Free Dragonball Z 5 Cursors at www.totallyfreecursors.com

Wednesday, 31 October 2012

Target

Assalamualaikum...
Sebelum ni aku pernah cakap yg target aku untuk Prinsip Akaun ialah 50 markah. Well, hari ni sudah dapat, dan markahnya ialah rahsia. Hehehehe. Bukan nak rahsia tapi story di bawah ni dulu. Hehe, saja nak buat suspen.
Hari ni aku bawa camera ke sekolah. Sebanarnya tak ada sebab pun aku bawa, saja-saja nak bawa. Tiba-tiba ada orang cakap ada 2 orang cikgu nak bersara. Haha, sama macam semalam lah, sediakan payung sebelum hujan. Majlis persaraan ni lepas rehat, so, sebelum rehat tu hanya ada 3 orang saja di dalam kelas, aku, Mubshira dan Ameera. Kita orang pun apa lagi posing la tapi Mubshira malu-malu kucing pula. Lepas tu nampak Mubshira pegang marker pen, aku pun ambil dan conteng.
"SAYA SUKA MAKAN BELIMBING TAPI SAYA BENCI BELIMBING!". Hahaha, mesti ramai yg tak faham, suka makan tapi benci. Belimbing ialah nama ejekkan yg diberi oleh aku dan kawan-kawan kepada seorang cikgu akaun yg bernama Lee Bee Leng. Cuba korang sebut nama dia banyak kali, nanti korang akan faham. Aku suka akaun tapi aku tak suka cikgu akaun, aku suka belimbing tapi aku tak suka Lee Bee Leng.
Lepas tu masuk dewan, awalnya aku nak jadi jurugambar tapi macam malas nak ke depan. Lagi pun nak buat apa aku ambil gambar cikgu, malaslah. Aku nampak beberapa orang termasuk Lee Bee Leng pun macam ambil sikit saja gambar, ni pun salah satu sebabnya. Bila sudah habis majlis persaraan tu, aku dengan kawan-kawan pun lepak kat bawah pokok sebab tak ada pengumuman boleh balik. Tengah berborak-borak tiba-tiba dengar riuh, rupa-rupanya ada orang gaduh. Budak melayu perempuan yg gaduh sampai cabut tudung. Budak melayu perempuan gaduh memang best, lagi best dari WWWE kat TV.
3 orang lawan 1 orang, memang 3 oranglah yg menang. Yg kena belasah ni sampai terjatuh, kena tedang badan belakang dan kepala. Lebih kurang sejam yg lepas aku buka facebook budak yg kena belasah ni, dia cakap pergi balai dan dia pergi hospital. Doktor cakap dia mengalami gegaran otak. Ni antara status budak perempuan yg kene belasah tu, nama terpaksa aku rahsiakan.
"hari ini tercipta sejarah aku kena belasah ramai2 . Baru balik dari balai polis dan sekarang di hospital utk medical check up . Doc ckp aku mengalami gegaran otak '("
"takde kaitan dgn kuat atau tak . Dah korg dtg serang hendap , kepung aku . Badan korg tu 3x ganda besar dr aku . Kalau dah sorg pegang aku lg 2 org terajang aku , pakai apa aku nak balas ? Aku bukan hulk hogan mengamuk terus jd besar . Lg pun kenapa aku kena rosakkan imej aku sdgkan aku nampak kwn2 aku berlari minta bantuan ? Aku taknak sbb korg , sijil berhenti sekolah aku jd tak cun . Harap maklum ."
Itulah kisahnya orang yg bergaduh. By the way memang aku respect la budak yg kena belasah ni. Mulut dia boleh tahan dan orangnya ganas juga, tapi nasib baik dia ada otak. Dia kena belasah dia diam saja, tak nak balas semula. Teringin saja aku nak bake-up dia tapi aku ni bukan hebat sangat berlawan dan badan aku ni kecil dan lawan orang besar macam tu, matilah aku.

Oklah, oklah. Sudah panjang ni. Baiklah, aku akan bagi tahu berapa markah Prinsip Akaun aku. Markahnya ialah tepat-tepat iaitu 50%. Alhamdulillah. Salah satu sebab kenapa aku tak mahu drop ialah, sebab subjek sains aku bukannya bagus sangat jadi nanti bila aku nak masuk university nanti aku ada pilihan. Kalau subjek sains aku teruk aku masih ada akaun. Kalau akaun teruk, aku boleh ambil sains. Tapi kalau dua-dua teruk, aku tidur.
Baiklah, saya Nurul Ainun Nabilah binti Zainul Fuad ingin mengakhiri cerita pada kali ini. Terima kasih kepada yg sudi membaca.
Assalamualaikum...

Tuesday, 30 October 2012

Sediakan Payung Sebelum Hujan

Assalamualaikum...
Cuba korang baca tajuk ni dengan ceria. Hahaha! Hari ni aku nak bercerita tentang apa yg berlaku pada aku hari ini iaitu Selasa 30/10/2012 di sekolah dan di rumah. Di sekolah aku boring tapi aku dapat cover boring aku ni dgn sesuatu. Di rumah pula ceria. Aku guna pepatah ni sebagai tajuk ialah sebab, tak apalah nanti korang baca di bawah ni. Hehehehe.
Pagi sebelum aku pergi ke sekolah aku dapat 2 sms pada waktu yg berlainan. Satu dari Mubshira dan lagi satu dari Ameera. Mereka berdua cakap tak datang sekolah. Masa tu aku sudah sedih, jadi aku harap Elvyianah dan Anati datang. Well memang datang, tapi Elvy lepas rehat dia ada latihan menari then Anati satu hari tak masuk. Aku rasa nak bagi flying kick pula kat Anati, dahlah tak bagi tahu pergi mana, senyap je. Jadinya, aku keseorangan saja di dalam kelas.
Baiklah, sebelum ke sekolah, aku teringin sangat nak main sudoku, tak tahulah kenapa rasa macam nak sangat-sangat. Tapi malangnya aku tak ada buku sudoku, tapi dalam handphone adalah tapi tak akan aku nak bawa ke sekolah pula. Then aku cari kat bilik kakak aku, manalah tahu ada buku sudoku ke. Nasib baik dia tak ada di rumah. Alhamdulillah aku jumpa tapi aku terfikir, tak akan aku nak conteng buku dia, nanti kakak aku mengamuk. So, aku pun decide nak fotostat. Di rumah aku ada printer 3 in 1 tahu. Boleh print, fotostat dan scan. Aku forostat 24 sudoku beserta dengan jawapan. Lepas sudah siap, aku masuk bilik dan nampak ada 1 sms dari Mubshira. Semasa aku nak masukkan kertas yg aku fotostat ke dalam beg aku dapat lagi 1 sms dari Ameera. Nasib baiklah aku fotostat sudoku kalau tak aku boleh gila duduk seorang diri dalam kelas. Inilah maksud aku sediakan payung sebelum hujan.
Masa di sekolah pula aku pun main sajalah sudoku tapi aku dapat siapkan 20 sahaja sebab waktu sekolah sudah habis. Lagipun masa aku tengah main tu aku berangan juga. Masa rehat pula aku berdua dengan Sumitha saja. Lepas rehat pun main sudoku. Waktu terakhir cikgu Norhana yg masuk then aku borak-boraklah dengan dia. Masa tu aku bersyukur sangat sebab ada juga orang yg dapat aku berborak panjang. Dari awal dia masuk sampai habis waktu sekolah.

Balik rumah pula, macam biasalah, aku akan beli buah jambu batu then simpan dalam poket sampai rumah baru makan. Tapi masa aku sedang menanggal kasut, aku ternampak ada dua kasut bersaiz kecil dan selipar warna hitam dan ada corak warna merah. Selipar tu macam familiar saja bagi aku. Macam Kak Ngah aku punya. Semasa menanggal setoking pula aku terdengar suara anak saudara aku yg bernama Safiyyah. Bila aku buka pintu rumah, aku terus sebut 'Ya Allah' sebab aku ternampak cornflake bertaburan di atas lantai. Anak saudara aku yg bernama Sarah (2 tahun 10 bulan) berdiri di atas kerusi manakala kakaknya Safiyyah (4 tahun 5 bulan) di bawah meja. Bila kakak aku tanya kenapa, aku hanya menuding jari ke atas lantai. Kakak aku pun marah anak-anak dia. Aku pun gelak sajalah bila mereka kena marah.

Kakak aku balik sebab nenek abang ipar aku sudah meninggal. Malam ni dia orang baliklah. Aku bersyukur sebab ada anak saudara aku, at least boleh menceriakan hari aku yg membosankan ni. Kalau dia orang tak ada, aku tak tahulah. Sekarang ni tiga orang anak saudara aku Safiyyah, Sarah dan Amirah (6 bulan) sedang tidur. Kalau Safiyyah dan Sarah sudah bangun bolehlah aku main tolak-tolak dengan dia orang.
Main tolak-tolak ni memang game favourite aku dgn 2 orang anak saudara ni. Cara main dia ialah aku kena duduk then Safiyyah akan tarik aku dari belakang dan Sarah akan tolak aku dari depan, aku pula kena lawan dia orang, jangan bagi jatuh.. Kalau aku jatuh memang matilah aku. Dia orang lompat-lompat atas perut atau badan belakang aku. Safiyyah memang susah nak lawan tapi kalau Sarah senang je. Kalau Safiyyah tolak memang gerenti aku jatuh tapi kalau Sarah, aku boleh duduk relax saja.
Gambar di atas ni gambar lama sebab masa ni Sarah rambut pendek lagi. Sekarang ni macam Hafiz Awan Nano.

Baiklah, aku Nurul Ainun Nabilah Binti Zainul Fuad ingin mengakhiri cerita pada hari ini. Terima kasih kepada yg membaca.
Assalamualaikum...

Monday, 29 October 2012

Aku Tak Terima !!!

Assalamualaikum...
Bila baca tajuk post ni macam aku marah. Hahaha, bukan macam marah tapi sudah memang marah.  Sejak kebelakangan ni aku marahkan tentang banyak benda, nak pula aku ni panas baran orangnya. Kalau ada barang aku yang jatuh pun aku marah, tak tahulah kenapa. Mak aku pun ajuk sajalah aku marah. Terutama sekali tentang pendapat yg aku minta pada lebih 20 orang kawan aku selama 5 hari.
Pendapat yg aku minta ni ialah tentang hubungan aku dengan seorang kawan perempuan. Well, aku kenal dia sejak umur 5 tahun, walaupun 5 tahun tapi kami bukan sama tadika. Kisahnya, aku dgn perempuan ni gaduh sebab lelaki. Hampir setahun sudah. Beberapa bulan lepas tu dia minta maaf then aku maafkan tapi aku cakap aku sudah tak mahu kawan dgn dia tapi dia cakap dia tetap nak kawan dengan aku. Hati aku nak tapi otak aku selalu buat aku teringat akan perkara-perkara yg dia buat aku sakit hati selama kami bergaduh tu lah. So, sekian lamanya aku berfikir akhirnya aku jumpa alternatif lain iaitu minta pendapat kawan. Pada awal bulan 10, aku minta pendapat lebih dari 20 orang dalam masa 5 hari. Tapi hampeh, sorang saja yg bagi aku pendapat yg teramatlah memuaskan. Orang yg bagi pendapat ni ialah kawan lelaki aku, dia duduk Johor, dia pun memang tahu sangat hubungan aku dengan perempuan ni.
Yang lain macam tak mahu bagi saja. Sebelum dan selepas 5 hari tu, berialah bagi aku pendapat yg tersangat-sangatlah memuaskan, tapi AKU TAK TERIMA !!! Kenapa waktu aku minta tak nak bagi then lepas habis 5 hari inbox handphone penuh dengan pendapat. Ada lagi seorang budak yg bagi pendapat di dalam blog. Yg ni aku baca separuh then aku terus bukak blog dan start menaip. Budak ni ialah Nur Anati Zafirah binti Azmi, nak baca pendapat dia click here. Sorry la, aku bukan nak malukan kau, aku cuma bengang.
Kenapa budak perempuan yg aku masukkan tu, kalau kau baca, sorry to say la, nampaknya kita tak boleh nak berkawan lagi. Aku minta pendapat ni sebab aku nak tahu berapa ramai orang yg suka dengan persahabatan kita. At least aku berusaha untuk buat sesuatu dengan hubungan kita tapi tengoklah. Aku harap kau faham. Bukan salah aku, bukan salah kau dan bukan salah budak lelaki yg bagi pendapat tu, tapi salah 20 lebih orang ni. Aku nak at least 5 orang yg bagi pendapat yg bagus dalam masa 5 hari tu.
Baiklah, saya Nurul Ainun Nabilah Binti Zainul Fuad yg sedang bengang ni ingin mengakhiri cerita pada hari ini. Terima kasih kepada yg membaca. Kepada yg terasa, saya minta maaf. Korang nak maafkan atau tak nak bukan masalah aku lagi. Itu masalah kau dgn tuhan. Tanggungjawab aku sudah lepas.
Assalamualaikum...

Wednesday, 24 October 2012

Boring

Assalamualaikum...
Hari ini aku tak tahulah kenapa aku teramatlah boring. Buka facebook, berangan dan entahlah. Nak download cerita Mars yg dibintangi oleh Vic Zhou dan Barbie Hsu cuma dua hari saja. Aku sudah tengok habis tapi aku tak suka cerita ni. Sebab ramai watak yg membawa watak sebagai orang gila. Pernah gila dan sedang jadi gila. Dan banyak unsur sex contohnya cium dan buat sesuatu di atas katil. Bencinya !!! Jadi kepada Nur Anati Zafirah Binti Azmi, aku tak mahu bagi kau tengok cerita ni.

Apa yg aku inginkan sekarang ialah tidur. Oh tidak ianya masih awal, pukul 9.30 malam. Nak tidur tapi my mom suruh tunggu abang De balik. Pukul berapa mereka nak sampai ni? Aku tak perduli, kalau sudah pukul 10 malam, mereka masih tak sampai, aku nak tidur. Mengantuk dan boring.
Aku perlukan sesuatu yg boleh membuat aku ketawa seperti pukul 7.30 malam hingga 8 malam tadi. Waktu tu aku sedang menonton cerita Ultraman Mebius. Yang membuat aku geli hati ialah seorang wanita yg sudah berkahwin dan memiliki 6 hingga 7 orang anak berlawan dengan makhluk asing. Kononya, wanita ni sudah mati tapi dengan bantuan makhluk asing tu dia hidup semula tapi dengan syarat perempuan tu kena bagi pinjam badan dia untuk makhluk asing tu musnahkan bumi. Tapi wanita ni ingatkan mimpi jadi dia setuju sajalah. Bila dia sedar yg ianya bukan mimpi jadi dia cuba untuk mengeluarkan makhluk asing yg ada dalam badan dia. Dia juga berlawan dengan beberapa makhluk asing. End of the story, wanita tu ada kuasa makhluk asing, contohnya, lari laju, kuat (boleh angkat kereta) dan terbang (macam ultraman terbang).
Mungkin korang tak faham apa yg lawaknya, hanya aku dan orang yg tengok sajalah yg akan gelak. Bila aku sudah habis gelak tu, aku bersyukur sangat sebab masa tu hanya aku seorang saja di rumah. Semua orang pergi masjid termasuk my mom. Aku tak pergi sebab malas.

Tengoklah Ultraman Mebius ni, kacak kan. Kalau nama orang pula, Mirai, dia ni kacak juga.

Baiklah, saya Nurul Ainun Nabilah Binti Zainul Fuad ingin mengakhiri cerita pada hari ni. Terima kasih kepada yg sudi membaca.
Assalamualaikum...

Tuesday, 23 October 2012

Memory Part 2

Assalamualaikum...
Aku ada lagi satu sebab kenapa aku nak cerita tentang memori. Sebabnya ialah, kalau nanti aku sudah besar, sudah bekerja, mungkin aku sudah lupa dengan waktu kecil. So, nanti bila aku baca, ianya akan mengingatkan semula. Jom membaca cerita memori aku ni.

Malu - Masa aku darjah satu, aku masuk kelas ketiga dari 4 kelas. Kelas tu dinamakan sebagai 1K, yg bermaksud, 1 Kuning. Ianya suatu peristiwa yg memalukan. Bila cikgu mahu mengajar, dia akan seruh semua murid duduk di atas lantai. Meja aku di depan sekali tapi bila duduk di atas lantai, aku duduk di belakang sekali. Bila sudah duduk di belakang sekali, nak focus pun tak boleh. Jadi aku main jari, kononnya jari aku ni orang yg sedang berlawan. Aku punyalah focus main jari sampai tak perasan semua orang sudah duduk di tempat masing. Tinggal aku seorang saja di atas lantai. Bila aku sedar tu, cepat-cepat aku duduk kat tempat sendiri. memang malu. Budak sebelah aku gelak saja. Budak ni memang sudah lama aku tak puas hati, sebab  kertas-kertas yg dia sudah tak mahu dia buang dalam laci meja aku. Bila aku sudah bersihkan dia buang lagi. Sekolah menengah pun dia sama sekolah dengan aku tapi nasib baik tak sama kelas. Aku kelas ketiga, dia kelas kedua. Sekolah rendah dia pengawas, sekolah menengah pun dia pengawas, lama-lama jadi mawas.

Berlari - Masa aku darjah 4, budak-budak Taman Saga, yg sekolah rendah, buat pertandingan berlari ramai-ramai. Tak kisah lelaki atau perempuan dan berapa umurnya, asalkan sekolah rendah. Tapi pertandingan ni tak dapat apa-apa hadiah pun cuma saja-saja nak berlumba. Aku pun ambil lah bahagian. Cuba teka aku dapat nombor berapa. Mestilah aku yg terakhir, aku jauh ketinggalan. Memang sedih sangat masa tu. Masa darjah 5, di sekolah ada pendaftaran kokurikulum. Aku puas fikir sama ada nak olahraga atau badminton. Akhirnya, aku pilih untuk masuk olahraga. Setiap kali ada perjumpaan tu memang aku pergi.  Hari pertama tu memang teruk, aku lumba lari, terakhir lagi lah. Sudah banyak kali lari tu, kaki aku sakit, then cikgu suruh aku lompat jauh, aku cakap lain kali lah, sebab kaki sakit. Perjumpaan yg seterusnya, aku kena lumba lari lagi. Guess what, aku dapat kedua terakhir. Hahaha, mestilah kena bangga. Lama kelamaan, cikgu pilih aku untuk mewakili rumah sukan. Dapat naib juara. Then cikgu pilih aku untuk mewakili sekolah. Alhamdulillah, aku dapat tempat ketiga.

Ketinggalan Zaman - Bukan aku yg ketinggalan zaman atau sesiapa pun, tapi aku yg tak tahu maksudnya. Al-maklumlah, masa tu aku masih kecil, darjah berapa pun aku tak pasti. Kejadian ni berlaku semasa ayah bawa aku dan beberapa orang adik beradik aku pergi Kampung Batu Kapur untuk melawat moyang. Aku pun tak berapa pasti apa hubungan dia dengan aku. Kita orang dapat makan buah nangka. Lepas tu aku nak cakap ada orang kena tinggal, sebab masa tu abang Alang aku tak ikut, sebab apa pun aku tak pasti. Jadi aku nak cakap dia tak dapat ikut, tapi aku sebut 'ada orang ketinggalan zaman'. Bila aku sudah tahu apa maksud ketinggalan zaman ni, aku selalu terfikir, adakah moyang tu terasa dengan kata-kata aku. Padahal kata-kata tu bukanya untuk dia. Aku cakap macam ni sebab, dia sudah tua jadi manalah tahukan. Sampai sekarang ni dia masih hidup lagi.

Nama - Aku lebih suka orang panggil aku Nabilah, dan aku tak suka orang panggil aku Ainun. Tapi bukan itu yg ingin aku kongsikan. Ramai orang yg ada nama manja, panggilan. Tapi aku, aku tak pastilah. Abang Along aku suka panggil aku 'Apabila'. Kenapa mesti apabila? Tak ada nama lain ke? Tapi bila difikirkan semula, bunyinya macam unik juga. Adik aku yg bernama Azim suka panggil aku 'Hancock' dan 'Umbrella'. Korang tahu apa itu hancock? Hancock ni manusia yg ada kuasa, kiranya macam superhero. Kalau nak tahu lebih lanjut, korang boleh Google. Adik aku Amir pula, suka tambah perkataan 'Le' untuk setiap orang. Contohnya, Leyah (Ayah), Lemak (Emak), Lelong (Along), Lengah (Angah), Lede (Abg De), Leteh (Kak Teh), Lelang (Alang), Lebang (Abg Hanis), Lekim (Hakim), Lela (Nabilah), Lezim/Lezong (Azim) dan Lemir (Amir).

Jatuh - Bukan jatuh tangga atau jatuh sebab lantai licin. Tapi aku jatuh di tempat yg menjijikkan, iaitu longkang. Kejadian ni berlaku di Melaka, berdekatan dengan Menara Taming Sari. Di situ ada longkang besar, ada jaring. So, kita orang (Family aku) jalan atas longkang tu, aku yg terakhir sekali turun. Bila nak turun tu, alamak, jatuh la pula. Lubang tu tak besar sangat, sebab tulah aku tak nampak. Lagi pun aku jalan pandang depan. Panjang juga kesan luka tu, sekarang hanya tinggal parut saja di kaki kanan aku. Parut tu pun pendek dan tak jelas sangat. Then ayah aku pimpin untuk duduk di tempat yg berdekatan dengan tandas awam. Ayah aku suruh lipat seluar. Then ternampak ada orang yg jaga tandas tu, dia ada jual tisu. Tapi ayah aku tak bagi beli sebab nak biarkan darah tu kering. Kalau lap, susah nak kering. Memang sakit lah !!!

Baiklah, aku Nurul Ainun Nabilah Binti Zainul Fuad ingin mengakhiri cerita pada hari ini. Terima kasih kepada yg sudi membaca.
Assalamualaikum...

Monday, 22 October 2012

Memory...

Assalamualaikum...
Di sini jua memori tercipta, walau seketika tak akan ku lupa...Malam ni saja-sajalah nak cerita tentang antara kenangan manis dan pahit yg pernah berlaku kat aku. Manalah tahu kalau-kalau aku accident, then hilang ingatan, mungkin apa yg aku post ni dapat membantu. Banyak kenangan yg aku lalui, kalau nak cerita semua mungkin kena buat 'Memory part 2'. Hahaha, baiklah jom!

Sesat - Kalau sesat satu family memang selalu berlaku tapi kalau aku sesat seorang diri, aku rasa sekali tapi banyak kali. Tak faham ke. Baiklah! Aku pernah sesat kat dalam KLCC. Aku rasa aku pernah sesat di KLCC saja, kalau tempat lain aku tak pasti. Ianya berlaku semasa aku belum lagi sekolah rendah. Hey, walaupun masih kecil tapi aku masih ingat. Tapi tak ingat dengan jelas la, ingat macam kabur-kabur je. My parents cakap aku sesat 2 kali pada hari yg sama. Apa yg aku ingat aku berada di bawah meja makan semasa my family naik escalator. Lagi satu aku tak ingatlah. Tapi aku bersyukur sangat sebab my family jumpa aku walaupun sudah sesat 2 kali. Kalau tak orang yg kenal aku hari ni mungkin tak kenal aku.

Jatuh Tangga - Aku jatuh tangga sejak tadika lagi. Jatuh menggelesor macam main di taman tapi yg ni sakit. Masa kecil dulu, aku nangis tapi bila sudah besar, aku boleh gelak besar. Bagi aku ianya lucu, walaupun sakit, aku mampu gelak besar. Yang peliknya, penghuni rumah ada 12 orang tapi kenapa hanya aku seorang saja yg pernah jatuh tangga. Adakah aku yg tidak berhati-hati, atau itu memang takdir aku. Tak kisahlah. Sekarang aku rasa macam nak jatuh tangga.Tahun ni aku tak pasti sama ada aku sudah jatuh tangga atau belum. Harap sudah, dan aku harap akan jatuh tangga lagi. Aku memang pelik sebab nak jatuh tangga.

Rambut Panjang - Aku selalu cerita yg aku suka rambut pendek, tak tahan rambut panjang. Tapi seingat aku, masa aku tadika rambut aku panjang, mungkin sampai pinggang. Nak masuk darjah satu my mom bawa pergi kedai gunting rambut. Rambut aku pendek tak sampai leher pun. My mom cakap sebab dia nak aku gunting rambut ialah sebab aku tak suka ikat rambut. Hahaha, memang aku tak suka ingat pun, sampai sekarang pun aku tak suka. Sebab tu aku suka pendek. Lagi pun masa tu aku tak kisah pun sama ada rambut aku pendek atau panjang.

Port Kegemaran - Dulu tak tahulah bila aku ada satu tempat yg merupakan tempat yg paling aku suka. Ianya terletak di dalam bilik tidur kakak aku. Bilik tidur ni asalnya untuk 3 orang tapi sejak aku tak mahu kongsi bilik, ianya untuk 2 orang then bila kak ngah aku sudah kahwin, untuk seorang sajalah. Tapi sekarang ni sudah ada 3 orang adik beradik aku yg sudah berkeluarga, jadi bila semua orang balik, kakak aku kena keluar dari bilik untuk bagi sebuah keluarga tidur. Tempat tu asalnya untuk letak baju yg sudah dilipat, tapi aku yg menyibuk nak tempat tu. Aku tak tahulah macam mana aku boleh naik kat atas tu. Tengoklah, siap ada bantal lagi. Walaupun ianya tidak muat untuk tapi aku tetap suka. Rindu pula dengan tempat tu, tapi sekarang sudah tidak ada lagi. Kenapa ayah aku cabut? Aku rasa masa aku umur dalam gambar ni lah ayah aku cabut.

Menari - Masa aku tadika, aku ada masuk menari. Menari apa pun aku tak tahulah. Al-maklumlah, masih kecil, tak tahu apa-apa, hanya ikut arahan orang yg lebih tua. Aku ada masuk 3 jenis tarian, yg paling aku suka pelangi. Kiranya ada tujuh orang sebab warna pelangi ada tujuh. Aku dapat warna ungu, sebab tu lah aku suka warna ungu. Gambar ada, tapi malulah nak masukkan, sebab dalam gambar aku pakai make-up dan gincu yg sangat tebal. Bencinye, bukan aku yg pakai, cikgu yg pakaikan. Nasib baik aku tak tahu apa-apa lagi, kalau tidak aku sudah marah-marah cikgu tu. Macamlah aku suka pakai make-up.

Menangis - My parents selalu cakap kalau aku nangis saja, seluruh Taman Saga (tempat aku tinggal) boleh dengar. Sebabnya aku menangis sangatlah kuat. Aku tak percayalah seluruh Taman Saga dengar, kalau 2-3 lorong yg dengar aku boleh lagi terima. Aku ada satu gambar aku menangis di pintu depan rumah. Nasib baik pintu tutup. Bila aku tengok gambar tu, wow, hebat juga aku nangis, menabjukkan. Terbaring atas lantai, mata berair dan mulut terbuka luas, maksudnya nangis yg kuat, dan pakai baju yg dijahit sekali dgn skirt warna kuning.


Baiklah, saya Nurul Ainun Nabilah Binti Zainul Fuad ingin mengakhiri cerita pada kali ini. Terima kasih kepada yg sudi membaca. Harap korang terhibur.
Assalamualaikum...

Saturday, 20 October 2012

Cerita Lama

Assalamualaikum...
Petang ni aku nak kongsi tentang 'Cerita Lama'. It's not about my life, tapi ianya ada kaitan dengan drama TV. Drama, ramai orang yg suka drama, malah berbagai-bagai jenis drama. Antaranya, drama yg disengajakan, maksudnya, nak simpati orang. Lagi satu drama atas arahan director, drama TV la tu. Hmm, anda ingin menceburi bidang lakonan. Apa tunggu lagi, pergilah jumpa mana-mana director. Sharnaaz Ahmad pun boleh sebab tak lama lagi dia akan jadi director. Hahaha. Iklan kejap, kembali kepada cerita asal.

Ni drama Meteor Garden 1, pada tahun 2001. Drama ni memang favourite aku masa sekolah rendah dulu. Dulu memang tak boleh tertinggal drama ni. Baiklah, mari saya kenalkan watak-wataknya. Watak utama ialah Dao Ming Si (Jerry Yan). Yg pegang kertas merah tu. Gambar atas pun ada dia juga. Aku rasa mungkin susah sikit nak cari sebab rambut lain. Gambar yg ada 5 orang tu, dia berada di tengah-tengah. Ramai orang gelar rambut dia rambut nenas(gambar kedua). Watak yg seterusnya Dong Shancai (Barbie Hsu). Perempuan yg pakai baju merah tu. Hua Zhe Lei (Vic Zhou). Lelaki yg duduk di hujung sekali. Ximen (Ken Chu), lelaki yg disebelah Shancai. Dan yg terakhir ialah Mei Zuo (Venness Wu), lelaki yg sebelah Hua Zhe Lei. 4 orang lelaki ni digelar F4 yg bermaksud Flower 4. Tak rasa pelik ke? Lelaki then 'Flower', bagi aku pelik. F4 ni penyanyi tahu, tapi sekarang sudah berpecah.


Yg ni pula drama Meteor Garden 2, pada tahun 2002. Kalau tadi 5 orang, sekarang 6 orang. Perempuan tu namanya Ye Sha (Michelle Saram). Kalau yg pertama mungkin nangis sikit saja, tapi yg kedua mungkin lebih banyak. Eh, nanti kejap, korang jangan ingat aku nangis. Aku tak nangis pun, sikit tu adalah tapi air mata tak turun, hanya bertakung, tapi sikit je.
Yg ni pula drama Silence pada tahun 2006. Lakonan Qi Wei Yi (Vic Zhou) dan Zhao Shen Shen (Park Eun Hye). Perempuan ni macam nama korea, hehe, memang korea pun. Tapi dia pandai cakap china la. Tengok lambang tangan tu. Dalam drama ni lambang tangan tu digelar sebagai Lucky Star. kononnya orang yg sudah mati akan ke tempat yg bernama Lucky Star. Kalau kita nak sampaikan mesej kepada mereka di Lucky Star kita kena buat isyarat tangan macam tu. Kalau korang tengok cerita ni, waktu dalam gambar ni memang menyedihkan sebab itulah saat-saat akhir lelaki tu hidup. Kalau drama ni lagi banyak nak nangis. Tulis pasal dia orang ni bertakung pula air mata aku.

Inilah 3 buah drama yg aku sangat minat masa sekolah rendah. Aku tak tahulah, aku mimpi apa. Tiba-tiba saja teringan pasal cerita ni. Bila sudah teringat tu carilah dalam Youtube. Alhamdulillah, ada. Ketiga-tiga aku ada, tapi Meteor Garden 1 sudah di delete sebab laptop penuh. Aku sudah habis tengok Meteor Garden 2 dan sekarang aku sedang menonton Silence. Bila budak yg bernama Nur Anati Zafirah Binti Azmi sudah ambil kedua-dua cerita ni, aku nak delete. Tapi aku kenalah habiskan cerita Silence dulu. Bila dua-dua sudah delete, aku nak download cerita Mars dan Meteor Rain. Yg aku tahu dalam drama Mars ada Vic Zhou dan kalau tak silap aku ada Barbie Hsu juga. Dalam Meteor Rain, ada kumpulan F4 ni lah. Aku pun baru saja tahu. Aku baru tahu hari ni. Hahaha.
Baiklah, saya Nurul Ainun Nabilah Binti Zainul Fuad ingin mengakhiri cerita pada hari ini. Sekian terima kasih kepada yg sudi membaca. Harap korang enjoy membaca.
Assalamualaikum...

Friday, 19 October 2012

Bad Mood..

Assalamualaikum...
Dapat tajuk ni sebab aku beberapa hari ni aku bad mood. Sebenarnya bukannya bad mood tapi aku nak belajar jadi pendiam semula. Aku rindu sangat waktu aku pendiam dan perangai-perangai pendiam aku. Diri aku yg pendiam lebih baik dari yg sekarang. Dari tomboy --> pendiam --> riuh --> pendiam.
Itulah dia urutan perangai aku. Selalu berubah, tapi sekarang ni aku berada di tengah-tengah antara riuh dan pendiam. Sifat pendiam lebih sesuai untuk aku.
Masa aku pendiam dulu, aku ada seorang idola pendiam. Nak tahu siapa? Mestilah nak kan. Nama sebenar dia Vic Zhou, artis Taiwan. Dia pernah berlakon dalam cerita Meteor Garden 1&2, Mars dan Silence. Sebenarnya banyak lagi tapi ni saja yg aku tahu. Dalam cerita Meteor Garden, dia seorang pendiam. Bila dalam cerita Silence dia bukan pendiam tapi dia couple dengan orang bisu. Dalam cerita Mars, aku tak tahu sebab aku tak pernah tengok. Muka dia pun muka pendiam, sama macam aku dulu.
Banyak sebab kenapa aku suka jadi pendiam dari riuh. Sebab aku suka diam ialah, aku tak banyak menyakiti hati orang, berbeza dengan aku sekarang. Dah lah bising, selalu sakitkan hati orang pula tu. Sudah banyak hati orang yg aku sakiti. Masa pendiam aku ni dingin sikit. Maksudnya, macam-macam benda aku tak suka dan suka marah-marah. Contohnya dulu aku memang tak suka dengar bila orang makan ada bunyi, bunyi orang minum air. Aku tak suka dengar bunyi orang menghirup air, mee, dan seumpamanya tapi bukan udara. Sekarang pun tak suka, tapi sudah kurang sedikit.
Masa aku pendiam dulu aku selalu 'hang out' dengan kawan-kawan. Walaupun aku pendiam, tapi aku suka hang out. Tapi sekarang, aku sendiri pun tak tahu kenapa aku kurang nak keluar. Bukan saja my parents tak bagi, tapi diri sendiri pun tak mahu. Kawan-kawan aku yg sudah kenal aku lebih dari 5 tahun pun lebih suka aku pendiam. Bukan dia orang saja yg mahu aku pendiam, aku sendiri pun nak diam.
Cara aku bercakap, suara aku dan muka aku macam orang yg lemah saja. Bila aku marah, aku tak maki hamun tapi aku pandang mata orang yg buat aku marah. Aku akan pandang lama-lama sampai dia rasa takut. Tapi kadang-kadang aku marahlah juga. Cara aku pandang pun macam nak marah orang. Sampaikan ada orang yg tak kenal aku, tanya kawan aku "budak tu ada masalah dgn aku ke sebab pandang aku macam nak makan saja". Cara aku ketawa atau gelak pula simple saja, iaitu sengih. Maksudnya aku hanya angkat mulut belah kanan ke atas. Nak tahu macam mana? Korang try buat.
Sekarang ni cara aku cakap kasar, suara aku kuat dan muka aku happy aku tak suka. Aku marah pula sekejap saja aku boleh pandang mata orang then gelak. Selalunya aku maki hamun. Cara aku pandang pula kadang-kadang serious  dan kadang-kadang tak.Aku gelak pula, gelak besar, tak boleh nak comtrol.
Aku rindu sangat-sangat zaman pendiam aku dan aku inginkan sangat.Aku nak kembali jadi pendiam. Kepada sesiapa yg tak suka aku jadi pendiam, sorry to say lah, aku peduli apa. Ini hidup aku, hak aku! Suka hati akulah nak jadi pendiam atau tidak. Korang tak ada hak langsung nak halang aku.
Baiklah, saya Nurul Ainun Nabilah Binti Zainul Fuad nak mengakhiri cerita pada hari ini. Terima kasih kerana sudi membaca. Kepada yg suka aku jadi pendiam, tolong doakan. Kepada yg tak suka you all can get lose, jangan doakan aku jadi bisu.
Assalamualaikum...

Monday, 15 October 2012

Nasi Putih

Assalamualaikum...
Hari semalam aku cerita tentang makanan, tajuk cerita tentang photographer dan makanan ringan aku type pada waktu malam. Hari ini juga aku type pada waktu malam. Apa kaitannya? Tak ada kaitan pun cuma saja nak berkongsi. Hehehe. Malam ni aku nak bercerita tentang nasi putih.
Kisah ni berlaku semasa aku dan family dinner pada hari ni. Hari ni ada pasar malam di kawasan perumahan tempat aku tinggal. Aku tak tahulah mak aku mimpi apa sehingga dia nak beli nasi kerabu yg warna biru. Aku cakap macam ni sebab my mom selalunya tak suka beli makanan luar, dia lebih suka masak sendiri walaupun my mom malas nak masak.
Mak aku beli 4 nasi kerabu, tapi kami ada 5 orang. Kami tak kongsi pun sebab aku tak makan nasi kerabu tu. Nasib baiklah my mom beli 4, kalau 5, mesti mak aku membebel. Aku tak makan nasi kerabu tu sebab aku tak suka. Aku rasa korang semua sudah tahu yg dalam bumi ni ada macam-macam jenis nasi, tapi yg selalu menjadi tempat pertama di hati aku nasi putih. Kalau pergi kenduri selalunya ada 2 jenis nasi iaitu nasi putih dan nasi minyak. Aku semestinya akan memilih nasi putih.  Aku cuma tak akan makan nasi putih kalau ianya tiada. 
Habis tu aku makan apa untuk dinner tadi. My mom buat ayam goreng. Kenapa aku tak tolong? Hehehe, aku tak tolong sebab busy study subjek akaun. Al-maklumlah, aku tak mahu drop akaun. Target aku untuk dapat 50 markah ke atas. Kalau kurang dari 50 markah, keputusan untuk drop perlu untuk aku bertimbangkan semula. Aku hanya makan ayam goreng saja, bahagian kepak dengan sos lada. Sebenarnya lauk sayur ada,semalam punya, tapi nasi putih yg tak ada. Boleh saja nak masak tapi aku malas, lagi pun aku tak la lapar sangat.
Aku sendiri pun tak tahulah kenapa aku tak lapar malam ni, biasanya lapar. Mungkin sebab aku baru bangun tidur kut, tak ada mood lagi. Tadi cakap study tapi ni tidur pula. Hehehe, petang tu aku study akaun then tertidur, next my mom kejut suruh tolong masak air dan basuh pinggan mangkuk untuk my mom and dad berbuka puasa. Aku tidur pun bukannya sengaja, tengah-tengah study tiba-tiba tertidur. Aku rasa 1 jam setengah saja aku tidur. Tapi walau macam mana pun aku tetap tak suka tidur petang. Bila bangun dari tidur petang tu badan dan diri rasa betul-betul malas.
Baiklah, saya Nurul Ainun Nabilah ingin mengakhiri cerita pada malam ni. Sekian terima kasih kepada yg sudi membaca.
Assalamualaikum...

Sunday, 14 October 2012

Makanan Ringan

Assalamualaikum...
Malam ni saya nak bercerita tentang makanan. Bila baca saja post mesti korang terfikir yg aku suka makan makanan yg tak berkhasiat. Memang la aku ada makan makanan yg tak berkhasiat tapi dalam kuantiti yg sedikit, padahal banyak, air gas pun aku tak minum. Maksud aku dengan makanan ringan pada hari ini ialah macam makanan yg senang di hidang atau segera. Jom kita layan gambar.

1) Aiskrim campur dengan soda. Memang terbaik...
2) Aiskrim goreng. Pada awalnya ianya disimpan beku, bila nak makan kita goreng. Aku beli di Kuantan, yg pegang aiskrim goreng tu sepupu aku iaitu Farah Hana.
3) Donuts !!! Yg warna putih tu aku beli Giant Kuantan. Yg chocolate pula aku beli Bakery Star Mall.
4) Waffle, aku beli di TF Mentakab. Perisa chocolate campur cappuccino.
1 & 3) Chocolate cadbury. My favourite.
2) Nampak macam bunga tapi kalau korang tengok betul-betul ianya coklat. Hadiah hari jadi dari Kak Ngah untuk my mom.
4) Entahla apa nama coklat ni. Beli sebab nak rasa coklat lain sebab selalu beli cadbury je.
1) Aiskrim !!! Yg ada kone tu buat sendiri, maksudnya beli kone, beli aiskrim then tambah coklat cadbury. Memang sedap. Lagi satu tu made by my adik bongsu amir. Perisa coklat juga.
2) Air tea O dan pau. Pau tu ada 2 perisa, iaitu, kaya dan pandan.
3) This is my favourite ais-blended. Perisa vanilla.
4) Jambu batu. Hehehe, aku beli di atas saga 6. Boleh dikatakan aku adalah pelanggan tetap mak cik jual jambu ni. Aku letak lada 3 sudu then letak asam boi. Bila makan memang akan mencari air.
1) Bubur segera. Selalu keluar iklan di TV.
2) Kinder Bueno. Sambil download cerita Twilight, saya makan.
3) Coklat from my mom.
4) Both from my teacher, Lee Bee Leng. Hey, Nur Anati Zafirah Binti Azmi ! Aku rasa kau pernah dapat yg warna merah je. Biru tak dapat kan? Kesian...
5) Cake, made by my sister, Kak Teh.
6) Kopiko, cappuccino tambah susu.
7) Nama pada plastik coklat ialah WOW, letak dalam bekas senang sikit. Bila-bila boleh masuk mulut.
1) Ini pula gula-gula. Anda hairan mengapa ianya dibalut cantik? Adakah anda fikir ianya dari pakwe? Ketahui jawapan sekarang dengan mendial nombor 01X-XXXXXXX. Hehe, iklan kejap. Aku dapat gula-gula ni dari kenduri.
2) Kuih raya yg dibeli di The Store Mentakab. By the way, it is my favourite.
3) Cupcake ini juga dari kenduri.
4) Coklat lembu dari kenduri. Coklat choki-choki beli di tempat aku tuisyen.
5) Sushi made by my older brother, Hakim.
6) Gula-gula yg di beli di kedai RM2.
7) Roti letak jam perisa chocolate campur peanut. Then aku letak yg berwarna-warni tu then letak chocolate chip.
8) Ni biskut favourite aku. Perisa Spirulina.
9) Chocolate ni beli di Cosway, RM 10.90. Hehe, my mom cakap dark coklat pahit. Bila makan tadi ramai cakap pahit, tapi bagi aku okay saja. Tak pahit pun.

Bila aku tengok semula gambar-gambar, alamak, banyaknya coklat. Kenang kecing manis nanti. Aku kena kurangkan makan coklat ni. Banyak gula dan banyak MSG dalam badan aku ni. Haiz... 
Baiklah, saya Nurul Ainun Nabilah Binti Zainul Fuad ingin mengakhiri cerita ini. Sekian terima kasih kepada yg sudi membaca. By the way, gambar ni di ambil dengan menggunakan camera Abang Long aku. Lebih kurang sama sajalah dengan kakak aku punya tapi canggih sikit la dari kakak aku punya.
Assalamualaikum...

Saturday, 13 October 2012

Photographer...

Assalamualaikum...
Malam ni nak bercerita tentang aku yg suka mengambil gambar. Aku dapat idea ni sebab hari ini around pukul 11.30 pagi, ayah, mak dan aku pergi bandar untuk beli barang-barang dapur. Dekat tingkap kereta ada air hujan, aku teringin sangat nak ambil gambar. Malangnya, camera handphone aku tak lawa jadi bila aku ambil gambar tu, air hujan kurang nampak, sedih. Masuk saja dalam kereta, aku duduk dan terdiam seketika then tiba-tiba aku petik jari sebab terfikir sesuatu. Aku terfikir yg aku nak cerita tentang diri aku yg suka ambil gambar. Hahahaha...
Hehehe, nak menunjuk camera la pula, hehe. Ni camera kakak aku. Aku suka ambil gambar macam-macam then masukkan ke dalam facebook. Tapikan aku sekarang ni kurang suka ambil gambar aku then masuk dalam facebook. Ambil gambar sendiri memang suka tapi masukkan dalam facebook tak suka. Aku rasakan tak ada orang pun perasan yg aku sudah delete album-album yg ada gambar-gambar aku seorang di dalam facebook. Sudah lama aku delete, mungkin 5 bulan juga. Tak apa, abaikan saja, jom, saya nak share beberapa keping gambar.





Inilah gambar-gambar yg aku tangkap. Mesti ada yg pelik kenapa baju tu tak termasuk dalam 4 gambar ni. Nak tahu? Mesti la nak kan. Cuba korang kira gambar-gambar ni ada berapa, 9 kan? Jadi kalau aku satukan 4 gambar mestilah ada lebih satu. Mesti ada yg tertanya juga kenapa tak pilih baju ni salah satu dari 4 gambar tu. Sebabnya ialah, aku ikut susunan gambar, hehe.
Aku beria nak explain sebab nanti Nur Anati Zafirah Binti Azmi salah faham pula. Al-maklumlah, baju ni ada kaitan dengan Ng Shao Min (anda bosan tengok nama dia?) dan dia ingat aku suka dia padahal rambut je. Ni baju kelab renang, Shao Min dan beberapa orang ahli kelab renang yg jual baju ni. Aku panggil baju ni sebagai baju ikan paus sebab ada gambar ikan paus.
Aku suka ambil gambar macam-macam. Tak kira makanan atau bukan makanan, asalkan ianya menarik aku akan ambil gambar then share. Orang cakap 'Sharing is caring'. Banyak lagi gambar yg aku ambil dan kalau boleh aku nak share-kan semua gambar tapi aku risau kalau korang boring.
Baiklah, sampai di sini sajalah cerita aku kali ini, terima kasih kerana sudi mambaca.
Assalamualaikum...

Tuesday, 9 October 2012

Apa yang aku buat ni ???

Assalamualaikum...
Lama tak update blog ni, bukan hanya tak update, buka pun tak. Sudah bersawang blog ni. Hehe, back to the title, 'Apa yang aku buat ni ???' bunyinya macam menyesal, ya memang, sikit la. Nak tahu ke? Mestilah nak tahukan. Tak apa, jangan risau, bagi aku siapkan pendahuluan ni ye. Okay sudah siap, jom baca cerita di sebalik 5 perkataan ni.
Sekarang ni tingkatan 4 sedang menduduki peperiksaan akhir tahun, tingkatan 3 pula PMR. Kita abaikan PMR, sebab tak ada kaitan dengan cerita aku ni. Peperiksaan akhir tahun ni lah yg ada kaitan dengan cerita aku kali ni. Hari semalam aku periksa Bahasa Melayu kertas 1  & 2 sahaja. Hari ini pula Bahasa Inggeris kertas 1 & 2, dan Sejarah kertas 1. Cerita aku ni berlaku semasa aku sedang menjawab soalan Bahasa Inggeris papaer 2.
Bahagian A soalan suruh aku buat report, yg ni bermasalah sikit bagi aku, tak apa abaikan, sebab tak ada kaitan. Yang ada kaitan ialah Bahagian B. Dalam bahagian ni ada 5 soalan dan dikehendaki menjawab 1 soalan saja. Aku jawab soalan nombor 1 iaitu 'A scene that you will never forget'. Banyak peristiwa yg aku tak boleh lupa tapi disebabkan ada perkataan 'A SCENE' which mean 'satu peristiwa'.
Bila aku baca saja soalan terus ada satu peristiwa yg muncul kat kepala otak aku ni. Bila idea tu muncul aku fikir banyak kali juga sama ada betul ke aku nak tulis pasal ni. Aku try cari idea lain tapi tak dapat, kalau ada  pun cerita yg pendek, aku tak mahu cerita pendek, aku nak cerita yg panjang. Bila aku tengok jam dalam hati aku terus mengelabah, tanpa berfikir dengan lebih panjang lagi aku terus buat karangan yg mula-mula muncul dalam otak aku. Karangan yg aku tulis tu merupakan kisah benar.
Ianya ada kaitan dengan jam kesayanga aku yg berjenama Edwin, ianya merupakan jam digital. Dan ada kaitan juga dengan seorang sahabat perempuan aku. Ehh, pembetulan, dulu sahabat sekarang tak dah. Aku tulis dalam karangan tu yg aku tak boleh lupa tentang pengorbanan dia untuk mencari jam aku yg hilang sehingga dia demam sebab hujan pun dia tetap pergi cari. Bila dia jumpa saja jam aku tu, dia dapati jam aku mati, mungkin sebab terkena hujan yg lebat. Alamak hati aku sudah cairlah pula.
Bila aku hantar saja kertas tu hati aku banyak kali bertanya, betul ke aku tulis karangan macam tu, atau ianya hanyalah mimpi, tapi macam tak pula, rasa menyesal pun adalah sikit. Tapi apa pun aku harap dengan karangan aku tulis tu, aku dapat markah yg tinggi. Mungkin cikgu akan menyangka bahawa ianya hanyalah rekaan, tapi yg sebenarnya ianya ada kisah benar. Asal tetibe aku rasa sedih pula ni !!!
Apa yg aku tulis dalam blog ni hanyalah sedikit saja, nak tahu lebih lanjut bacalah karangan aku tu nanti. Tapi maaflah, aku tak mahu masukkannya ke dalam blog atau pun facebook. Dan yg pastinya sekarang ni aku sedih tengok jam Edwin aku tu sebab tali putus. Wahai jam Edwin ku, kaulah jam yg paling aku sayang dan kaulah jam yg paling bertahan lama dari jam yg pernah aku miliki sebelum ni. Sayang kau sangat-sangat.
Baiklah, sampai di sini saja cerita aku kali ini. Terima kasih kepada yg sudi membaca.
Assalamualaikum...