Free Dragonball Z 5 Cursors at www.totallyfreecursors.com

Sunday, 1 November 2015

Aku dan Mereka Part 2

Assalamualaikum...
Entry kali ni akan ada banyak gambar sebabnya dah hari-hari terakhir sekolah, maka dengan selamba bawa handphone dan berselfie. Kihkih.

Gambar di bawah ialah semasa jamuan kelas pada hari Jumaat 25/10/2015.

 Ini ialah ruang makan untuk guru
Ini pula untuk pelajar
 Ini ialah antara makanan yg dihidangkan. Actually ada banyak lagi.
Hadiah saguhati untuk cikgu-cikgu yang mengajar kelas 6AA2.
Dari gambar pertama ialah ialah cikgu Nik Kamil (Ekonomi) a.k.a GPK tingkatan 6, cikgu Razmi (Pengajian Perniagaan), cikgu Reduan (Muet) dan cikgu Noraini (Muet).

Selfie welfie

Ni ialah gambar semasa dinner form 6 di Bukit Benderra Resort pada hari Sabtu 26/10/2015. Walaupun aku tak pergi dinner ni, aku nak share juga gambar.



Daripada 20 orang pelajar 6AA2, hanya 6 orang sahaja yg pergi.

Ini pula gambar pada hari terakhir persekolahan iaitu Jumaat 30/10/2015.

 Bersama dgn Aw Phui Wan, seorang kuat makan. Tak habis-habis cerita pasal makanan
 With Phen Yen Jie
 Kelas Akaun terakhir with cikgu Kalsom
Selfie welfie di kantin

Setahun setengah berlalu dengan cepat. Sebelum masuk SMKM, aku memang tak berapa nak suka sekolah ni. Masa baru masuk, aku rasa macam what the heck, banyak betul kekurangan sekolah sekolah ni, Hwa Lian lagi best lah. Tapi bila dah lama-lama, aku dah terbiasa dan memahami kenapa SMKM banyak kekurangan kemudahan.

Aku akan rindukan kebun sayurnya yg ada macam-macam jenis sayur dan ulam. Aku juga rindu baca Yasin ramai-ramai di surau pada hari Jumaat. Aku akan rindukan perhimpunan tingkatan 6 pada hari Selasa, di mana cikgu Morgan (Pengajian Perniagaan & guru disiplin) akan menunggu pelajar yg lewat untuk didenda dengan muka yg sangat menakutkan serta ayat-ayat yg ganas beliau. Aku akan rindukan leteran guru kelas iaitu Cikgu Shuhaida. Aku akan rindukan kawan-kawan cina yg selalu mengajar aku bahasa cina, lepas ni ada lagi ke orang yg akan ajar aku? Aku rindukan gelak ketawa bersama rakan-rakan. Aku akan rindukan makanan kantin yg tak seberapa nak sedap + kedekut. Aku akan rindukan semuanya, sekolah, guru-guru dan rakan-rakan.

Aku rasa salah satu sebab aku masuk tingkatan 6 dah tercapai iaitu kurangkan panas baran. Seriously, aku memang tak banyak marah di SMKM, kalau tak silap aku 2 kali je kut. Tapi pernah satu hari tu, aku rasa memang nak meletop, rasa macam nak marah-marah sangat-sangat. Kenapa? Aku tengah syok study, ada beberapa orang budak kelas aku malas nak tulis nama diorang buat bising. Dia orang berborak macam 100 orang berborak. Tak nampak ke aku dan beberapa orang lagi tengah study, tolong hormat lah. Tapi nasib baik aku dapat control hati aku tengah membara mengalahkan matahari dasyatnya ayat. Tapi sebenarnya memang banyak pun benda yang membuatkan aku marah sepanjang berada di SMKM, boleh dikatakan hampir setiap hari ada je benda yg buat aku nak naik angin, bukan hanya bising tapi banyak lagi. Kalau aku ikutkan hati untuk marah, mesti tak ada orang nak dekati aku, tapi nasib baik sabarkan juga hati untuk bertenang dan pura-pura tak kisah.

Baiklah sampai di sini saja enrty pada kali ini. Terima kasih kepada yg sudi membaca dan melawat. Harap terhibur dengan entry pada kali ini. Untuk update entry seterusnya entah berapa lama pula ye? Sekian.
Assalamualaikum...

Friday, 30 October 2015

Aku dan Mereka Part 1

Assalamualaikum...
Dah 3 bulan tak update blog dan rasanya sangatlah rindu dengan blog a.k.a bestfriend aku. Cerita aku kali ini ialah aku dan mereka. Siapakah? Kawan-kawan sekelas aku, 6AA2 di SMK Mentakab. Anyway, hari ni iaitu 30/102015 ialah hari terakhir persekolahan bagi tingkatan 5 & 6 sebab pada hari Isnin 2/11/2015 bermula lah periksa besar, and then goodbye forever school. Tetibe rasa macam nak menangis pula. Aishh, budak bajet cool (Nabilah) tak nangis lah.

Ni lah gambar kelas aku. Ada 20 orang + Cikgu Shuhaida (Pengajian Am)

Boleh tak kalau aku nak cerita serba sedikit tentang 19 orang ni? Kenapa, panjang kut? Sebab aku takut nanti bila dah bertahun-tahun berlalunya, aku lupa dia orang ni macam mana. Sekurang-kurang ada blog untuk ingatkan aku balik pada mereka. Sebab tu lah blog ni bestfriend aku. Bermula dari yang berdiri pakai tudung.

Alia - Orang yg lahir pada tarikh yg sama dengan aku iaitu 7/1/1996 tapi lebih tua dari aku. Juga pandai cakap bahasa cina. Pernah sama sekolah masa darjah 6. Masa first time jumpa dia di SMKM, aku tak berani nak tegur dia, sebab takut salah orang nanti kena gelak. Suka kacau orang secara tiba-tiba.

Fazira - Budak melayu pertama yg aku tahu namanya. Masa mengajar dia Akaun, masa tu lah paling best nak buli + marah dia. Aku bukan marah sebenarnya, aku pura-pura marah sebab aku suka tengok muka dia bila aku marah.

Tan Sok Hun - Budak Jerantut + seorang yg pendiam

Tee Yi Wei - Orang yg banyak ajar aku bahasa cina, bercerita macam-macam

Ng Ivy - Pernah sama kelas masa form 1. Masa form 1 aku rasa dia ni seorang yg susah untuk didekati, tapi sebenarnya okay je dia ni.

Nagharani - Seorang budak yg pandai + rambut paling panjang. Aku tak tahu sangatlah karakter dia ni macam mana sebab kurang lepak dengan dia ni. 

Puvaneswary - Juga seorang yg pandai dan aku kurang tahu karakter dia.

Fan Rui Qi - Sangat-sangat pendiam. Aku pernah duduk sebelah dia masa sem 2, rasanya sangat best untuk tidur sebab dia tak sibuk ajak aku berborak + bosan sebab dia terlalu senyap.

Thivya - Sama sekolah rendah, sama bas sekolah tapi tak sama kelas. Seorang yg sangat banyak cerita untuk dikongsi. Aku memang paling suka buli budak ni.

Start dari budak cina yang pakai baju kurung warna purple

Wong Li Yan - Seorang yang rajin tolong kawan-kawannya dalam pelajaran. Aku pun memang selalu tanya dia.

Lee Seow Peng - Bendahari kelas. Tanyalah dia apa-apa pasal Korea & Jepun, comfirm dapat jawab dgn tepat. 

Peng Yen Jie - Juga dari Jerantut. Aku selalu tanya dia pasal Akaun dan dia selalu tanya aku pasal Pengajian Am.

Aw Phui Wan - Merupakan penolong ketua kelas yg sangat suka makan. Dalam laci meja dia selalu ada biskut atau roti atau apa-apa yg boleh dimakan. Antara watak penting yg membuatkan kelas 6AA2 sangat best. Anyway, dia juga dari Jerantut atau senang cerita budak-budak Jerantut ni sewa rumah yg sama.

Lim Hua Xin - Merupakan ketua kelas yang suka marah + bising

Tay Jia Hong - Satu-satunya lebah dalam taman bunga. Kadang-kadang bercakap dengan dia rasa macam bercakap dengan orang matang. Dia juga dari Jerantut

Goh Kai Ying - Merupakan pelajar harapan sekolah untuk mendapatkan 4 Flat. Sama sekolah menengah tapi tak sama kelas. Tapi masa Hwa Lian aku kurang jumpa dia & aku tak tahu pun nama dia, yg aku tahu muka dan kelas. Bak kata beliau, dia tak famous macam kawan-kawan dia yg lain. Tak apalah, kita sama-sama tak famous. Tapi di SMKM dia sangat famous.

Sathuneswary - Kalau dia ni lagi lah kurang tahu karakternya. Tapi kita orang panggil dia cik no.1 dalam bahasa cina iaitu 一号小姐 yi hao xiao jie.

Fairuz - Kadang-kadang aku panggil dia Virus, gedik, budak pink dan nenek. Kenapa aku panggil dia nenek? Hehe, adalah kisahnya, tak nak lah cerita, malu dia nanti. Seorang budak yg perasan comel tapi memang comel pun

Koh Sin Yi - Atas meja dia selalu ada latihan-latihan Akaun, tak letih ke menghadap benda yg sama sokmo. Bila waktu rehat, dia duduk dalam kelas makan roti dan buat Akaun lagi. Selalu cakap orang bodoh. Dia selalu cakap aku gelojoh, bila masa pula aku makan gelojoh ni.

Ini ialah cikgu-cikgu tingkatan 6 bersama Pengetua.

Baiklah, sampai di sini saja entry kali ini. Nantikan kisah yg seterusnya dalam Aku dan Mereka Part 2 mengenai hari-hari terakhir kami di SMKM. Terima kasih kepada yg sudi membaca dan melawat. Harap terhibur dgn entry kali ini. Sekian.
Assalamualaikum...

Tuesday, 28 July 2015

Raya 2015 Part 2

Assalamualaikum...
Mari kita sambung part 2. Aku rasa entry kali ni akan ada banyak gambar. Bukan aku yg tangkap gambar. Tapi banyak orang, aku pula hanya mengambil. Kihkih.

Pada hari Isnin, 20/7/2015, raya keempat.
Hari ni, kami tidak beraya ke mana-mana tapi kami sibuk melayan tetamu. Siapakah tetamu tersebut? Adik-beradik ayah aku la.
Inilah situasinya, ramai kan.

Pada hari Selasa, 21/7/2015, raya kelima
Pada pukul 5 petang, kawan cina aku iaitu Tee Yi Wei dan Wong Li Yan datang beraya. Aku hidangkan mereka makanan melayu yg popular iaitu nasi dagang dan rendang ayam sebabnya, Tee Yi Wei cakap dia sangat suka makanan melayu especially rendang. Aku pun dah bagi tahu awal-awal pada mak aku supaya masak rendang.

Pada hari Khamis, 23/7/2015, raya ketujuh.
Setelah 2 tahun menyimpan wang, akhirnya impian aku tercapai untuk memiliki handphone 1st hand. Hahaha, aku ni asyik pakai 2nd hand atau 3rd hand. Kali ni, 100% 1st hand dan guna duit sendiri. Disebabkan aku ni peminat Asus, maka aku beli jenama Asus Zenfone C. Nasib baik ada warna merah hitam. Sudah banyak kedai aku dan Azim pergi tapi cuma ada 2 jawapan saja iaitu, tak ada Zenfone C atau tak ada warna merah. Tapi ada satu kedai ni, kita orang pergi pada hari Rabu, katanya nak order, bila dah sampai akan call. Tapi tak call pun. Around pukul 6.30 petang, kita orang ke sana. Bila Azim tanya ada tak warna merah, dalam fikiran aku masa tu, putih pun putih lah, da give up punya pasal. Tapi nasib baik abang kedai tu cakap ada. Oh yes, Alhamdulillah! Nasib baik ada warna merah hitam, kalau tak kempunan aku. Abang kedai tu kata warna merah baru sampai sebab tu tak call lagi.


Pada hari Jumaat, 24/7/2015, raya kelapan.
Pelajar Islam Tingkatan 6 (upper & lower) membantu guru tingkatan 6 untuk potong itu ini untuk masak rendang untuk hari Sabtu iaitu jamuan hari raya. Menangis aku masa potong bawang. Rasanya nilah first time aku menangis di tempat public. Masa kecil tak dikira okay. Nasib baiklah bawang punya pasal. Itupun member-member aku dah gelakkan aku sebab aku nangis. Lepas balik sekolah, singgah kedai handphone sekejap sebab nak beli monopod. Melayankan sangat adik-beradik aku berselfie, aku pun tak terjebak dalam gejala selfie ni. Ish ish ish.

Around pukul 2.30 petang, aku, Meera dan Elvy melepak di Starmall. Kita orang tengok wayang cerita Ant Man. Lawak lah cerita ni. 2 bulan akan datang, aku akan download. Then kita orang pergi jalan sana jalan sini. Around pukul 6, kita orang lepak dekat kedai Chat Time untuk berchit-chat sambil minum air. Well, kedai tu aku yg pilih, pandaikan aku pilih tempat. Tapikan kita orang bukannya borak sangat, kita orang lebih kepada selfie. Entah berapa keping gambar kita orang ambil. Letih da tangan aku pegang monopod, tapi bergambar punya pasal, tak ada hal. Kihkih.



Oh yeah, TLB !!!

Pada hari Sabtu, 25/7/2015, raya kesembilan.
Semua pelajar diarakan berkumpul di dewan terbuka sebab cikgu-cikgu + beberapa orang pelajar bernyanyi. Kita layankan. 4 orang cikgu lelaki main musik iaitu 2 guitar, bass dan drum. Yang menyanyi pula cikgu-cikgu dan pelajar. Tapi sepanjang persembahan yang bolehlah menarik tu, telinga aku hanyalah untuk drum. Hebatlah cikgu yg main drum tu. Boleh tak kalau aku tak menuntut ilmu drum dengan beliau. Aku punya idola drum ialah Senri Kawaguchi iaitu perempuan Jepun, dia muda aku setahun kut. Siapakah beliau? Pergi buka youtube, tengok dia main drum, sangat gempak. Kihkih. Around pukul 10 pagi, barulah kami dapat makan. Sedap juga rendang yang dimasak oleh guru-guru tingkatan 6. Ambil makanan kemudian makan di kelas kemudian selfie lagi. Ahh, sudahlah, gila selfie betul aku ni.





 Start dari aku, Lim Hua Xin, Alia, Goh Kai Ying, Fairuz dan Fazira.
Dari kiri ialah Lim Hua Xin, aku, Elvy, Alia, Thivya, Fazira, Fairuz dan Goh Kai Ying.

Dari kiri ialah aku, Alia, Fazira dan Fairuz.

Baiklah, sampai di sini saja kisah raya aku. Terima kasih kerana sudi membaca dan melawat. Harap terhibur dengan entry kali ini. Selamat hari raya maaf zahir dan batin. Semoga kisah raya korang pun seronok. Sekian.
Assalamualaikum...

Saturday, 25 July 2015

Raya 2015 Part 1

Assalamulaikum...
Sibuk sangat dengan beraya + sekolah sampai tak sempat nak buat entry. Hari ni barulah ada masa free nak buat entry. Okay, jom layan kisah raya aku.

Pada hari Jumaat, 17/72015, raya pertama.
Raya tahun ni, 3 orang adik-beradik aku yg sudah kahwin beraya di rumah mertua mereka, maka kami cuma tinggal 7 bujang saja. Macam mana beraya dgn 7 orang bujang. Menarik juga. Sangat best tapi lagi best kalau ahli keluarga ada. Kami gerak ke Kuantan around pukul 11 pagi kut, then singgah di Maran untuk solat Jumaat. Anyway kami menaiki 2 buah kereta iaitu Honda City dan Myvi. Sementara para lelaki solat Jumaat, aku, mak dan Teh ke Tunas Manja berdekatan untuk shopping sikit-sikit. Banyak juga makanan ringan kita orang beli untuk makan dalam kereta, cehh, mentang-mentanglah sekarang dah boleh makan tak kira waktu.

Bila kami sampai di rumah nek (belah mak), kami berjumpa dgn Mak Long dan 3 orang anak-anaknya. Penat layan tetamu, mari kita lari sekejap dan berselfie.
Dari kiri ialah Amir, Hami (sepupu), Alang, Azim, Hanis, Hakim, aku, Hana (sepupu) dan Hani (sepupu)
Dari kiri anak nombor 5 hingga 10.

Around pukul 5.30 petang tetamu dah tak ada maka kami the bujangs bersiar-siar pula ke Teluk Cempedak. By the way, hanya kami 7 orang. Mak dan ayah tak ikut.
 Malas bawa 2 kereta maka jadi ikan sardin lah dalam kereta. Walaupun sempit dan tak selesa tapi ianya menjadikan memori lebih menarik.
Selfie lagi. Entah berapa banyak dah kami bergambar.

Selepas Teluk Cempedak kami ke Megamall pula sebab nak cari barang yg ayah pesan. Tapi bila masuk Megamall, Alang seorang je yg cari, yg lain bawa haluan masing-masing tapi aku pula ikut Hanis dan Azim sebab aku pakai baju kurung, Kalau aku pakai seluar, memang aku akan jalan-jalan sorang-sorang. Tak jumpa apa yg dicari, kami ke East Coast Mall (ECM) pula. Situasi yg sama macam di Megamall. Around pukul 8 atau 9 malam baru kami balik. Best juga hang out dgn 7 orang bujang. Kihkih.


Pada hari Sabtu, 18/7/2015, raya kedua.
Around pukul 12 tengahari, Angah dan family datang kemudian kami pergi beraya di Tok Teh, tak lama lepas tu Abang De dan family baru sampai dari Kelantan. Around pukul 6 petang, Angah balik semula ke Temerloh Jaya.Kemudian kami beraya di rumah Tok De pula. Kami balik ke Mentakab around pukul 12 malam kut. Apa yg berlaku sebenarnya di raya kedua ni? Aku tak ingatlah. Rasa macam kosong je. Gambar pun tak ada.

Pada hari Ahad, 19/7/2015, raya ketiga
Kami sepatutnya bergerak pada pukul 8 pagi tapi disebabkan ahli keluarga yg ramai + macam-macam kerenah, maka around pukul 9 pagi baru kami bergerak ke Kampung Sentang, Pahang (belah ayah). Kami ke sana dgn menaiki 4 buah kereta iaitu 2 Honda City, Myvi dan Honda Civic. Nasib baik kami sampai tepat pada masanya iaitu waktu untuk melawat kubur kemudian makan.
 Inilah situasi di Kubur. Actually majlis ni melibatkan melibatkan seluruh warga Kampung Sentang. Tengah bertahlil tu tiba-tiba ada pula 3-4 orang mengagihkan duit raya. 
Tak cukup tempat duduk jadi mari kita berdiri.

Untuk menarik perhatian kanak-kanak riang, ada juga diberi belon percuma. Macam-macam bentuk ada, bunga, pedang, anjing, kucing dan banyak lagi. Contohnya, tengok gambar di atas, anak saudara aku iaitu Husna memegang belon pink berbentuk kucing ke anjing ek, entahlah.
Yang duduk dari kiri ialah Tok Encik (adik arwah aki), Tok (ibu kepada my dad), Mak Ngah. Yang berdiri pula dari kiri ialah Ayah De, CuNa, Mak Tam, Mak Lang, Cik Zai dan Ayah Andak (my dad).

Selesai majlis ni, kami ke rumah di mana ayah aku membesar bersama dengan Cik Zai. Pada 2 tahun lepas kami sekeluarga bersama dengan adik-beradik ayah aku beraya di rumah tersebut. Kali ni, kami hanya melawat.
Keluarga ZaiNurul + keluarga Cik Zai.


Lepas tu kami semua turun ke sungai. Aik, mandi sungai ke? Tak lah. Kat sungai kan ada pasir. Kita orang main kat pasir je. Akhirnya impian aku untuk ke sini tercapai. Sebelum ni nak sangat tapi keadaan tak mengizikan. Sebelum ni pasir tu dikelilingi oleh air jadi tak dapatlah nak naik atas pasir tu. Masa nak turun ke pasir ni agak mencabar sebab tanah lembut dan perlu sangat berhati-hati sebab takut jatuh, dah lah pakai kain, kalau aku pakai seluar, selamba je redah. Kihkih.
 Yeah, the girls and the boy. Dari kiri, aku, my mom, Angah, Kak Aya dan Teh.
 With the boys.
Selfie lagi. Layankan. Hahaha, layankan sampai sekarang ni aku dah jadi gila selfie.

Masa kami nak naik semula, satu insiden telah berlaku iaitu abang ipar aku iaitu abang Helmi jatuh semasa mendukung Amirah. Alamak, kesian pula tengok Amirah menangis masa tu, mesti sangat sakitkan. Sedih betul time tu. Keesokkan harinya jalan terhencot-hencot , comel pula aku tengok tapi kesian. Berialah hantar beliau ke tukang urut.

Kemudian kami beraya di rumah Tok De di Kerdau. Kat sini, mendengar si Husna bercerita entah pasal apa pada sepupu-sepupu aku. Aku tak mendengar pula apa yg diceritakan sebab tengah syok melayan tv, cerita apa ek? Entahlah tak ingat da, tapi yg pasti movie english yg gempak. 

Baiklah, sampai di sini saja entry pada kali ini. Kita sambung part 2 pula. Terima kasih kerana sudi membaca dan melawat. Harap terhibur dengan enrty pada kali ini. Sekian.
Assalamualaikum...

Wednesday, 10 June 2015

Sem 3

Assalamualaikum...
Dah lebih 3 bulan tak update blog. Sibuk sangat dgn study sampai tak sempat nak update blog. Dapat buat entry kali ni pun sebab sekarang cuti sekolah + exam sem 2 dah habis. Buka sekolah nanti sem 3 pula iaitu sem terakhir, lepas tu around bulan 9 tahun 2016, barulah masuk universiti itu pun kalau dapat.

Sepanjang cuti 2 minggu ni aku sibuk dgn melayan drama korea dan We Got Married dan adalah study sikit. Cikgu cakap sem 3 memang mencabar sebab ada banyak kerja kursus + perlu fokus untuk sem 3 + fokus untuk ulangan sem 1 dan sem 2 itu pun kalau kena ambil exam ulanganlah. Bunyinya macam mencabarkan? Tapi mencabar ke? Tak tahulah. Kena tunggu buka sekolah dulu baru aku tahu mencabar ke tak. Dan macam biasa, style aku, relax, jangan terkejar-kejar. Take it slow, walaupun mencabar.

Pada hari Sabtu, 13/6/2015, adik aku iaitu Azim akan meninggalkan rumah kerana dapat melanjutkan pelajarannya di Politeknik Merlimau, Melaka, dalam jurusan kejuruteraan elektrik. Lepas tu nanti aku jadi anak tunggal. Tapi belum lagi. Kenapa? Abang aku iaitu Hanis sudah habis belajar, so sekarang tengah tunggu result dan tak tahulah akan ke mana pula. Macam mana agaknya bila jadi anak tunggal nanti? Rumah comfirm sunyi. Daripada 10 orang tinggal seorang.

Bila buka sekolah nanti, dua orang yg aku sayang akan pergi. Siapakah? Seorang kawan dan seorang adik ipar. Kawan aku tu budak cina, namanya Ang Jia Heng, dia akan menyambung pelajaran di MARA untuk menjadi guru english. Mesti aku akan rindu dengan budak tu terutama bila main bola jaring sebab aku selalu panggil dia troublemaker bila main sebab dia memang selalu jatuh dan buat silap. Nak tangkap bola pun jerit. Bila main bola jaring dia memang nampak cute, kah kah. Adik ipar aku pula ialah girlfriend Azim iaitu Nabila. Dia pun masuk form 6 juga tapi sekejap je sebab dia akan masuk Politeknik di Negeri Sembilan, jurusan apa aku tak ingat. Aku harap sangat dia stay je di form 6, boleh kacau dia. Dan aku baru je tahu yang dia pandai cakap cina itupun cikgu yang bagi tahu sebab cikgu adalah interview dia sikit.

Baiklah, sampai di sini saja entry pada kali ini. Terima kasih kerana sudi membaca dan melawat. Harap terhibir dgn entry kali ini. Sekian.
Assalamualaikum...

Wednesday, 4 March 2015

Hari Sukan 2015 part 2

Assalamualaikum...
Mari kita sambung kisah sukan yang tergantung hari tu. Malas nak buat intro panjang-panjang, so, let continue.

Pada hari Rabu, 4/3/2015
Aku kena tolong pakaikan costume untuk budak perbarisan yg terdiri dari budak form 1 dan form 2. Innocent betul dia orang. Ikut je arahan tapi masa suruh beratur betul-betul payah sikit la. Aku pun banyak kali jerit beratur elok-elok tapi aku tak marah cuma jerit. Malas lah nak menunjukkan kemarahan. Lagi pun nak buat apa marah, dia orang bukannya tak dengar arahan atau pergi lari sana sini. Aku jerit pun sebab bising. Anyway, kita orang punya theme ialah Paradise of Beauty and the Beast. Budak cakap ni cerita tadika tapi aku tak pernah dengar pun atau mungkin ada cuma aku dah lupa. Then ada juga yg cakap ada filem beauty and the beast tapi aku tak berminatlah nak tengok sebab beast tu banyak bulu, eeiiiii geli. By the way theme tahun ini ialah fantasi. Then, Ayu yang merupakan budak form 6 juga yg menjadi beauty bagi aku kamera DSLR D90 dia sebab dia suruh tolong ambil gambar. Nampaknya dia minta tolong pada orang yg betul. Nasib baiklah ada DSLR, baru feeling sikit nak ambil gambar. Actually aku pun bawa kamera juga tapi yg biasa punya.
Inilah dia Beauty and The Beast iaitu Ayu dari kelas 6AA4 iaitu kelas seni dan Sam Jia Jun betul ke aku eja dari kelas 6AA1 iaitu kelas Akaun.

Then kita orang bergerak ke padang untuk perarakan. Jom layan gambar, anyway, yang ni Elvy yg ambil. Walaupun aku ada gambar dari Ayu tapi dia nak masa perarakan ambil video. So, aku guna kamera dia ambil video dan Elvy guna kamera aku untuk ambil gambar. Tapi ada juga beberapa gambar yg aku ambil guna kamera aku.



Sebelum perarakan, ada persembahan silat. Aku kenal budak perempuan yg tengah terbaring tu, namanya Misha. Macam mana aku boleh kenal? Sila baca entry bertajuk Kem 3 Hari 2 Malam.
 Ni ialah Lee Chei Gee iaitu ketua Majlis Perwakilan pelajar (MPP). Beliau pun dari sekolah Hwa Lian.

 Ini rumah biru dan merah.
 Rumah kuning dan hijau. Anyway lelaki rumah kuning yg pegang bendera tu ialah Nasri iaitu Pengerusi rumah kuning dan dibelakangnya ialah Goh Kai Ying iaitu Setiausaha.
 Ini ialah PKBM, Bomba dan Pengakap.
 Puteri Islam dan Pandu Puteri.
 Ini rumah kuning punya khemah. Apa macam? Smart tak? Tapi aku & Elvy tolong sikit je sebab kita orang sibuk dengan sukan.
 Yang ni pula rumah hijau.
 Yang ini ialah rumah biru. Ada pula Doraemon
Dan ini pula merah.
Saja nak share gambar dia orang. Dari kiri ialah Elvyianah, Roha (hijau), Chun Pei Yun (biru) dan Wan Afiqah (kuning).
 Ni ialah upacara menaikkan bendera.
 Markah rumah sukan tapi belum final lagi.
 Tengah syok-syok ambil gambar tetiba cikgu Khalid cakap, eh, awak tak ambil lagi gambar saya. Ahh, layan, ambil je lah gambar dia. Anyway dia ni cikgu Pengajian Am.
 Rumah kuning lagi. Ni masa keluar barisan.
Ini lah dia Goh Kai Ying. Saja nak bergambar dengan budak 4 Flat. Aku nampak pendek sebab dia pakai kasut tinggi. Opps, terpecah rahsia. Kihkih.

Nasib baiklah acara tarik tali ni aku & Elvy backup je. Itu pun sebab boleh bergabung dengan budak form 5 kalau tak memang aku dengan Elvy kena tarik tali juga lah.
 Yang depan ni ialah Tee Chai Xiu. Sebelum angkat tali tu, aku panggil Tee Chai Xiu then aku cakap cool, kononnya nak relaks kan dia tapi dia tak bagi reaction pun. Mesti dia tengah berdebar dan stress. Kalau perhatikan betul-betul budak melayu yg pakai tudung hitam tu lah yg mencadangkan aku jadi naib pengerusi. Siapa namanya aku tak tahu, yang aku tahu dia form 4. Masa dia mencadangkan aku, dia sebut 'Akak Tu'. Sejak tu lah nama Akak Tu melekat dengan aku. Bila jumpa dia je, mesti cakap, "hi akak tu'. Tapi best juga nama Akak Tu. Aku punya whatsapp status pun aku buat Akak Tu.
TARIK KUNING !!! KUNING BOLEH !!!

Masa ni kuning lawan dengan rumah hijau. Pusingan pertama, kuning menang, pusingan ke-2 hijau menang dan pusingan terakhir, hijau menang. Apa boleh buat, dah ditakdirkan untuk kalah. Terima sajalah walaupun pahit. By the way, tarik tali ni boleh bergabung dgn form 5 sebab form 6 cuma ada upper 6 je. Lower 6 belum masuk lagi. Maknanya pelajar form 6 tak ramai sebab tu sampai seorang peserta boleh masuk lebih dari 3 acara. Kesian budak lower 6 nanti, dapat masuk sukan pada tahun 2016. Sebab kenapa sukan diadakan awal, aku pun tak tahu.

Lepas tu kita orang dibenarkan untuk rehat, makan untuk dapatkan tenaga sebab masih ada acara yg belum habis. Yang inilah yg aku paling risau. Aku disuruh lari 4x400m pula. Kalau boleh inilah acara yang paling aku tak mahu masuk. Yang sepatutnya masuk acara 4x400m ni ialah Tee Chai Xiu, Sho Yun Fong, Elvy dan Puvanesway tapi Sho Yun Fong diganti dengan Chong Zhen Zhen kemudian disaat-saat akhir ditukar kepada Ayu. Tee Chai Xiu pula diganti dengan Aw Phui Wan kemudian diganti dengan aku. Seriously, aku tak nak masuk acara ni tapi aaahhh, terpaksa, I'm speechless. Tapi selepas acara tarik tali, Tee Chai Xiu tanya aku, "awak nak saya lari ke?" Aku pun berfikir, kalau dia lari, aku tak payahlah lari tapi dia mesti penat tarik tali, tengok muka pun dah cukup untuk menggambarkan keletihan dia. Then dia cakap bagi dia fikir dulu. Tak lama sebelum acara 4x400m, dia cakap dia tak mahu. Alamak, terpaksalah aku lari juga.

Hari Selasa petang aku minta beberapa tips dari Anati. Aku faham semua tips yang Anati bagi dan aku ingat semuanya tapi nasib tak menyebelahi aku. Aku rasa aku dengan jarak jauh ni memang tak boleh bersama. Aku dah cuba buat semua yang Anati suruh tapi tapi aku tak larat nak lari. Untuk pecut 100m terakhir tu lagilah tak larat. By the way, aku pelari pertama, Ayu ke-2, Puvaneswary ke-3 dan Elvy ke-4. Sebelum acara bermula Elvy tanya nak tukar kedudukan tak, aku jawab aku tak kisah tapi Elvy pula aku tak benarkan dia tukar, dia mesti kena ke-4. Tapi kita orang tak ubah pun kedudukan. Masa aku on the way nak pergi kat tempat permulaan, cikgu Emy cakap mesti menang tahu dan dia tanya juga siapa pelari ke-4. Then aku jawab, cikgu jgn terlalu berharap pada saya dan pelari ke-4 ialah Elvy. Aku rasa mesti ramai orang mengharapkan aku sebab masa lari 4x100m aku berjaya potong 2 orang, mesti dia orang harap aku dapat buat benda yg sama. Maaf lah ek, terpaksa mengecewakan ramai orang. Aku tak kisah kalau semua orang nak letakkan harapan tinggi pada aku masa acara 100m atau 4x100m tapi kalau lebih dari 100m ni, please jangan letakkan harapan tinggi pada aku. Masa aku lari aku yang terakhir, bila dah pass baton pada Puva, aku berpaut pada tiang khemah tempat pendaftaran peserta, then ternampak budak cina pakai baju hitam, ahh, dia ni budak PBSM, rumah kuning, dia pun ada masuk acara, aku pernah bercakap 2-3 kali dengan budak tu tapi tak tahu nama dan tingkatan, mungkin form 4 atau form 5. Then aku pun sentuh badan belakang dia sebab masa tu dia tengah membongkok ambil air dalam kotak. Aku pun cakap dengan dia, tolong aku dalam bahasa cina. Then dia hulurkan aku air mineral, tanya aku kat mana sakit dan dia pimpin aku, aku peluk bahu dia, dia peluk pinggang aku, alamak romantik lah pula, tak suka betul peluk-peluk tapi kalau tak peluk dia nanti susah pula nak jalan.

Then dia bawa aku ke bawah pokok iaitu tempat PBSM menjalankan tugas. Sekali lagi macam tahun lepas, kaki aku kena spray tapi kan apasal spray tu lambat sangat berkesan, dah expired ke atau kaki aku lebih sakit dari tahun lepas? Lambat betul nak hilang rasa sakit tu. Rasa nak nangis pun ada tapi aku tak akan menangis depan orang ramai. Aku tahan jelah air mata aku tu. Tengah-tengah sakit tu, ternampak ada 2 orang budak PBSM angkat Thivya (rumah merah) iaitu budak sekelas aku. Masa tu memang aku terlupa terus pasal geng-geng aku yang tengah lari. Bila kaki aku dah tak rasa sakit sangat, aku ternampak Fairuz (merah, masuk acara 4x400m) dan Fazira (merah) tengah angkat Rebecca. Aik? Dah habis lari ke tapi apasal dia orang datang dari arah bertentangan dari garisan penamat? Bila Fairuz dan Fazira baringkan Rebecca, aku ternampak belakang baju dia kotor. Jatuh ke Rebecca ni? Masa tu barulah aku pandang padang, aku nampak A Kong (rumah hijau) di depan dan Elvy di belakang. So sekarang ni Elvy yang keberapa? Apa yang dah terjadi sebenarnya ni? Bila acara 4x400m lelaki tingakatan 6 habis, barulah Elvy datang kat aku. Then aku pun tanyalah dia apa yang berlaku. Elvy cakap sebenarnya Rebecca yg depan sekali then, lepas A Kong potong Elvy, Rebecca jatuh, masa tu lah peluang Elvy untuk potong. Maka berakhirlah peluang untuk rumah merah menang dalam acara 4x400m perempuan tingkatan 6.

Elvy cakap lagi, Puvaneswary dapat potong budak. Nasib baiklah, ada Puvaneswary dan nasib baiklah aku sempat minta Ayu ganti budak cina tu. Aku nak Ayu yg lari pun sebab nak menang, nak membantu rumah kuning supaya bukan no. 4 lagi. Kalau aku kekalkan budak cina tu tak tahu macam mana agaknya. Kenapa aku pilih Ayu? Sebab dia dapat no. 2 dalam acara 800m. Tempat pertama ialah A Kong dan ke-3 ialah Fairuz. Tapi aku sebenarnya risau juga masa nak suruh Ayu ganti sebab dia masuk perbarisan, dia mesti letih, tapi dia cakap dia okay. Nampaknya antara 4 orang tu aku lah black hole nya. Geramnya, kenapa perkara ni terjadi lagi. Aku cuba untuk tak mengulangi kesilapan tahun lepas tapi apakan daya, aku ni laju je tapi stamina kurang. I want stamina, I need stamina. Sebelum keluar dari tempat PBSM, aku tanya Elvy dah minum air ke, sebab sebelum lari, air aku dan Elvy sudah mahu habis dan kita orang mintak Tee Yi Wei sediakan air lepas kita orang lari. Elvy cakap dia pun dah minum air yg macam aku punya dan dah habis diminum. Then aku tengok jenama air yg aku minum. Patutlah sedap semacam, air Gau rupanya. Apalah aku ni, aku dah minum sampai tinggal 1/4 je lagi, baru nak perasan yg tu ialah air Gau. Lepas tu aku & Elvy pergi jalan sana sini tapi aku perasan kali ni aku tak ada pula rasa macam nak pengsan 3 hari 3 malam. Rasa macam biasa je. Alhamdulillah, kalau tak entah macam manalah nak teruskan kehidupan.

By the way, perasan tak aku tak sebut nama Kelly langsung. Kenapa? Sebab beliau sudah tiada. Lepas sukan tahun lepas, dia pindah kolej swasta kalau tak silap. Tak sempat aku nak jumpa dia untuk ucapkan terima kasih atas kemenangan tahun lepas sebab semuanya berpunca dari dia. Tapi tahun ni, semua pingat yg aku menang berpunca dari diri aku sendiri kecuali 4x400m. Lepas tu ada acara untuk guru then majlis penyampaian hadiah. Masa 4x100m, aku yang ambil dan masa 4x400m Elvy yang ambil. Kiranya macam orang paling kuat dalam pasukan pergi ambil. Tapi masa Elvy bagi aku pingat tu kan, aku pandang je pingat tu dengan fikiran kosong. Kalau tahun lepas aku rasa bersalah dan nak pulangkan pada cikgu semula tapi tahun ni ada juga rasa yg sama tapi kurang sikit. Rasa bersalah pada Kelly terasa besar ditambah pula aku tak berpeluang jumpa dia kali terakhir. Seriously aku nak sangat cakap terima kasih kat Kelly. Masa Kelly masih ada, aku tak terasa pun kewujudan A Kong mungkin sebab aura Kelly besar. Tahun lepas, olahragawati jatuh pada Kelly tapi tahun ni A Kong pula dapat. Tapi hebat juga A Kong ni maitain speed, aku rasa kalau ada graf yg menunjukkan kelajuan dia, mesti graf nya mendatar je. Then, Elvy ada cakap, masa 4x100m, A Kong lari laju. Terkejut juga aku dengar Elvy cakap macam tu. Aku ingat A Kong tu tahu lari jarak jauh je, tapi tak sangka pecut pun dia tahu. Kihkih. Anyway, A Kong pun berjaya dapat johan dalam acara terbuka 3000m perempuan.


Ni lah dia pingat yang berjaya aku kumpul. Semua acara aku masuk semua dapat pingat. 1 emas, 2 perak dan 1 gangsa. Yang paling aku gembira ialah emas iaitu 100m.
Ini adalah aku punya nombor peserta. Tapi lepas habis acara kena pulangkan. Warna biru ialah B100, hijau H200 dan merah M300.

Untuk perbarisan rumah sukan, rumah hijau dapat pertama dan kuning dapat tempat ke-2. Untuk hiasan khemah pula rumah kuning berjaya dapat tempat pertama, hasil gabungan idea dari Loh Chun Hong dan cikgu Shuhaida. Dan akhir sekali iaitu markah keseluruhan ialah, tempat pertama dimenangi oleh rumah hijau, tempat ke-2 ialah rumah kuning dengan markah yg sangat cantik iaitu 888, tempat ketiga ialah rumah biru dan merah tempat ke-4. Mana yang aku tak cakap tu maknanya aku tak tahu. Maka dengan itu, acara tamat dan pelajar dibenarkan pulang ke rumah. Anyway, aku rasa kan, mungkin batch 96 ni ada tuah kut. Maksudnya? Sebelum aku masuk sekolah Hwa Lian dulu, setahu aku tempat pertama bukan rumah kuning tapi bila aku form 1 sampai form 5, kuning tempat pertama berturut-turut, then bila batch 96 habis SPM, sukan tahun lepas, rumah kuning di Hwa Lian jatuh ke tempat ke-3. Then, bila masuk SMKM, kuning selalu terakhir (ada budak lelaki form 5 cakap), tahun lepas pun terakhir, ni mungkin sebab batch 96 masuk pertengahan tahun. Tapi sukan tahun ni, alhamdulillah, kuning dapat no.2. Mungkin juga batch 96 ni bawa tuah pada rumah kuning. Ishh, aku ni merepek je. Percaya sangat dengan tuah tu. Ishh, tak lah percaya sangat, aku cuma cakap je. Itu semua Allah yg tentukan. Aku harap sukan tahun depan kuning bukan lagi terakhir. Adik-adik rumah kuning sekalian, sila jaga rumah kuning elok-elok, kami batch 96 dah buat yg terbaik untuk menaikkan kedudukan rumah kuning dari tempat terakhir hingga ke-2. Harap tahun depan tempat pertama.

Memandangkan hari aku post entry ni ialah hari Jumaat 6/3/2015, maka aku nak ucapkan Happy Birthday yang ke-19 kepada Nur Anati Zafirah binti Azmi. Thanks sebab bagi aku tips, kenangan kita selama ni, susah senang bersama, aku akan ingat kau jatuh kerusi bila aku sentuh bahu kau dan masa kau bersin kat luar kelas, ada sesuatu telah tercabut, sorry sebab selalu buli kau, aku harap kau tak terasa hati dengan kata-kata aku, semoga panjang umur, murah rezeki dan sentiasa ingat Allah dan ingat kakak kau yg suka bajet cool dan bajet matang ni dan juga TLB, aku harap kau akan jadi paramedik yg berjaya dan aku akan doakan kejayaan kau. Kau mesti rindukan nak bersukan. Aku faham sangat perasaan kau tu. Tapi kau baru 2 tahun, aku ni dah 5 tahun tak terlibat dgn sukan. Tipulah kalau aku cakap aku tak rindu. Aku rindu rasa debaran jantung tu, kemenangan, sorakan dan macam-macam pasal sukan. By the way, jaga kesihatan, exercise selalu, makan jangan gelojoh sangat, ubah tabiat makan tu ekk, nanti tercekik. Dan terima kasih sebab sudi dengar kisah imaginasi aku yg merepek tu yang mana cuma kau sahaja dalam dunia ni yg tahu, jadi sila rasa bangga. Kih kih.
Saja nak share gambar kita berdua. Kih kih...

Baiklah, sampai di sini saja entry pada kali ini. Terima kasih kerana sudi membaca dan melawat. Harap terhibur dengan entry kali ini. Sekian.
Assalamualaikum...