Free Dragonball Z 5 Cursors at www.totallyfreecursors.com

Thursday, 20 December 2012

Kelam Kabut

Assalamualaikum...
Semalam (Rabu, 19 Disember 2012) merupakan hari sibuk + kelam kabut. Sebabnya, my parents, abang De, kak Aya dan Husna akan pergi bercuti di Indonesia. Mereka akan pulang ke Malaysia pada 23 Disember 2012. Tentang aku, Azim dan Amir pula, kami akan tinggal di rumah Angah.

Rancangan awalnya, kami sepatutnya bertolak ke rumah Angah lepas Zohor sebab kapal terbang pukul 10, tapi kena sampai di airport around pukul 8. My mom kejut aku pagi around pukul 7 mungkin. My mom cakap kak Wany iaitu sister in law yg berkahwin dgn along aku, dia punya mak sudah meninggal dunia. Kami semua bersiap-siap, pakaian, makan dan seumpamanya. Kami gerak pergi ke Melaka around pukul 10.30 pagi. Kami semua ada 8 orang tapi yg pergi ke Melaka cuma 6 orang. Abang De dan Azim ada hal yg perlu di sattle kan. Azim akan pergi ambil keputusan PMR dia, abang De pula perlu pergi ke Kajang.

Kami sampai di kubur around 14.30, masa tu mayat sudah pun di tanam. Dalam ramai-ramai orang tu aku hanya nampak 2 orang saja yg menangis iaitu kak Wany dan seorang lagi aku tak kenal, yg tahu dia tinggal di Singapura. Lepas habis baca doa, kami pergi rumah kak Wany. Masa my mom dgn kak Wany berpeluk, kak Wany nangis dgn kuat, tak la kuat sangat. Mukanya seperti hilang semangat dan harapan.

Around pukul 16.30 kami bergerak pergi ke rumah Angah. Bila kami sampai tu, angah belum balik kerja lagi. Tak sampai 5 minit, aku ternampak kereta Honda kepunyaan suami Angah iaitu abang Helmi. Masa tu pukul 6 lebih kut. Lepas tu kami mandi, solat, makan dan berborak-borak. Tugas aku ialah untuk memandikan 3 orang anak saudara aku ni. Nasib baik anak saudara perempuan kalau lelaki belum tentu lagi aku nak mandikan. Aku bukannya mandikan mereka satu per satu tapi 3 sekali gus. Tengok mereka bertiga mandi aku pun teringin nak join tapi tak bolehlah, sebab aku uzur, nanti si Safiyyah (4 tahun lebih) pelik sebab nampak darah.

Kami iaitu Ayah, Mak, Abg De, Kak Aya, Husna, kak Teh, Alang, Nabilah, Azim dan Amir pergi ke airport  LCCT di Sepang. Aku sangat kecewa sebab tak dapat jumpa Shila Amzah, aku ingatkan kita orang akan pergi ke KLIA rupanya LCCT. Shila Amzah akan ke US sebab ada pertandingan. Kami pun bersalamlah dgn 5 orang yg akan ke Jakarta, Indonesia. Tengok gambar di bawah ni. Ini bukannya aku edit atau seumpamanya tapi ini adalah benar. Kalau korang perasan perkataan 'Like', 'Comment'  & 'Share' tak ada sebab ni aku crop. Kalau nak diikutkan, masa ni aku adalah commenter yg terakhir tapi sekarang ni tak dah. Kalau tak percaya korang boleh buka facebook Shylla ni dan ini memang hak milik dia 100%.


Baiklah, sampai di sini saja cerita aku pada kali ini. Terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk membaca. Sekian...
Asslamualaikum...

Saturday, 8 December 2012

Today, Funny...

Assalamualaikum...
Malam ni aku nak berkongsi tentang sesuatu yg berlaku pada aku hari. Sesuatu yg agak funny, bolehlah, bagi aku tapi korang aku tak tahu. Baiklah, aku nak mula dari bangun tidur sampailah entah, hahaha. Tengok keadaanlah ya.

Bangun tidur around pukul 6.20 pagi sebab my mom kejut suruh solat. Aku terus bangun, tak adalah nak berlegah-legah sebab takut nanti mak bising. Siap solat around 6.35 pagi, then sambung tidur, dapatlah aku tidur 1 jam, mungkin. Around 7.30 pagi my mom kejut lagi sebab suruh siap-siap nak breakfast. After breakfast aku masuk dalam bilik, dekat 2 jam jugalah aku kat dalam bilik. Aku buat apa ye? Hehehe, biarlah rahsia. Around pukul 10.30 pagi, aku turun, aku nampak my dad tengah kupas pisang, ni tak lain dan tak bukan nak buat cerepek pisang la ni. My mom la yg buat, my dad tukang kupas kulit pisang. Dua orang adik aku pula angkat periuk-periuk sebab ayah aku nak buat projek baru. Masa dia orang angkat tu, aku nampak lah otot-otot Azim, aku pun cakap, "Fuyoh! Iron Man.", dia suka Iron Man. Lagi seorang adik aku pula iaitu Amir, otot dia lembik, tak timbul langsung, aku pun cakap dengan Azim "Kalau awak Iron Man, Amir Cicak Man." sebabnya dia kurus, lebih kurus dari aku, makan pula, aku lagi banyak dari dia.

Around banyak betul around pukul 12 tengah hari, aku mandi lambat tak aku  mandi? Ni okay lagi biasanya lagi lambat sebab ada kenduri di taman KSM di Mentakab, kepada yg tak tahu, aku lagilah tak tahu macam nak kasi tahu tempat ni. My parents punya friend punya anak lah yg pasti yg kahwin. My mom cakap yg lelaki tu (menantu) pelakon. Aku pandang saja lelaki tu sebab aku nak tengok betul-betul muka dia. Aku syak seorang saja, iaitu pelakon drama bersiri di Astro Ceria yg bertajuk Cuak. Tapi aku tak pasti lagi sebab dia jauh.

Aku dan adik lelaki aku yg bernama Azim pun berfikir dengan logik iaitu, mesti pelakon ni tak popular sebabnya ialah biasanya kalau orang terkenal buat kat dewan besar, cantik dan seupamanya tapi ni di atas jalan bertar, oh please lah. Another reason is, mana pergi wartawan ke, cameramen yg selalu ambil video masuk TV, yg ada cuma cameramen yg ambil gambar, bukan video, itu pun 2-3 orang saja. Lagi satu, kalau dia pelakon kenapa tak ramai pun yg nak ambil gambar dengan dia, ada tu memang ada tapi selama aku di situ, aku cuma nampak seorang saja. Kalau sebelum dan selepas tu aku tak tahulah. Lama-kelamaan, aku dan Azim comform yg lelaki tu ialah pelakon Cuak tu, iatu Amerul Affendi.
Mesti ada beberapa orang antara korang yg akan cakap 'Rugilah tak ambil dengan dia', tapi bagi aku tak, jangan haraplah, even if dia sudah popular atau lebih popular dari Shila Amzah pun aku tak nak. Yg funny nya ialah, masa kat kenduri aku ternampak ada budak perempuan kecil, umurnya mungkin 4 tahun, panjat tembok, aku pun gelar budak tu sebagai Spider Woman. Hahaha, suka suki saja aku ni nak gelar orang macam tu.

Lepas tu pergi bandar beli beberapa keperluan rumah, dan alhamdulillah, perkara yg aku tunggu-tunggukan sudah pun berjaya dilaksaanakan iaitu potong rambut. Hehehe. Sepatutnya pada hari semalam iaitu Jumaat, tapi masa aku pergi tu, ada 3 orang, jadinya pergi hari esoklah iaitu hari Sabtu, hari ini. Masa aku datang tu, ada seorang perempuan, sedang cuci rambut. Nasib baik seorang jadi bolehlah tunggu. Aunty ni bagilah aku dan my mom 2 majalah URTV bulan berapa, aku tak pasti. Kedai gunting rambut ni bernama Wella yg berhampiran dengan TF Mentakab. Yang gunting tu orang cina, sebenarnya tak boleh bagi orang bukan Islam potong rambut tapi kat Mentakab ni kat mana ada kedai melayu, aku rasa tak wujud.

Bila dapat majalah URTV tu aku berfikir nak ambil yg mana ya, sebab aku cuma nak baca kisah tentang Shila Amzah atau Sharnaaz Ahmad, itu pun kalau adalah. Aku bagi my mom yg atas dan aku ambil yg bawah, malangnya, majalah yg aku ambil tak ada tapi yg my mom ambil ada. Dalam majalah yg my mom baca tu pun ada seorang artis yg aku tiru style rambut dia. Sebenarnya sudah lama juga aku fikir nak potong pendek macam mana, dengan melihat style rambut tu, memang sangat membantu aku. Mesti nak tahukan siapa artis tu. Semestinya artis melayu, tapi aku bukannya peminat dia. Nama dia ialah Alyah yg famous dengan lagu Tak mungkin Kerna Sayang pada suatu ketika dahulu.

Nampaknya cerita aku sudah panjang, jadi aku berhenti di sini sajalah. Terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk membaca post yg panjang labar ni. Sekian...
Assalamualaikum...

Thursday, 6 December 2012

Aneh Tapi Best part 2

Assalamualaikum...
Sekarang ni pukul 8.07 pagi, masih awal dan inilah waktu aku tak busy. Post terakhir aku cakap yg aku nak cerita tentang satu lagi kisah mimpi itu pun kalau aku tak sibuk, tak malas dan tak lupa. Well, aku memang aku tak sibuk, tak malas dan tak lupa, tapi sebenarnya aku nak cerita tentang mimpi yg lain tapi tetiba aku rasa mimpi yg baru aku mimpi ni lagi syok.
Ok, di fikiran korang mesti terfikir, siapa ni, macam kenal je. Dia ni Ng Shao Min yg sudah pun mengubah fesyen rambutnya. Dia luruskan rambut dan potong sikit rambut depan. Dan semestinya dia ada kaitan dgn mimpi aku. Oh tidak, bencinya! Aku rasa aku sudah boleh lupakan  rambut dia yg smart tapi kenapa dia dan rambut dia tu sering datang dalam mimpi aku, kenapa? Kenapa sebelum kau ubah rambut atau kau ikat rambut, jarang sekali kau datang dalam mimpi aku, tapi kenapa sekarang kau sering? Banyak betul tanda tanya, hehehe.

Sebelum tu, aku nak cerita sesuatu yg berlaku semasa aku di sekolah, belum masuk mimpi lagi. Dulu masa habis waktu sekolah, aku pernah ternampak Ng Shao Min pergi ke tempat mak dia selalu parking kereta, tapi malangnya kereta mak dia tidak ada di situ. Shao Min menoleh ke kiri dan ke kanan dan seolah-olah di fikirannya tertanya-tanya akan mana mak dia. Dia pun keluar dari sekolah, maksudnya balik jalan kaki, kesian. Masa ni dia belum lagi ikat rambut.  Dalam mimpi pula bersambung dengan kisah dia balik jalan kaki. Iaitu, aku hanya memerhatikan dia keluar dari sekolah, tiba-tiba ada pula kereta yg memecut dgn lajunya. Aku pun apa lagi, jadi heroin la. Hero untuk lelaki ok.

Aku hanya sempat selamatkan Shao Min saja, diri aku tidak. Aku dilanggar dan kehilangan banyak darah. Nasib baik darah aku, darah O, senang nak cari. Bila aku sedar (masih dalam mimpi), aku nampak 5 orang di sekeliling katil aku, iaitu my parents, Cikgu Lee Bee Leng, Ng Shao Min dan seorang doktor perempuan. Malangnya aku tidak kenal mereka semua, boleh dikatakan aku hilang ingatan. Aku dapat cuti selama 3 minggu, lepas tu aku harus ke sekolah semula. Bila di sekolah, kawan-kawan semua ambil berat pada aku, menjaga aku sehingga membuat aku rasa rimas. Lepas tu aku kena cari cikgu Lee Bee Leng, aku pergi berdua dgn kawan aku yg bernama Anati. Masa on the way tu, terserempak dgn Shao Min yg mengikat rambut. Yg si Anati ni pula, boleh pula suruh Shao Min lepaskan rambut. Malangnya lagi, aku tak ingat pun, aku pandang Shao Min dgn muka macam ni -_- sebabnya aku tak faham apa tujuan Anati tu.

Dia cakap aku suka rambut Shao Min. Shao Min yg terdengar pun terkejut. Beberapa hari lepas tu, waktu rehat Shao Min bawa dia punya laptop ke sekolah dan berjumpa dgn aku sebab nak tunjukkan gambar dia dgn aku, masa RIMUP raya dulu. Yang si Anati ni lagi sekali menyibuk, dia buka satu blog. Aku hairan sebab ternampak nama dan gambar aku. Rupanya itu adalah blog aku. Banyak yg aku sudah baca tapi satu pun tak ingat. Keesokkan harinya, aku berjalan perlahan-lahan nak masuk kelas. Masa di tengah blok bangunan B dan C, ada kereta Myvi hon kat aku, mungkin sebab aku jalan perlahan. Orang yg memandu kereta tu ialah cikgu aku, Nurul Amirah Binti Aman, cikgu kimia aku. Mana tidaknya, aku berfikirlah pasal semua cerita-cerita di dalam blog tu. Walaupun sudah kena hon sekali aku masih tercegat di situ, cikgu hon sekali lagi, aku masih lagi tercegat sambil memegang kepala. Cikgu hon kali ketiga pula, kali ni hon tu lama sikit, aku jatuh terduduk sambil memegang kepala dan menjerit kesakitan dan tiba-tiba pengsan.

Aku sedar saja, aku berada di hospital, kali ni ada 6 orang, 5 orang yg sama dan cikgu Amirah, mukanya cuak. Alhamdulillah, aku sudah ingat semuanya. Sebelum aku di langgar, orang yg memandu tu ada hon beberapa kali sebagai tanda amaran. Mungkin itu sebabnya aku pengsan. Itulah kisah yg baru aku mimpi pada hari ni. Aku pasti hari ni sebab aku tidur pukul 12 lebih sebabnya petang aku sudah tidur. Lepas tu aku mimpi benda lain, mimpi apa pun tak tahulah. Banyaklah mimpi aku pasal Shao Min tapi kebanyakkannya merepek dan aku tak ingat.

Baiklah, panjang sudah, jadi aku ingin mengakhiri cerita pada kali ini. Sekarang pukul 8.53 pagi. Terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk membaca kisah pada kali ni. Sekian...
Assalamualaikum...

Sunday, 2 December 2012

Aneh Tapi Best

Assalamualaikum....
Sudah lama tak update blog ni kan. Mana tidaknya, kesibukan yg melanda padahal tak ada idea dan malas nak update. Ehem.. Baiklah, Apa yg aneh dan apa yg best ni yek? Aku nak kongsikan tentang mimpi aku. Hurm, ada 2 tapi tengok keadaan lah ye, sama ada aku nak kongsikan 1 atau 2 cerita yg berkaitan dengan mimpi. Jom baca kisah mimpi aku ni.

Pada suatu hari aku baru saja menonton kesudahan drama korea yg bertajuk 'He's Beautiful'. Sebenarnya cerita ni, cerita lama around 2 tahun lalu kut. Cerita ni tentang, hah, carilah sendiri di internet. Aku kesian lah pada yg tak pernah tengok tu, so, click here. Aku ni bukannya peminat K-Pop tapi di sebabkan Lee Hong Ki yg melakonkan watak Jeremy, so aku tengok, aku suka Lee Hong Ki (FT. Island). Okay, masa tu cerita He's Beautiful ni masih bermain di fikiran aku walaupun sudah habis, sampai ke malam la bayangan cerita ni di fikiran aku ni sehingga masuk ke dalam mimpi.

Dalam mimpi tu aku adalah pelajar universiti yg sudah habis belajar. Ramai kawan-kawan aku sudah pulang ke rumah masing-masing kecuali aku yg balik lewat beberapa hari sebab ada hal yg perlu aku settle kan. Sehari sebelum aku nak balik rumah, waktu pagi rasanya, ada seorang lelaki telephone aku, dia ni adalah abang aku yg bernama Nabil. Oppss... aku tak ada abang yg bernama Nabil. Tapi ni kan mimpi dan dalam mimpi tu aku ada kembar. Kiranya 11 orang adik-beradik. So, abang kembar aku ni pun minta tolong aku, tolong menyamar jadi dia. Aku mulanya tak nak sebab tak kan lah aku nak dedahkan aurat aku. Tapi aku terpaksalah sebab dia nak buat sesuatu yg penting dalam hidup dia, iaitu melamar awek dia, nak ajak kahwin, cewah.

Aku terpaksalah balik tengah malam + seorang diri, huh, menakutkan. Nasib baiklah dalam mimpi tu aku ada kereta sendiri iaitu mercedes idaman aku tu lah. Sampai rumah pula pukul 2-3 pagi kut, masa tu semua orang dalam rumah aku tidur kecuali Nabil. Kereta pula aku kena parking kat tempat lain sebab takut mission kantoi. Tidur pula kat bilik Nabil. Katil single, dan nasib baik dia tu baik hati sebab bagi aku tidur atas katil, dia pula tidur atas lantai. Pagi tu lepas mandi aku kena pakai pakaian dia, nasib baik tak ada orang pun yg perasan bahawa itu adalah aku, sebab masa tu aku rambut pendek. Tahu-tahu jelah kan, aku kan tak minat rambut panjang. Adik-beradik aku semua tiada di rumah, ayah pergi kebun di Chenor, maknanya yg sepatutnya ada di rumah hanya my mom dan Nabil je. My mom masa tu ajak aku pergi kenduri rumah kawan dia kat mana entah. Sebenarnya my mom ajak Nabil tapi kan dia ada hal yg penting sebab tu dia minta tolong aku. Kereta pula terpaksalah aku guna Nabil punya iaitu proton perdana, dia pula guna kereta aku.

Masa kat kenduri tu pula aku nak bersalam dengan 4 mak cik. 2 orang salam dengan aku, 2 orang lagi reject. Masa tu baru aku teringat yg aku ni menyamar jadi Nabil. Lepas tu aku ambil makanan then cari tempat duduk, tetiba ternampak 3 orang abang aku iaitu Azman, Hanis dan Hakim kat satu meja ni. Hanya 3 orang saja di meja tu. Aku duduk sebelah Azman manakala Hanis dan Hakim jauh sikit. Abang aku Azman ni, aku panggil dia Alang. Then Alang pun tanya lah, kau ni nyanyok ke apa pergi salam mak cik tu. Aku pun bisik lah kat alang, aku cakap 'Ni sebenarnya Nabilah, Nabil pergi melamar awek.' Alang pun 'owh'. Aku pun cakap lagi kat alang 'Please rahsiakan sebab ni penting untuk Nabil'. Alang jawab 'Whatever'. Hahaha...

Balik rumah tu, aku nampak Nabil kat dalam bilik dia. Muka dia macam sedih je. Aku pun tanyalah dia 'Weh, asal ni?' then tetiba dia peluk aku sambil cakap 'dia terima' dengan happy nya. Cehhh, saja nak buat suspen je Nabil ni. Lepas tu aku terfikir, kereta aku ada kat depan rumah jadi mungkin sudah boleh jadi Nabilah semula. Lepas aku tukar baju, aku ke ruang tamu, my parents tanya bila balik, aku pun jawablah, lebih kurang sejam yg lepas. Then terbangun, so tamatlah.Tentang muka Nabil tu macam mana, maaflah nya, aku tak tahu dan macam mana aku sorok 'barang' aku tu, yg tu pun aku tak tahu. Maaf atas ketidaktahuan itu.

Nampaknya sudah panjang jadi 1 sajalah kisah mimpi, lain kali kalau aku tak sibuk, tak malas dan tak lupa aku cerita kan lagi 1 kisah mimpi tu ya. Terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk membaca kisah mimpi aku ni. Sekian..
Assalamualaikum...