30 pagi kami ke kubur untuk melawat kubur aki-aki, ayah cik dan ayah su belah mak. Lepas tahlil yg diketuai oleh Hanis kami ke kubur sebelah. Di sana ada kubur moyang-moyang dan kubur Tok Guru Peramu iaitu Dato' Bahaman. Kubur dia senang saja nak kenal. Di sekelilingnya ada pagar warna kuning. Aku pernah tengok kubur tu tapi aku tak tahu pula kubur siapa dan masa tu aku tak kenal lagi Dato' Bahaman. Aku ingatkan kubur orang kaya ke. Mulanya kami ingat kubur Mat Kilau tapi nek cakap Tok Guru Peramu ni ialah Dato' Bahaman. Aku pun telah mengkajinya di google wikipedia, dan ianya memang benar.

Gambar pertama ialah kubur aki iaitu ayah aku punya ayah di Sentang. Gambar ke2 ialah kubur aki iaitu mak aku punya ayah. Gambar ke3 ialah ayah cik dan gambar ke4 ialah ayah su. Kesian kubur ayah su, sebabnya di bahagian kaki kubur tu ada pokok besar yg tubuh. Nak tak nak terpaksa hapuskan pokok tu kalau nak nanti rosak kubur tu. Tapi tak tahulah bila nak hapuskan Puas juga kami mencari kubur ayah su. Hampir kehujung juga lah. Tapi bila difikirkan tak mungkin jauh sangat dari kubur aki dan ayah cik. Kalau tak silap aku selang 5-6 kubur. Tiba-tiba aku nampak Azim masuk dalam pokok, rupanya ada kubur di situ iaitu kubur ayah su. Anyway ni gambar raya tahun 2011.

Aku sayang ayah cik dan ayah su. Aku ingat lagi, setiap kali balik kampung, adik-beradik aku suka lepak dalam bilik dia orang. Muka dia orang pun aku sudah lupa. Ayah cik meninggal masa aku darjah 1, kami sekeluarga balik kampung tapi aku memang langsung tak ada memory pasal balik kampung sebab ayah cik meninggal. Ayah su pula meninggal masa aku darjah 3. Yang ni pula mak dan ayah je kut yg balik kampung. Aku pun tak tahu kenapa kami adik-beradik tak balik kampung. Aki belah ayah aku pernah cerita kan? Ala, yg pasal guru besar panggil aku di kelas. Untuk pengetahuan, ayah cik dan ayah su meninggal di usia muda kut around 20-an gitu. Kedua-duanya belum kahwin lagi. Punca kematian mereka biarlah rahsia.

Then kami balik rumah, mandi dan bersiap-siap untuk ke Sungai Ular area Gebeng kut sebab ada kenduri. Kalau tak silap aku Tok Teh (nek punya adik perempuan) punya anak perempuan bertunang. Dekat-dekat dgn rumah majlis pertunangan tu ada rumah moyang iaitu nek punya mak. Tapi malangnya rumah tu sudah diserang oleh anai-anai. Memang sudah tak boleh tinggal di situ lagi tapi rumah tak ada lah roboh atau hilang di makan oleh anai-anai cuma papan rumah reput atau seumpamanya lah. Untuk pengetahuan korang lagi, my parents kahwin di situ la iaitu di rumah moyang sebab masa tu rumah nek belum siap di bina. Belah ayah pula kahwin di kampung Sentang.

Lepas siap makan tu, aku tak tahu nak buat apa then aku tanya Azim sama ada dia nak pergi pantai ke. Bila dia cakap nak pergi, aku pun ajak Farah Hana iaitu sepupu aku. Mak aku punya abang long punya anak bongsu. Kami lepak kat pantai, posing-posing. On the way nak balik tu, adik-beradik aku dan adik-beradik Hana datang ke pantai. Nasib baik masa tu kami bertiga baru nak balik. Then, Alang, Azim dan Amir mencari binatang apa entah nama dia yg ada cengkerang tu. Lebih kurang macam siput sendut la. Tangkap ketam pun ada tahu tapi kami dpt yg kecil je, masih kanak-kanak lagi. Kakak dan abang Hana dapat yg besar tapi tak besar sangatlah mngkin umurnya remaja kut.

 Raya ke2 dgn baju raya baru kecuali tudung.
 Dengan sepupu iaitu Farah Hana.
Abang ni sedang melayan perasaannya. Rindu makwe dia kut. Azim, Azim.

Baiklah, tamat sudah part 1. Nantikan Part 2 pula. Raya ke3 lagi syok beb. Sampai di sini saja entry pada kali ini. Terima kasih kerana sudi melawat dan membaca. Harap korang terhibur dan raya korang juga happy. Sekian.
Asslamualaikum...